Putinova debata s národom v priamom prenose tento mesiac nebude, uviedol Kremeľ

Putinova debata s národom v priamom prenose tento mesiac nebude, uviedol Kremeľ Ilust. foto: Facebook Vladimir Putin

Hovorca prezidenta Ruska Dmitrij Peskov uviedol, že tento mesiac nebude tradičná debata Vladimíra Putina s národom v priamom televíznom prenose, ako to bývalo v predchádzajúcich rokoch. Dôvod podľa denníka RBK nespresnil.

Denník na svojom webe pripomenul, že predtým Peskov hovoril o tom, že sa debata s Putinom uskutoční po ekonomickom fóre v Petrohrade, ktoré sa má konať od 15. do 18. júna. Dodával ale, že presný dátum doteraz nebol stanovený.

Hovorca teraz poprel správy, že by ruský prezident mal debatovať s obyvateľmi východoukrajinského Donbasu, kde sa odohrávajú najväčšie boje "špeciálnej vojenskej operácie", ako Kremeľ oficiálne nazýva vojnu Ruska proti Ukrajine. Najväčší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny, rozpútaný na Putinov rozkaz, dnes pokračuje 106. dňom.

Debata s Putinom v priamom televíznom prenose sa koná každoročne od roku 2001, s výnimkou rokov 2004, 2012 a 2020, dodal RBK.

Vlani 30. júna Putin odpovedal na otázky občanov tri hodiny a 43 minút, poznamenal server Rosbalt. Upozornil, že tento rok Putin doteraz nevystúpil ani s tradičným posolstvom o stave krajiny, hoci v minulosti sa prezident obracal k poslancom a senátorom ešte počas zimy či na začiatku jari. Podľa hovorcu prezident dodržiava termíny stanovené ústavou, v ktorej sa hovorí, že by šéf štátu mal vystúpiť "v priebehu roka", a tak "je ešte čas".