V Iráne začal súd s novinárkou, ktorá písala o pohrebe Amíníovej, hrozí jej aj trest smrti

V Iráne začal súd s novinárkou, ktorá písala o pohrebe Amíníovej, hrozí jej aj trest smrti Ilustr. foto: Omediach.com

V Teheráne začal súd s novinárkou Elahíh Mohammadíovou, ktorá písala o pohrebe Iránky kurdského pôvodu Mahsy Amíníovej, ktorej smrť vlani na jeseň vyvolala rozsiahle protivládne protesty.

Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na novinárkinho právnika. Amíníová zomrela po zatknutí mravnostnou políciou kvôli zle nasadenému hidžábu. Súd s novinárkou sa koná za zatvorenými dverami. Irán ignoruje opakované výzvy ľudskoprávnych skupín, ktoré požadujú, aby sa proces konal verejne.

V utorok má podľa agentúry Reuters začať súdne pojednávanie aj s druhou novinárkou spojenou s prípadom Amíníovej, Nílúfar Hamedíovou. Tá vyfotografovala rodičov Amíniovej, ako sa objímajú v teheránskej nemocnici, kde ich dcéra ležala v kóme. Snímka, ktorú Hamedíová zverejnila na twitteri, bola podľa agentúry Reuters prvým signálom svetu, že so zadržanou Iránkou kurdského pôvodu Amíníovou nie je všetko v poriadku.

Mravnostná polícia zatkla 22-ročnú Amíníovú kvôli údajne príliš voľne nasadenému hidžábu, čo je šatka, ktorou si má moslimská žena zakrývať vlasy a dekolt. Ženy ho v Iráne musia od islamskej revolúcie z roku 1979 nosiť na verejnosti. Podľa polície žena utrpela infarkt, podľa jej rodiny a ďalších zdrojov ale zomrela na následky policajnej brutality.

Jej smrť vyvolala protesty voči príliš rigidným náboženským pravidlám, ktoré ale postupne prerástli do manifestácie proti teokratickej vláde, jedny z najväčších od revolúcie z roku 1979. Irán pripustil, že pri protestoch boli zatknuté desaťtisíce ľudí.

Hamedíová a Mohammadíová sú od vlaňajšieho septembra zadržiavané v neslávne preslávenej väznici Evín. Iránske ministerstvo spravodajských služieb ich v októbri obvinilo z toho, že sú agentky americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA). Podľa iránskeho práva im hrozí až trest smrti, ku ktorému sa iránska vláda uchyľuje čoraz častejšie. Vlani bolo v krajine popravených 582 ľudí, čo je o 75 percent viac oproti predchádzajúcemu roku.