Iránsky súd poslal do väzenia dve novinárky, ktoré písali o smrti Amíníovej

Iránsky súd poslal do väzenia dve novinárky, ktoré písali o smrti Amíníovej Foto: RFE/RL

Iránský súd odsúdil na dlhé tresty väzenia dve novinárky, ktoré písali o zatknutí a smrti Mahsy Amíníovej, ktorej úmrtie po zadržaní iránskou mravnostnou políciou vyvolalo v krajine rozsiahle protesty. Píše to iránska agentúra Mizan, ktorú citujú ďalšie médiá.

Podľa súdu sa novinárky dopustili "spolupráce s nepriateľskou vládou USA" či propagandy proti vládnemu systému. Proti rozsudku sa možno odvolať.

Nílúfar Hamedíová, ktorá prvýkrát napísala o zadržaní Amíníovej, pretože nemala správne nasadenú islamskú pokrývku hlavy, hidžáb, a potom informovala o úmrtí dvadsaťdvaročnej Kurdky v policajnej väzbe, dostala trest sedem rokov väzenia za spoluprácu s USA. Za rovnaký čin bola odsúdená na šesť rokov väzenia novinárka Elahíh Mohammadíová, ktorá napísala reportáže o Amíniovej pohrebe a začiatku jedných z najväčších protestov v krajine za posledné desaťročie.

Obe ženy, ktoré boli súdené oddelene, dostali tiež päť rokov za sprisahanie proti bezpečnosti a jeden rok za propagandu proti republike. V iránskom systéme sa dĺžky trestu nesčítavajú, uplatňuje sa dĺžka najvyššieho trestu, uviedla agentúra AFP.

Obom ženám udelila v máji OSN cenu za ich novinársku prácu. Amíniovej a hnutiu, ktoré sa v Iráne usiluje o väčšie práva pre ženy, udelil tento týždeň Európsky parlament Sacharovovu cenu za slobodu myslenia.

Počas protestov proti reštriktívnym pravidlám obliekania, ktoré presadzuje náboženský režim, ktorý je pri moci v Iráne, bolo zadržaných 100 novinárov, píše agentúra AP. Celkovo bolo počas demonštrácií, ktoré trvali mnoho mesiacov, zadržaných podľa mimovládnych organizácií viac ako 20-tisíc ľudí. Pri potieraní protestov podľa aktivistov 529 ľudí zomrelo.