Šéf bulváru o Bartošovej: Samozrejme, my ju naozaj zabijeme

Šéf bulváru o Bartošovej: Samozrejme, my ju naozaj zabijeme Reprofoto Markíza

Česká speváčka Iveta Bartošová spáchala samovraždu. O jej úmrtí informoval šéf bulvárneho webu extra.cz Pavel Novotný. Práve on minulý rok pre SME poskytol rozhovor, v ktorom opisoval ako bulvár ťaží z Bartošovej.

 

 

 

Speváčka skočila pod vlak v utorok dopoludnia v pražskej Uhříněvsi. Následkom zranení na mieste podľahla, informovali viaceré české médiá.
Iveta Bartošová mala dlhé roky psychické problémy, s ktorými jej nedkázali pomôcť ani najbližší. Posledné roky bola veľmi častým objektom bulvárnych médií.

Minulý rok Pavel Novotný, šéfredaktor českého bulvárneho webu extra.cz v rozhovore pre Karola Sudora zo SME hovoril o tom, ako bulvár ťaží zo speváčky.

Úryvok z rozhovoru:

Český bulvár roky žije z Ivety Bartošovej. Nezdá sa vám, že už je to v polohe, že tú ženu jednoducho zabijete?
Samozrejme, my ju naozaj zabijeme. Ona sa však zabíja aj sama, ale o tom sa nebavme. Faktom je, že na nej dlhé roky parazitujeme, a ľudsky ju už aj ľutujem. Uvedomujem si, že keď ju odfotia pomočenú, je to nedôstojné, a že naozaj prispievame k jej blížiacemu sa koncu.
Na druhej strane ona nám svojím spôsobom života neuveriteľné nahráva. Každá krajina má svoju Bartošovú, ale takýto rozmer to asi nemá nikde. Uznávam, že posledné dva roky už ani sama nevie, čo sa okolo nej deje, a to je na tom najsmutnejšie. Keď s ňou žil Jiří Pomeje, ten aspoň kapitalizoval všetko, čo Ivete robil bulvár. Teraz z toho nič nemá.

Ona je objektívne psychicky chorá a závislá od alkoholu. Nemala by byť psychická choroba hranicou, za ktorú už nepôjdete? Predsa je rozdiel prenasledovať zdravého, príčetného človeka a kopať do trosky.
Máte pravdu, tá hranica by tam mala byť. Problém je, že informácie o Bartošovej sú tak veľmi žiadané, že to inak nejde. Dopyt po nej je neskutočný, články o nej si otvárajú aj ľudia, ktorí bulvár nečítajú. Vtedy idú hranice nabok a budeme na nej parazitovať až do konca a ešte pol roka po ňom. Je to tvrdé a morálne zlé, ale tak to je. U vás na Slovensku je to konzervatívnejšie.

Apelov na bulvárne médiá  bolo viac. Napríklad minulý rok zverejnili Lidové noviny komentár „Milý národe, Iveta Bartošová není věc" v ktorom Tomáš Baldýnský kritizoval bulvárne médiá: „To s tou Ivetou Bartošovou musí přestat. Ona je lidská bytost a ty jsi jako sup, který s úsměšky sleduje její poslední tažení. Nebýt tebe, nedělo by se to. To je nezvratný fakt. Dělo by se leccos, ale nic z toho, čeho jsme byli svědky minulý týden, bulvární noviny a komerční televize dnes bojují o život, takže se neštítí ničeho, nepřestanou, budou si dál brát tuhle bezmocnou loutku a inscenovat s ní stále extrémnější divadelní kusy."