Kardinál Vlk má problém s článkom v SME o Bezákovi

Kardinál Vlk má problém s článkom v SME o Bezákovi kardinal.cz

Denník Sme priniesol článok zo stretnutia pápeža s arcibiskupom Róbertom Bezákom, na ktorom bol prítomný aj český kardinál Miloslav Vlk.


O prijatie Róberta Bezáka som Svätého otca požiadal listom 25. septembra 2014. Začiatkom marca som dostal odpoveď. Podľa nej sa mala audiencia uskutočniť 10. apríla o 11.15. Meno pána arcibiskupa sa tam nespomínalo," cituje Vlka denník SME, kde okrem iného kardinál sa dotkol aj zákulisia úradovania vo Vatikáne.

"Hneď som pochopil, že vatikánski úradníci to zašifrovali tak, aby sa o tom nedozvedeli niektorí vysoko postavení hodnostári v okolí pápeža. Bolo to zámerné, lebo následne mohli rozhodnutie Svätého Otca už len rešpektovať. Isté je, že za týmto prijatím je Svätý Otec, ktorý takto obišiel mocenské štruktúry vo Vatikáne," povedal podľa SME kardinál Vlk.

„Pre tieto noviny som nedával žiadne interview, ako sa noviny tvária, to nie je pravda. Údaje v ňom sú prevzaté zo súkromného rozhovoru s jednou osobou, ktorú som pokladal za človeka z okruhu priateľov mons. Bezáka. Táto osoba mi nepovedala nič o svojom úmysle dať to do novín. Ani som nemal možnosť to autorizovať. V tej správe sú niektoré nepresnosti," povedal Vlk v rozhovore pre katolícky web cestaplus.sk.

Autorkou rozhovoru je redaktorka SME a Uj Szó Marie Vrabcová, ktorá je aj autorkou knihy Vyznanie o Bezákovi.

Vrabcová ostala prekvapená z tvrdenia Vlka, pretože predtým, ako ho požiadala o rozhovor, sa mu predstavila že je novinárka, čo má aj doložené nahrávkou: „Pánovi kardinálovi som sa predstavila ako novinárka a autorka knihy o arcibiskupovi Róbertovi Bezákovi, nie ako osoba z okruhu priateľov arcibiskupa Bezáka. Nikdy by som si ho nedovolila zaviesť, napokon my sme sa osobne nikdy nestretli a nemala som ani prečo mu volať ako súkromná osoba. Náš rozhovor trval päť minút, celý mám nahratý a citovala som ho doslovne, takže nejde o nepochopenie. O autorizáciu nepožiadal," povedala pre Omédiách.com Vrabcová.