Asociácia hovorcov je k prípadu komunikácie okolo Denníka N zdržanlivá

Asociácia hovorcov je k prípadu komunikácie okolo Denníka N zdržanlivá Ilustr. foto Omédiách.com

Asociácia hovorcov Slovenska sa vyjadrila ku kauze ignorovania Denníka N premiérom, väčšinou ministrov a hovorcami.

 

 

Rozhodnutím tlačového oddelenia Úradu vlády a dohodou ministrov sa dostali hovorcovia do nezávideniahodnej situácie. Viaceré tlačové oddelenia na otázky denníka N neodpovedajú. Napríklad ministerstvo školstva, zahraničia a Kancelária Národnej rady tlačové vyhlásenie nerešpektujú, na otázky odpovedali.

Zodpovednosť a hovorcovia

„Z tlačového komuniké implicitne vyplýva, že orgány verejnej moci nebudú voči redaktorom postupovať rovnako, ako voči ostatným denníkom. To je však nielen v rozpore so zákazom diskriminácie podľa čl. 12 ods. 2 Ústavy SR, ale aj v priamom rozpore s § 3 tlačového zákona, podľa ktorého orgány verejnej moci sú povinné na základe rovnosti poskytovať vydavateľovi periodickej tlače informácie o svojej činnosti na pravdivé, včasné a všestranné informovanie verejnosti," povedal pre Nový Čas právnik Marek Benedik.

Hovorcovia majú svoj samoregulačný orgán Asociáciu hovorcov Slovenska aj s etickou radou, ktorá v minulosti kritizovala napríklad komunikáciu bývalého hovorcu prezidenta Mareka Trubača. Dnes Asociácia zaujala odmeraný postoj.

Viacerí súčasní hovorcovia boli v minulosti členmi Asociácie, ktorí sú v Asociácii dnes, nám predseda Asociácie Milan Vanga nepovedal.

Odporúčame aj: Robert Fico Denníku N pomohol vo viacerých smeroch

Predsedu Asociácie sme sa spýtali ako hodnotí stanovisko Úradu vlády, to, že viacerí hovorcovia neodpovedajú, ale aj, čo radí hovorcom, ako sa majú zachovať. Na otázky priamo neodpovedal, poslal spoločné stanovisko Asociácie.

„Podľa našich informácií v tomto prípade nešlo o rozhodnutie hovorcu alebo inej osoby zodpovednej za komunikáciu s médiami, preto Asociácia hovorcov Slovenska (AHS) nie je kompetentná ho hodnotiť, komentovať alebo inak naň reagovať," píše Asociácia v spoločnom stanovisku (celý text stanoviska).

„Pri uplatňovaní zásad práce hovorcu v nepredvídateľných situáciách má hovorca priestor na vlastný úsudok. Každý člen Asociácie hovorcov Slovenska je sám zodpovedný za uplatňovanie zásad pri svojej práci," píše Asociácia s tým, že v prípade podnetu a potvrdeného zistenia, že niektorý z členov AHS konal v rozpore s etickým kódexom AHS, bude jeho konanie posudzovať Rada AHS v zmysle štatútu asociácie. „Podľa informácií AHS to však nebol tento prípad."

Požiadali sme o vyjadrenie niekoľkých vládnych hovorcov. Odmietli sa k prípadu s Denníkom N vyjadriť.