Súd prikázal zničiť výtlačky pamätí komunistu Vasila Biľaka

Súd prikázal zničiť výtlačky pamätí komunistu Vasila Biľaka

Pamäte komunistického funkcionára a politika Vasila Biľaka nazvané "Až po mojej smrti" musí ich vydavateľ stiahnuť z predaja a výtlačky zničiť.

Rozhodol tak Vrchný súd v Prahe. Vydanie knihy napadli Biľakovi potomkovia, ktorí tvrdili, že vydavateľ nemá na pamäti ich otca práva. Napísal to server iDnes.cz.

Biľak bol označovaný za jedného zo signatárov takzvaného pozývacieho listu, ktorý sa stal formálnym odôvodnením vojenskej invázie do Československa v roku 1968.

Podľa vydavateľa Svätopluka Štefla kniha obsahuje natoľko závažné informácie, že verejnosť má právo ich poznať. Sudkyňa vrchného súdu potvrdila predchádzajúci rozsudok, pretože vydavateľ v minulosti nevyužil termín, dokedy sa k obvineniam z porušenia autorských práv mohol vyjadriť. Štefl tvrdí, že jeho matka kvôli svojim zdravotným problémom prehliadla oznámenie zaslané do schránky.

Biľakovy pamäte vyšli už v roku 1991 pod názvom Míľniky môjho života, ale podľa Biľaka to bolo vydanie bez jeho súhlasu. Neskôr ho s prosbou o vydanie pamätí oslovil práve Štefl z vydavateľstva BVD, ktorý teraz tvrdí, že na to dostal ústny súhlas s podmienkou, že kniha smie vyjsť až po Biľakovej smrti.

"Zakázal nám tiež čokoľvek krátiť, meniť alebo dopĺňať," uviedol Štefl. Dodal, že do knihy zaradil tiež niekoľko strán nového textu, ktorý mu Bilak poskytol.

Biľak, bývalý vysoký funkcionár Komunistickej strany Československa (KSČ), zomrel minulý rok vo februári vo veku 96 rokov. Štefl vzápätí vydal jeho pamäti vrátane neskorších dodatkov aj s komentárom historika Vladimíra Čermáka. Biľakovi potomkovia Dmitrij Bilak a Nadežda Ševcová podali žalobu kvôli údajnému porušeniu autorských práv niekoľko mesiacov po vydaní knihy.