Putin sa sťažuje na mediálne úniky z vyšetrovania katastrofy MH17

Putin sa sťažuje na mediálne úniky z vyšetrovania katastrofy MH17 Foto: Government.ru

Ruský prezident Vladimir Putin sa v dnešnom telefonáte holandskému premiérovi posťažoval na mediálne úniky z vyšetrovania katastrofy malajzijského boeingu z letu MH17, ktorý sa pred rokom zrútil na východe Ukrajiny.

Ohradil sa tiež proti návrhu na zriadenie osobitného tribunálu OSN pre potrestanie vinníkov katastrofy.

Putin upozornil na neprípustnosť rôznych mediálnych únikov, ktoré majú podľa neho "otvorene politický charakter".

V stredu americká televízia CNN s odvolaním sa na pracovnú verziu záverečnej správy holandských vyšetrovateľov uviedla, že dôkazy svedčia o tom, že lietadlo malajských aeroliniek zostrelili proruskí povstalci. Zdroj blízky vyšetrovateľom CNN povedal, že správa mapuje lent MH17 minútu po minúte a opisuje, odkiaľ presne bola raketa vypálená a kto toto územie v tú dobu ovládal. To vraj ukazuje na proruských rebelov.

Holandská štátna televízia a rádio už v marci s odvolaním sa na svoje zdroje blízke vyšetrovateľom uviedli, že zostrelenie letu MH17 majú veľmi pravdepodobne na svedomí ruskí vojaci.

Inú verziu majú moskovské médiá

Ruskí vyšetrovatelia s odvolaním sa na mienku domácich expertov znovu oživili verziu o tom, že malajzijské lietadlo vlani v júli nad Ukrajinou zostrelila raketa vzduch-vzduch vypálená ukrajinským lietadlom.

Ruské tvrdenie o ukrajinskej vine sa podľa moskovských médií opiera o svedectvo ukrajinského vojaka Jevhena Ahapova, ktorý vraj ako mechanik slúžil u letky ukrajinského taktického letectva a odpálenie rakety z ukrajinského stroja potvrdil. Ruskí vyšetrovatelia vraj navyše podľa agentúry Interfax zistili, že osudná raketa vzduch-vzduch nebola ruskej výroby.

Boeing sa zrútil pri ukrajinskej dedine Hrabovo v Doneckej oblasti na území ovládanom separatistami. Na palube bolo celkovo 298 ľudí (283 cestujúcich a 15 členov posádky), z toho 193 Holanďanov. Nešťastie nikto neprežil.