Utečenec vydáva celonemecké noviny v arabčine

Utečenec vydáva celonemecké noviny v arabčine Facebook Abwab

V Nemecku vychádzajú prvé celoštátne noviny v arabčine pre utečencov.

Šéfredaktorom bezplatného mesačníka Abváb (Brána) je 26-ročný utečenec zo Sýrie Rami Ášik, ktorý teraz žije v Kolíne nad Rýnom, informovala agentúra DPA.

"Chceme mať vlastný pohľad na udalostí," povedal Ášik, ktorý koordinuje jednotlivých autorov z celého Nemecka zo svojho bytu v Kolíne. V rohu izby má glóbus, na písacom stole leží arabsko-nemecký a nemecko-arabský slovník.

Časť obsahu novín tvoria správy z arabskej komunity v Nemecku. Väčšina utečencov ešte nevie nemecky, hovorí Ášik.

"Zároveň je na Facebooku mnoho nepravdivých správ," upozorňuje šéfredaktor a dodáva, že proti tomu tiež vystupuje. Okrem správ z domovských krajín spracováva dôležité témy z Nemecka. V posilvestrovskom vydaní písala jedna sýrska prispievateľka aj o sexuálnych útokoch v Kolíne nad Rýnom.

Ášik a jeho kolegovia čitateľom vysvetľujú, čo je to karneval, prečo je v prvom článku nemeckej ústavy reč o ľudskej dôstojnosti, a nie napríklad o náboženskom vyznaní prezidenta. Prinášajú aj praktické rady - napríklad, kde sa má človek registrovať, keď príde do Nemecka.

Sýrsko-palestínsky novinár Ášik je sám utečenec. Tvrdí, že v Sýrii bol zavretý za to, že pokojne demonštroval proti režimu prezidenta Bašára Asada. Vďaka štipendiu nadácie Heinricha Bölla prišiel v roku 2014 do Nemecka. Nejaký čas žil v letnom dome spisovateľa Heinricha Bölla, v ktorom našli útočisko aj ďalší umelci.

Noviny, ktoré sú financované z predaja reklamy, sú distribuované všade tam, kde žijú utečenci. Prvé číslo vyšlo na konci minulého roka a sponzorovali ho telekomunikačné a finančné spoločnosti.

Iniciatíva na založenie novín vzišla z hospodárskej sféry, hovorí Necati Dutar, ktorý má na starosti marketing mesačníka. Rastúca arabskojazyčná komunita je vraj zaujímavá pre firmy.

Odborník na komunikáciu Armin Scholl z Münsterskej univerzity vníma Abváb ako príspevok k integrácii. "Pretože pomáha prichádzajúcim v orientácii," hovorí . Dlhodobejšie však treba podľa neho dbať na to, aby naopak nepodrývali vôľu integrovať sa do novej kultúry.

"Domnievam sa, že nie je dobré vytvárať štát v štáte, komunitu v komunite," povedal Ášik. "To už som videl v Berlíne. Rád by som našiel iné riešenie," dodal.