Zápisnica zo zasadnutie Rady pre vysielanie a retransmisiu dňa 21. 3. 2018

22.03.2018 15:41 | Tlačové správy | RVR

Na zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu

- uložila sankciu – 3 319 eur vysielateľovi Rozhlasu a televízie Slovenska (Jednotka) za porušenie § 18b ods. 2 ZVR (multimodálny prístup – označovanie programov v prehľade programov v periodickej tlači), ku ktorému došlo v dňoch 20. a 21. 6. 2017 v súvislosti s vysielaním programu Prípady 1. oddelenia sprevádzaného hlasovým komentovaním pre nevidiacich;

- uložila sankciu – 1 659 eur vysielateľovi K T R, s.r.o. (programová služba HEMEU) za porušenie § 15a ods. 1 ZVR, ku ktorému došlo tým, že od 24. do 30. 9. 2017 vysielal bez udelenej licencie;

- uložila sankciu – 1 000 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) za porušenie § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorém u došlo tým, že dňa 30. 9. 2017 odvysielal upútavku na program Take me out, ktorá nebola označená rovnakým grafickým symbolom vekovej vhodnosti po celý čas jej trvania;

- uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi INICIATÍVA s.r.o. (programová služba Rádio Roma) za porušenie § 68 ods. 7 písm. a) ZVR v súvislosti s tým, že v dňoch 28. 9. 2017 a 30. 1. 2018 nevyužíval frekvenciu 99,4 MHz Banská Bystrica na účely, na ktoré mu bola pridelená;

- začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Jednotka) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru) v súvislosti s vysielaním príspevku Ľ. Kosík vraj má relevantné informácie v programe Správy RTVS dňa 11. 1. 2018;

- začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízie Slovenska (Jednotka) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO) v súvislosti s vysielaním upútaviek na programy Inšpektor Max, Sváko Ragan, Kohút na víne a Silná zostava dňa 14. 1. 2018, pričom nezabezpečil správne označenie každej z nich v zmysle JSO;

- začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. e) ZVR (štátny jazyk) v súvislosti vysielaním programu Strašidelný dom dňa 21. 1. 2018 s českým dabingom;

- začala správne konanie voči spoločnosti Kinet Inštal s.r.o. vo veci možného porušenia § 15a ods. 1 ZVR v súvislosti s možným vysielaním televízneho vysielania v meste Nováky bez udelenej licencie.;

- uznala za neopodstatnené 12 sťažností resp. ich častí.

Všetky uznesenia prijaté dňa 21. 3. 2018 budú zverejnené v zápisnici zo zasadnutia na webovej stránke Rady.

Boris Kollár: Haščák mi dal veľmi peknú prednášku (VIDEO)

Predseda Sme rodina Boris Kollár dnes zvolal tlačovú besedu, kde sa vyjadroval k piatkovému stretnutiu so spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom.

Televízne ceny Emmy sú rozdané. Medzi víťazmi je Watchmen či Succession (VIDEO)

Tohtoročný 72. ročník amerických televíznych cien Emmy, ktorý sa kvôli pandémiu COVID-19 uskutočnil bez osobnej účasti divákov aj bez červeného koberca, ovládol americký seriál Watchmen (Strážcovia) s 11 výhrami, vrátane ceny za najlepšiu minisériu.

Zomrel autor knižnej predlohy Forresta Gumpa, bol aj novinárom (FOTO)

Vo veku 77 rokov zomrel americký spisovateľ Winston Groom, autor knižnej predlohy oceňovaného filmu Forrest Gump.

365.bank si odnáša Zlatý klinec za svoje „Reklamy z obývačky“ (VIDEO)

Jarná kampaň 365 banky, v ktorej využila nový marketingový prístup, tzv. „crowdvertising“, a vyzvala ľudí, aby jej natočili spoty z pohodlia svojej obývačky, zabodovala.

Spolužitie majority s rómskou menšinou bude v Rádiu Slovensko pravidelnou témou relácie Kontakty

Rádio Slovensko sa od pondelka 21. septembra v publicistickej relácii Kontakty bude v dvojtýždňovej periodicite venovať otázkam života rómskej národnostnej menšiny.

Trump v USA zablokuje TikTok a WeChat

Administratíva prezidenta Donalda Trumpa od nedele v Spojených štátoch zablokuje možnosť sťahovať aplikácie TikTok a WeChat, ktoré sú v čínskom vlastníctve.

Navaľnyj na Instagrame popisuje svoj stav a ako sa našla fľaša, v ktorej mohla byť jeho otrava (FOTO)

Zdravotný stav ruského opozičného politika Alexeja Navaľného sa ďalej zlepšuje, aj keď pomaly. Kritik ruského prezidenta Vladimira Putina o tom dnes sám informoval na sociálnej sieti Instagram, kde tiež zverejnil svoju fotografiu z prechádzky po schodisku.

4 typy dátožrútov a 4 tipy na dokonalý smartfón pre každého z nich

V obchodoch je toľko špičkových smartfónov, ktoré dnes dokážu viac, než akýkoľvek starší notebook! Nie každý však musí vo vrecku nosiť mobil za vyše 1 000 eur. Niekto používa mobil len zriedka, iní sa od neho neodlepí po celý deň.

Celebrity ohlásili pauzu od Instagramu na protest proti Facebooku

Niektoré americké a britské celebrity sa na celý deň odmlčali na platformách prevádzkovaných spoločnosťou Facebook, aby tak upozornili na problémy sociálnych sietí s nenávistnými prejavmi a dezinformáciami.

Poslankyňa Tabak sa síce za kontroverznú fotku ospravedlnila, no šíri ju ďalej (FOTO)

Aj poslankyňa Romana Tabak sa rozhodla pripomenúť deň obetí holokaustu, no dosť nešťastným spôsobom.