Protest proti propagácii Jozefa Tisa v rámci projektu Najväčší Slovák

Dokumentačné stredisko holokaustu vyjadruje rozhorčenie nad zámerom RTVS zaradiť Jozefa Tisa do projektu Najväčší Slovák a nad prezentovaním jeho osoby v upútavkách projektu.

Skutočnosť, že verejnoprávna inštitúcia zaradila Jozefa Tisa do projektu Najväčší Slovák, považujeme za prejav hlbokej neúcty k obetiam holokaustu a rasového i politického prenasledovania a zároveň za spreneverenie sa ideálom demokracie a humanizmu, na ktorých má byť vysielanie RTVS založené.

Pripomíname, že Jozef Tiso stál v rokoch 1938 – 1945 na čele totalitného režimu Hlinkovej slovenskej ľudovej strany na Slovensku. Bol hlavným politickým predstaviteľom Slovenskej republiky (1939 – 1945), teda štátu, ktorý až do svojho konca kolaboroval s nacistickým Nemeckom.

Tiso sa ešte v období autonómie Slovenska (6. 10. 1938 – 14. 3. 1939) zasadil o likvidáciu demokracie a za nastolenie režimu, ktorý popieral základné občianske a ľudské práva jeho obyvateľov. Stál tiež pri začiatkoch systematickej antisemitskej politiky tohto režimu. Ešte ako predseda autonómnej vlády nariadil v novembri 1938 deportácie Židov zo Slovenska na územie, ktoré malo pripadnúť Maďarsku. Keď sa v októbri 1939 stal prezidentom Slovenskej republiky (1939 – 1945), naďalej aktívne zasahoval do prípravy antisemitských opatrení a podpísal viacero zásadných protižidovských právnych noriem.

V roku 1942, počas organizovania deportácií Židov do koncentračných táborov a get, Tiso úplne ignoroval prosby Židov a upozornenia rôznych strán nabádajúce k zastaveniu deportácií a neskôr deportácie sám verejne schvaľoval. Postoje voči Židom, ale aj ďalším skupinám obetí, nezmenil ani v čase vraždenia, ktorého sa počas potláčania Slovenského národného povstania dopúšťali nemeckí okupanti v spolupráci s príslušníkmi slovenských Pohotovostných oddielov Hlinkovej gardy a ďalších zložiek.

Ako predseda slovenskej vlády, predseda Hlinkovej slovenskej ľudovej strany, Najvyšší veliteľ Hlinkovej gardy a neskôr prezident, najvyšší veliteľ armády a Vodca, nesie Jozef Tiso plnú politickú a morálnu zodpovednosť za zločiny ľudáckeho režimu na Slovensku v rokoch 1938 – 1945. Za tieto nepremlčateľné zločiny bol po páde tohto režimu a oslobodení Slovenska riadne odsúdený Národným súdom na najvyšší trest.