Nicholsonová víta rýchlu reakciu na jej výzvu vytvorenia jednotnej celoeurópskej aplikácie na boj s koronavírusom

07.04.2020 20:36 | Tlačové správy |

Europoslanci za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Lucia Ďuriš Nicholsonová a Eugen Jurzyca vyzvali minulý týždeň Európsku komisiu a Európsky výbor pre ochranu údajov, aby bola vytvorená spoločná EÚ aplikácia, ktorá by slúžila ako zdroj informácií pre všetkých občanov a využívala centralizované dáta.

„Je zadosťučinením, že Európsky výbor pre ochranu údajov, ktorý je zložený zo zástupcov vnútroštátnych orgánov a európskeho dozorného úradníka pre ochranu údajov (EDPS), vyzval členské krajiny rozvíjať spoločnú aplikáciu na boj s koronavírusom. V súčasnej situácii prijíma každý štát vlastné dekréty, ako aplikovať výnimky v rámci GDPR. Z nášho pohľadu to sťažuje nielen spoluprácu súkromného a verejného sektoru, ale najmä cezhraničnú spoluprácu v EÚ, ktorá je základom voľného pohybu. Naša exportná ekonomika je od neho závislá. Navyše sa stále na nás obracajú cezhraniční pracovníci, lebo im nestačia informácie na jednej strane hraníc, ale potrebovali by centralizované informácie. Spoločná analýza dát by tak mohla zrýchliť obnovenie voľného pohybu,“ uviedla Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Aplikácia by tiež mohla fungovať na kóde, ktorý analyzuje signály Bluetooth medzi mobilnými telefónmi s cieľom zistiť používateľov, ktorí sú dosť blízko na to, aby sa navzájom infikovali. „Pokiaľ nechceme mať celonárodnú karanténu dlhodobo a mať uzatvorené hranice, musíme využiť všetky technické možnosti, ktoré dnes máme k dispozícií a to aj spracovanie obrovských súborov dát,“ uzavrela predsedníčka výboru EP pre zamestnanosť a sociálne veci Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Matej Tóth vybavil deťom telesnú na doma (VIDEO)

Počas pandémie sa na Slovensku zatvorili školy, prerušila činnosť športových klubov a zrušili sa športové podujatia. Táto situácia sa dotkla aj tréningov O2 Športovej akadémie Mateja Tótha, ktoré boli z bezpečnostných dôvodov zrušené do konca školského roka. V čase, kedy je dôležité zostať zdravý, ale zároveň v bezpečí domova, sa O2 spolu s O2 Športovou akadémiou Mateja Tótha rozhodli priniesť projekt „Telesná na doma“.

Formula 1 potvrdila začiatok odloženej sezóny, prinášame podrobný program

Nový ročník majstrovstiev sveta Formuly 1, ktorý bol odložený kvôli pandémiu koronavírusu, odštartuje za mesiac v Rakúsku. Dnes o tom informovalo vedenie šampionátu a súčasne zverejnilo kalendár úvodných ôsmich pretekov sezóny.

Majstrovstvá, ktoré mali pôvodne odštartovať v marci, začnú 5. júla Veľkou cenou Rakúska. Týždeň nato sa na okruhu vo Spielbergu pôjde znova, potom sa formula presunie do Maďarska. Nasledovať budú dva preteky v Silverstone a Veľké ceny Španielska, Belgicka a Talianska, kde by sa malo ísť 6. septembra.

Podľa vyhlásenia na webe Formuly 1 sa zatiaľ všetky preteky pôjdu bez divákov a za prísnych hygienických opatrení. Konečný program seriálu by mal byť zverejnený v najbližších týždňoch. Uskutočniť sa má 15 až 19 závodov a majstrovstvá by malo skončiť v decembri.

"V posledných týždňoch sme neustále rokovali so všetkými partnermi vrátane stajní a Medzinárodnej automobilovej federácie, aby sme pripravili úvodnú časť kalendára pre sezónu 2020 a mohli za čo najbezpečnejších podmienok začať pretekať," uviedol na webe šéf seriálu Chase Carey.

"Sezóna síce odštartuje bez divákov na pretekoch, ale veríme, že v najbližších mesiacoch bude situácia už natoľko bezpečná, že ich budeme môcť znova privítať späť. Sme presvedčení, že návrat Formuly 1 urobí radosť športovým fanúšikom na celom svete," dodal.

Zatiaľ známy program sezóny Formuly 1:

5. júla: Veľká cena Rakúska (Red Bull Ring, Spielberg),
12. júla: Veľká cena Štajerska (Red Bull Ring, Spielberg),
19. júla: Veľká cena Maďarska (Hungaroring, Budapešť),
2. augusta: Veľká cena Británia (Silverstone),
9. augusta: Jubilejný Veľká cena k výročiu 70 rokov F1 (Silverstone),
16. augusta: Veľká cena Španielska (Circuit de Catalunya, Barcelona),
30. augusta: Veľká cena Belgicka (Spa-Francorchamps),
6. septembra: Veľká cena Talianska (Monza).

Počítačová hra s Hitlerom v Moskve rozhnevala Kremeľ (VIDEO)

Kremeľ dnes obvinil ukrajinskú firmu vyvíjajúcu počítačové hry z glorifikácie nacizmu.

RTVS odvysiela prejav Zuzany Čaputovej a mimoriadne štúdio (VIDEO)

Prezidentka SR Zuzana Čaputová predstúpi v piatok 5. júna o 9:00 pred parlament so správou o stave republiky, prvou od svojho nástupu do funkcie.

12 slovenských médií získalo podporu z krízového fondu Google

Pandémia rapídne zasiahla mediálne odvetvie po celom svete a niektoré lokálne vydavateľstvá museli v posledných týždňoch pristúpiť k prepúšťaniu zamestnancov, ku škrtaniu rozpočtov a v niektorých prípadoch aj k ukončeniu činnosti.

UPC zaraďuje balíček s 8 ruskými TV stanicami

Spoločnosť UPC okrem rôznych žánrových balíčkov ponúka tiež Nemecký, Maďarský a po novom aj Ruský balíček

Železnice majú novú hovorkyňu

Od 1. júna majú Železnice Slovenskej republiky novú hovorkyňu.

EÚ ponúka obciam možnosť získať verejné Wi-Fi zadarmo

V stredu 3. júna komisia vyhlási štvrtú výzvu na predkladanie žiadostí do iniciatívy WiFi4EU.

Minister školstva sa na Markíze stretne zoči-voči riaditeľom škôl (VIDEO)

Dnes večer, v utorok 2. júna, televízia Markíza sa bude v mimoriadnej relácii venovať návratu detí do škôl.

Slovenská sporiteľňa otvorila svoju prvú bezhotovostnú pobočku (FOTO)

V turbulentnom období pandémie koronavírusu sa Slovenská sporiteľňa rozhodla otvoriť svoju prvú bezhotovostnú pobočku s modernou samoobslužnou zónou, ktorá bude klientom k dispozícií 24 hodín denne, 7 dní v týždni.