eKaranténa: Sprístupnené ďalšie hraničné priechody Foto: Polícia

eKaranténa: Sprístupnené ďalšie hraničné priechody

24.05.2020 22:18 | Tlačové správy |

Testovacia prevádzka tzv. smart karantény, ktorú štát spustil v sobotu 23. mája o 19. hodine na hraničnom priechode Petržalka-Berg, od dnešného popoludnia funguje aj na slovensko-českom priechode Drietoma-Starý Hrozenkov a od 15tej hodiny aj na slovensko-rakúskom priechode Jarovce Kitsee. Postupne sa  budú pripájať aj ďalšie hraničné priechody.

Od včerajšieho večera do dnešného popoludnia, do15.tej hodiny mohlo vďaka testovacej prevádzke aplikácie eKaranténa využiť možnosť domácej karantény približne 170 repatriantov. Ich počet každou chvíľou stúpa.

Polícii na sprístupnených hraničných priechodoch pomáhajú aj dobrovoľníci, a to nielen pri registrácii záujemcov, ale aj pri riešení individuálnych technických problémov spojených väčšinou s technologickými procesmi v mobilných zariadeniach.  Podľa štatistík, ktoré má k dispozícii permanentný krízový štáb, viac ako 90tim percentám ľudí na hraniciach aplikácia funguje bez výrazných ťažkostí. Tieto čísla podrobne monitorujeme a vyhodnocujeme.

Dovolíme si repatriantov upozorniť, že aj naďalej platí podmienka prechodu cez hranice, a tou je fungujúca aplikácia. Aplikácia sa dá zatiaľ stiahnuť len do mobilov s operačným systémom Android, spoločnosť Google ju už medzičasom schválila. Do iPhonu bude možné aplikáciu stiahnuť až po jej schválení spoločnosťou Apple.

Osoby, ktoré od 22. mája 2020 od 20:00 hod. vstúpia na územie Slovenskej republiky a majú aktivovanú mobilnú aplikáciu, môžu ísť do domácej karantény v celkovej súhrnnej dobe 14 dní.

Zároveň osoby, ktoré prišli od 22. mája 2020 po 20:00 a boli prevezené do štátnej karantény, budú môcť po nainštalovaní a aktivovaní aplikácie dokončiť povinnú karanténu doma. Karanténne zariadenia sa na to pripravujú v úzkej spolupráci s políciou, majú na to určené postupy.

Regionálni operátori žiadajú zopakovať výber šéfa Telekomunikačného úradu

Lokálni poskytovatelia telekomunikačných služieb na Slovensku požiadali v otvorenom liste vládu SR, aby neschválila návrh na predsedu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, ktorý chce na parlamentné hlasovanie predložiť ministerstvo dopravy.

Indická novinárka zverejnila svedectvo o hrôzach pandémie koronavírusu (VIDEO)

Suzuki Ertiga Barkhy Dutt prešla za stovku dní okolo 23 tisíc kilometrov. Indická novinárka na tejto dlhej ceste zaznamenávala utrpenie svojich chudobných spoluobčanov v mestách a dedinách za pandémie spôsobenej šírením koronavírusu. Na cestu sa vydala v marci, píše agentúra AFP.

Zabudnutý na zastávke, Telekom v reklame promuje nekonečné dáta (VIDEO)

Po spote s neposlušnou dátujúcou babičkou či závislým dedkom Telekom pokračuje v sérii humorných spotov.

Šéfredaktorom Investigatívneho centra Jána Kuciaka sa stal Lukáš Diko

Šéfredaktorom Investigatívneho centra Jána Kuciaka (ICJK) sa od 13. júla stal Lukáš Diko, ktorý prevzal vedenie redakcie občianskeho združenia.

Skúma mysle psychopatov. A má nový prípad

Neurologička, staršia zvláštna agentka Sayer Altairová, skúma mysle psychopatov. Po strelnom zranení je konečne zase v teréne. Do služby ju povolali, keď agent FBI vo voľnom čase pri prechádzke so psom špeciálne vycvičeným na hľadanie mŕtvol spadol do jaskyne plnej ľudských kostí...

Trump potvrdil, že USA vykonali kybernetický útok proti ruskej dezinformačnej agentúre

Americky prezident Donald Trump prvýkrát potvrdil, že Spojené štáty v roku 2018 vykonali kybernetický útok proti ruskej Agentúre pre výskum internetu (AII).

Za hackerstvo a za klamstvá o teroristoch hrozia mužovi štyri roky väzenia

Muž čelí obžalobe zo šírenia poplašnej správy spočívajúcej v tom, že v Česku zaútočia teroristi.

Chcete si požičať kolobežku, bicykel alebo zavolať si taxík cez mobilnú aplikáciu? Tieto tipy pomôžu mať peniaze v bezpečí

Objednať si odvoz, prípadne požičať si bicykel alebo kolobežku je bežné v zahraničí, ako aj na Slovensku. Tieto nové formy prepravy využívame počas dňa, ale napríklad aj na dovolenke v cudzine.

Rektor navrhol, aby vysoké školy kúpili denník Lidové noviny

Rektor Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze Vojtěch Petráček navrhl, aby se vysoké školy složily a koupily Lidové noviny ze skupiny Mafra, která patří Agrofertu.

Kaczyński obvinil zahraničné médiá, že sa miešajú do volieb

Šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński obvinil zahraničné médiá z toho, že sa pred nadchádzajúcim druhým kolom hlasovania o budúcom poľskom prezidentovi miešajú do volieb.