Rok sme upozorňovali na blížiacu sa blamáž. Dnes sa potvrdilo, že Rázsochy z Plánu obnovy sú sci-fi

Rázsochy sa nestíhajú, Hegerova vláda zlyhala a štát potrebuje plán B. Skonštatoval to tieňový minister zdravotníctva za SASKU Tomáš Szalay po stretnutí s predstaviteľmi vlády. SASKA viac ako rok nahlas upozorňovala na to, že plány na výstavbu Rázsoch sú priveľmi optimistické a dnes sme dostali definitívne za pravdu.

Rada pre záchranu zdravotníctva strany Sloboda a Solidarita (SASKA) konštatuje, že sa naplnili negatívne scenáre, na ktoré sme upozorňovali už pred rokom. „Došlo na naše slová. Hovorili sme, že vláda E. Hegera ráta s príliš optimistickými termínmi a neberie do úvahy realitu. Dnes sa to potvrdilo. Ak by sme ešte chvíľu išli po tejto ceste, prepadnú nám všetky peniaze,“ hovorí Tomáš Szalay. Riešením podľa neho bude presun peňazí z projektu Rázschochy na projekty, ktoré sú vo vyššom štádiu pripravenosti a ktoré sa stihnú dokončiť do polovice roka 2026. „Plán obnovy a odolnosti v zdravotníctve bol doteraz v stave nerealizovateľnosti. Dnes sa stal možno realizovateľný a niečo by sa mohlo podariť zachrániť. Nikto si ale nemôže dovoliť žiadny sklz,“ dodal T. Szalay.

Predseda SASKY Richard Sulík pripomína, že túto blamáž sme očakávali. „Dôrazne som ešte ako člen vlády upozorňoval, že plány na dostavanie Rázsoch sú nereálne z finančného aj časového hľadiska,“ vysvetľuje Richard Sulík s tým, že to bola práve SASKA, kto vyzval vtedajšieho premiéra Hegera, aby dostal za stôl všetkých zainteresovaných. Namiesto toho nás obvinil, že v spolupráci so Smerom sabotujeme novú nemocnicu. Našťastie sa tejto aktivity chopil nový minister Palkovič, čo vnímame pozitívne.

Do problémov sa pre neustále prieťahy na ministerstve zdravotníctva dostal aj projekt nemocnice v Martine. Vláda preto dnes premýšľa o úplnom zrušení pôvodného uznesenia vlády. To by znamenalo, že by sa začalo odznova. Martina Antošová, ktorá vedie projekt novej nemocnice v Martine, je presvedčená, že lepšou cestou by bolo upravenie uznesenia vlády. „Nemyslíme si, že je správne riešenie hodiť celý projekt do koša. Budeme sa prihovárať za to, aby sa prijal dodatok k uzneseniu vlády a martinská nemocnica bola vysúťažená a v polovici roka 2026 hotová v maximálnom možnom variante. Ak by ministerstvo zdravotníctva od apríla 2021 do júna 2022 konalo a dookola neuvažovalo o iných možnostiach, mohol sa projekt vysúťažiť skôr," uzatvára s tým, že dnes by tak nehrozilo prepadnutie peňazí z plánu obnovy.