Zbierka Munícia pre Ukrajinu: Ideme na nákup a pokračujeme, prispieť môžte tu

Zbierka Munícia pre Ukrajinu: Ideme na nákup a pokračujeme, prispieť môžte tu Foto: Mier Ukrajine

Občianska zbierka Munícia pre Ukrajinu - Keď nie vláda, posielame my jasne ukazuje, že Slovensko nie je zbabelé a jeho obyvatelia a obyvateľky chcú nezištne a aj finančne podporovať obrancov Ukrajiny v boji za ich, ale aj našu slobodu. Hoci je v záujme Slovenska, aby Ukrajina udržala vojnu čo najďalej od našich hraníc, túto možnosť vláda Roberta Fica odmietla. Darcovia a darkyne si zrejme lepšie uvedomujú mimoriadnu naliehavosť situácie na fronte práve pre nedostatok munície. Jasnou odpoveďou občanov vláde však je viac ako 3,5 milióna eur od viac ako 54 tisíc darcov a darkýň, ktoré prišli na účet zbierky iba v priebehu prvého týždňa od jej spustenia.

Slovenská zbierka, ktorou sme sa pridali k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu, si už získala pozornosť v mnohých krajinách sveta.  “Ďakujem darcom v mene iniciátorov a podporovateľov zbierky. Píšeme dejiny slovenskej filantropie. Podstatné je, že svet vidí odvážny čin Slovákov. Ukrajina nám ďakuje prostredníctvom svojich obrancov priamo z frontu. Náš prvotný cieľ jeden milión eur sme vďaka darcom prekročili už viac, ako trojnásobne. Zlepšili sme imidž Slovenska a ukázali, že Slovensko nie je zbabelé a stojí na správnej strane dejín,” povedal jeden z iniciátorov zbierky Fedor Blaščák.

Prispieť do občianskej zbierky môžte tu: https://www.municiapreukrajinu.sk/

EN mutácia webstránky zbierky: https://www.municiapreukrajinu.sk/en
HU mutácia webstránky zbierky: https://www.municiapreukrajinu.sk/hu

Zbierka silne rezonuje aj v hľadáčiku zahraničných médií. Informovali o nej napríklad v BBC, v americkom POLITICO, či v prestížnom Wall Street Journal.

Slovensko ide na mimoriadny nákup

Iniciatíva českej vlády, ku ktorej sme sa ako Slovensko touto zbierkou pripojili, vznikla, pretože je to spôsob, ako čo najrýchlejšie dodať na Ukrajinu prepotrebnú muníciu. Ukrajinským obrancov ide o čas, a preto neostaneme len pri zbieraní finančných prostriedkov, ale plánujeme za ne čo najskôr nakúpiť a poslať na Ukrajinu prvú dodávku munície. Bez munície sa obeť agresorovi neubráni, a to je ďalší odkaz zbierky. Zakúpenie v rámci mimoriadneho nákupu zabezpečí partner zbierky, Nadační fond pro Ukrajinu prostredníctvom projektu Dárek pro Putina.

“Aktuálne je na účte Nadačního fondu pro Ukrajinu 3 507 998 eur od 54 688 darcov a darkýň, ktorým veľmi ďakujeme.(aktuálne údaje k 23. 4.)  Je vidieť, že sme zbierka mnohých malých darcov, a to nás teší. Cítime voči nim záväzok a chceme konať rovnako rýchlo ako oni. Preto sa už začíname aktívne rozhliadať po munícii na základe požiadaviek ukrajinskej armády. Vyberať budeme z typov munície, ktoré dnes ukrajinskí obrancovia potrebujú najviac.” povedal Dodo Dobrík z projektu Dárek pro Putina. “České ministerstvo obrany už verejne deklarovalo, že konzultačne pomôže našej zbierke s výberom vhodnej munície,” dodal.

 Stovky darcov sa tiež rozhodli, že do zbierky budú prispievať pravidelnými platbami. To je nesmierne potrebné pre to, aby sme mohli pre Ukrajinu postupne zabezpečiť aj ďalšie dodávky munície podľa potreby.

“Prevaha ruskej palebnej sily na fronte je ukrajinskými obrancami signalizovaná dennodenne. Ide o kritickú situáciu. Podľa slov samotných ukrajinských vojakov - delostrelcov, ktorí Slovákom poďakovali za zbierku, kým oni vystrelia jednu raketu, ruský agresor ich vystrelí osem. Chceme tento rozdiel naďalej znižovať, a preto sme odhodlaní v zbierke pokračovať,” povedal Marián Kulich z občianskeho združenia Mier Ukrajine.