Desatoro novinára píšuceho o rómskej téme

09.12.2014 10:55 | Tlačové správy | Romano Kher – Rómsky dom, Newton media

1. Zbytočne a neprimerane nezdôrazňujem etnicitu Rómov.
Napísali by ste, že v potravinách kradol Slovák? Je potrebné zdôrazniť, že „doteraz je potvrdených 27 prípadov žltačky, z toho 23 u rómskeho obyvateľstva"?

2. Uvádzam rómskeho respondenta celým menom a priezviskom.
Najmä v anketách robia niektorí novinári rozdiely medzi Rómami a príslušníkmi majoritnej spoločnosti. Niektoré televízie v tej istej reportáži uvádzajú celé meno osoby, ktorá je príslušníkom majority, kým Rómov neidentifikujú alebo ich označujú „osadník, občan osady, Róm, obyvateľ miestnej kolónie", niekedy zostávajú úplne bez identifikácie.

3. Oslovujem aj zainteresovaných Rómov a dám im priestor na vyjadrenie.
Článok Starosta Slovenskej Ľupče: Niektorí Rómovia radšej prídu o dávku, než by pracovali má len jedného osloveného – starostu. Názor Róma v ňom nezaznie. Novinári by mali dbať o to, aby v príspevku dostal priestor aj Róm, ktorého sa daná téma dotýka.

4. Využívam rozmanitejší zoznam odborníkov a autorít, ktorých pri rómskej téme oslovím.
Pri získavaní názorov autorít neoslovujem vždy tých istých respondentov, ale sa snažím mať vo svojom zozname viac odborníkov, najmä z radov Rómov. Oslovujem aj odborníkov z vedeckých inštitúcií, zodpovedných pracovníkov štátnej správy, predstaviteľov samospráv, či odborníkov z mimovládnych neziskových organizácií. Často je totiž jediným citovaným splnomocnenec Peter Pollák.

5. Pristupujem so zvýšenou citlivosťou a zodpovednosťou k osobám, ktoré nemajú skúsenosti s komunikáciou s médiami.
Novinári, najmä v televíziách, využívajú ankety. Pritom si ľudia z osád často neuvedomujú, aký vplyv majú médiá. Pýtať sa Rómky v osade, či by bola schopná okradnúť dôchodcu a pýtať sa to mediálne uvedomelého človeka je rozdiel.

6. Venujem sa aj integrovaným Rómom, nezameriavam sa len na obyvateľov osád.
Pri výbere príspevku sa zameriavam aj integrovaných Rómov, nezabúdam na skutočnosť, že aj rómska komunita je rôznorodá a že podľa Atlasu rómskych komunít tvorí integrovaná skupina Rómov na Slovensku takmer polovicu Rómov. Rómska téma sa dá takisto spracovať aj pozitívne.

7. Negatívne činy a javy nepripisujem celej komunite či celej národnostnej menšine.
Rómovia terorizujú v Sheffielde školákov! Všetci? Novinári často prezentujú činy indivídua či malej skupiny ľudí ako činy celej komunity. Zovšeobecňujú aj spojenia ako „osadníci prepadli strážnika", či „Rómovia sa bili sekerami."

8. Vyhýbam sa stereotypom a predsudkom.
„Viete si predstaviť, že by vaše 7-ročné dieťa fetovalo? Asi nie. V bežných slovenských rodinách to ani nie je možné. Ale osada pod Kortínou je iná," uvádzajú moderátori reportáž z rómskej osady. Typický príklad stereotypu o kriminalite či sociálnej situácii, ktorý vyčleňuje dianie v rómskej osade ako niečo, čo sa v majoritnej spolo-čnosti nemôže stať. Rómov zobrazujú médiá nezriedka ako problémových, ktorí žijú len zo sociálnych dávok, kradnú, nemajú hygienické návyky a nechcú pracovať.

9. Nepoužívam účelovo vybrané negatívne a urážlivé hodnotenia.
Aj keď pomenovanie „Cigán" sa už väčšinou v médiách nevyužíva, niekedy novinári účelovo vyberajú respondentov, ktorí negatívne hodnotenie použijú. Môžu sa pritom odvolať na to, že hanlivý výraz nepoužili oni, ale človek v ankete. Napríklad citát obyvateľky Sniny z reportáže: „To je svinstvo. Ja by som nedostala, keby som išla. Však si hľadajte. Ale Cigánom (bývanie) dajú," alebo vyjadrenie kamaráta strateného mladíka: "Ja neviem, Cigáni prišli na mercedese čiernom a odviezli ho preč."

10. Nepoužívam nekorektný titulok, ktorý predáva tému len preto, že ide o Rómov.
Titulok má zaujať, nie však za cenu bulvárnosti, nekorektnosti či urážlivosti. Do tejto kategórie môžeme zahrnúť napríklad tieto dva titulky: Čierna háveď mesta Vroclav, Britský dokument odhalil krutý osud Rómov: Mladá panna stojí 3500 libier! Príspevky pritom nemusia byť urážajúce, titulok je však neprimerane nafúknutý, nekorektný či zavádzajúci. Takisto titulok Róm v Trnave predviedol neskutočnú šou: Všetkých ohúril, nikto to nečakal! navodzuje pocit, že hra na klavíri je niečo, čoho bežne Rómovia nie sú schopní.

Okrem toho rešpektujem Etický kódex novinára Slovenského syndikátu novinárov, z ktorého vyplývajú aj tieto zásady. Kódex v 3. bode článku IV. hovorí: Novinár nepodnecuje nenávisť, ani diskrimináciu založenú na rase, svetonázore, náboženskom vyznaní, etnickom pôvode, veku, sociálnom postavení, pohlaví či sexuálnej orientácii. O príslušnosti ľudí k menšine informuje iba v prípade, že táto informácia je v kontexte daného príspevku relevantná.
_______________________________________________________________________________________________

Príklady v desatore vyplývajú z analýzy, ktorú v období 1. júla až 30. novembra 2014 realizovalo občianske združenie Romano kher – Rómsky dom v spolupráci s agentúrou NEWTON Media. Sledované médiá boli denníky Hospodárske noviny, Nový čas, SME, Plus jeden deň, Pravda, Új szó, televízie TV JOJ, TV Markíza, Jednotka, TA3 a internetové spravodajské portály aktualne.sk, pluska.sk, topky.sk. Uvedené príklady pochádzajú z prepisov reportáží a z tlačených vydaní, verzie uvedené na internete sa mohli zmeniť.

Český Deník N vlani vykázal stratu 30 miliónov korún

Český Deník N, ktorý sa inšpiroval slovenským Denníkom N, vlani vykázal stratu 30 miliónov korún a tento rok za prvý polrok strata predstavovala osem miliónov českých korún.

Slovensko vyhostilo troch ruských diplomatov, mali pracovať pre ruskú tajnú službu

Zamestnanci ruskej ambasády podnikali na Slovensku špionáž pod diplomatickým krytím, upozornil Denník N.

V Hongkongu bol zatknutý prodemokratický mediálny magnát

V Hongkongu bol dnes na základe nového bezpečnostného zákona zatknutý mediálny magnát Jimmy Lai.

Zjazdoví lyžiari a kanoista si zmerali sily v netradičnom trojboji. Kto zvíťazil? (VIDEO)

Vodnoslalomár Matej Beňuš a zjazdoví lyžiari Adam a Andreas Žampovci sa stretli v súboji, ktorý preveril ich šikovnosť, rýchlosť aj schopnosti na bicykli. Ich zápolenie je súčasťou kampane spoločnosti BILLA, v ktorej predajniach prebieha počas tohto leta spotrebiteľská súťaž „Uži si leto na bajku“ o 240 športových bicyklov.

Polícia vyšetruje rasistický článok o požiari v Bohumíne

Polícia vyšetruje rasistický článok o tragickom požiari v Bohumíne.

Šíri sa podvod, ktorý zneužíva tvár Pellegriniho, Rozborila aj Hamšíka (FOTO)

Napriek tomu, že statusy s fotkou Vila Rozborila či Petra Pellegriniho sľubujúce milióny, poukážky či auto... vyzerajú už na prvý pohľad veľmi nedôveryhodne, na facebooku na ne stovky ľudí naleteli a podvod vo veľkom ďalej šíria.

O aktivity TikToku sa zaujíma už aj Twitter

Americká internetová spoločnosť Twitter prejavila záujem o prevzatie aktivít čínskej aplikácie pre zdieľanie krátkych videí TikTok v Spojených štátoch.

CNN Prima News nebude vysielať spravodajskú relaciu Hlavní Zprávy

Televizní skupina Prima v příštích týdnech stáhne svou hlavní zpravodajskou relaci Hlavní zprávy ze CNN Prima News, dále ji bude vysílat už jen na stanici Prima.

Novou šéfkou tlačového oddelenia ministerstva kultúry je dlhoročná novinárka

Aj tlačové oddelenie ministerstva kultúry, na čele ktorého je nominantka OĽaNO Natália Milanová, prešlo po voľbách zmenou.

Znížená mobilita Slovákov vyplývajúca z opatrení v koronakríze sa naplno prejavila v polročných výsledkoch skupiny O2

Počet zákazníkov operátora O2 dosiahol koncom júna už takmer 2,16 mil., čo je o 4% viac ako pred rokom. Výnosy skupiny O2 na Slovensku, ktorá zahŕňa aj výsledky spoločnosti O2 Business Services, dosiahli koncom júna 138 mil. eur, čo je medziročne menej o 6%. Do polročných výnosov sa tak naplno premietla už aj situácia spojená so šírením koronavírusu na Slovensku a štátnych opatrení k jeho zamedzeniu, ako aj tretinový pokles ceny prepojovacích poplatkov. Zisk skupiny O2 pred úrokmi a zdanením (EBITDA) medziročne stúpol o necelé 2% na 58 mil. eur.