Z RTVS odchádza programový riaditeľ

Z RTVS odchádza programový riaditeľ Reprofoto youtube AM

Po vzájomnej dohode odchádza k 31. máju programový riaditeľ televíznej časti RTVS Tibor Búza.

 

Tibor Búza prišiel do RTVS spolu s Václavom Mikom v roku 2012. Predtým bol programovým riaditeľom v televízii Markíza. Aj vďaka Búzovi sa podarilo RTVS zvýšiť sledovanosť, spravodajstvo RTVS vyšlo v prieskumoch ako najdôveryhodnejšie, a RTVS sa pustila do vlastnej tvobry, špeciálne cez výrobu vlastných seriálov.


„K rozhodnutiu ukončiť svoje pôsobenie v RTVS som dospel po dlhej dobe. Niekedy je jednoducho dobré vedieť, kedy je čas odísť. Ďakujem za úsilie a prácu mojim kolegom, interným aj externým spolupracovníkom. Verím, že verejnoprávne médiá budú naďalej spĺňať svoju verejnoprávnu službu, ktorou je služba divákom a poslucháčom,“ poznamenal Tibor Búza.

Hoci Búza ostal v RTVS na pozícii programového riaditeľa aj po výmene šéfa RTVS, s fungovaním RTVS za Jaroslava Rezníka sa nie vždy stotožňoval. Viackrát prejavil nesúhlas na rokovaní rady. Aj preto sa o odchode Búzu hovorí už dlhšie, on tieto špekulácie doteraz nekomentoval.

 Búza odchádza v čase, keď vo vnútru RTVS je napätie, ktoré vyvrcholilo v zverejnení otvoreného listu takmer 60 redaktorov a editorov, v ktorom vyslovili obavy z ohrozenia nezávislosti spravodajstva RTVS. Odchádza v čase, keď RTVS opätovne nadviazala spoluprácu s Gustávom Murínom, obľúbencom konšpiračných webov, a zbavila sa profesionálnej novinárky Oľgy Bakovej.

Viac: Takmer 60 redaktorov RTVS zverejnilo otvorený list, majú vážne obavy zo situácie v spravodajstve

Búza zatiaľ tieto udalosti nekomentoval.

 Kto bude novým programovým riaditeľom RTVS neoznámila.

„S Tiborom nás už od vysokoškolských štúdií spája mnohoročný priateľský a kolegiálny vzťah. Tento vzťah bol a je veľmi otvorený a priamy. Celé roky sme na mnohé otázky mali spoločný názor a na mnohé odlišný. To, čo nás vždy spájalo, bola zodpovednosť voči divákovi a poslucháčovi verejnoprávnych médií ako aj snaha priniesť na televízny a rozhlasový trh kvalitné, vyvážené a hodnotné televízne i rozhlasové relácie. Tiborovi v ďalšom jeho pôsobení želám veľa úspechov a naše pracovné cesty, ktoré sa spojili, pôjdu onedlho popri sebe,“ povedal Jaroslav Rezník.

Tibor Búza od roku 1995 do roku 1998 pôsobil v Slovenskom rozhlase najskôr ako redaktor a potom ako šéfredaktor spravodajstva v regionálnom štúdiu Košice.  V rokoch 1998 – 2000 bol šéfom spravodajstva a publicistiky STV. V rokoch 2000 - 2006 bol programový a výkonný riaditeľ Rádia Expres. od roku 2006 riadil program v TV Markíza.