Očakávaný seriál ŠTB: Prísne tajné začína príbehom o páde Alojza Lorenca (VIDEO)

Očakávaný seriál ŠTB: Prísne tajné začína príbehom o páde Alojza Lorenca (VIDEO) Foto: RTVS

Na obrazovky RTVS prichádza nový dokumentárny seriál ŠTB: Prísne tajné. Prvý diel odvysiela RTVS dnes 7. septembra. Film obsahuje unikátny rozhovor s generálom Alojzom Lorencom, ktorý riadil ŠtB pri páde režimu.

Dokumentárna séria sa zaoberá temnou minulosťou, ktorá nebola nikdy plne odhalená. Ide o prvé komplexné audivizuálne dielo zaoberajúce sa pôsobením ŠTB na Slovensku, ktoré vzniklo pod dohľadom veľkej skupiny expertov, avizuje RTVS.

Seriál vznikal niekoľko rokov, pripravila ho produkčná spoločnosť Tibora Búzu B PRODUCTION v spolupráci s RTVS, Českou televíziou.

V dvadsiatich dieloch odhalí nová séria pozadie tajných operácií, ich páchateľov a príbehy ich obetí. Záujmom tvorcov je predstaviť formovanie a metódy ŠTB na filmovo a historicky doposiaľ nespracovaných príbehoch alebo na uvádzaní nových zistení a súvislostí v známejších prípadoch, píše RTVS v tlačovej správe.

 

„Dokumentárnu sériu ŠTB: PRÍSNE TAJNÉ sme vytvorili preto, aby sme po prvýkrát priniesli komplexný audiovizuálny pohľad do našej temnej minulosti. Viac ako štyri desaťročia komunistický režim potláčal ľudské práva a slobody a Štátna bezpečnosť bola po celý čas jeho vernou slúžkou. Som presvedčený, že len pravdivé informácie o našej minulosti môžu slovenskú spoločnosť posunúť a poučiť do budúcnosti. Chcem sa poďakovať RTVS, že sa 30 rokov po Nežnej revolúcii odhodlala podporiť takýto projekt," hovorí producent a autor námetu Tibor Búza.

Seriál priblíži témy provokačných akcií v podobe falošných hraníc, vznik dezinformačných kampaní, politických procesov, únosov, vrážd, zneužívania psychiatrie, prenasledovania cirkvi a disentu, nástup rozviedky, agentov medzi športovcami.

Na jednotlivých dieloch sa podieľalo viacero režisérov a tvorcov: Michal Baláž, Jana Bučka Kovalčíková, Tomáš Dušička, Michal Fulier, Michael Kaboš, Marek Kuboš, Pavol Pekarčík, Vladislava Sárkány, Martina Sľúková, Braňo Špaček, Róbert Šveda, Jaro Vojtek a Lukáš Diko.

Prvý diel ŠTB: PRÍSNE TAJNÉ, Pád - Legenda o Alojzovi Lorencovi režíroval Lukáš Diko. Diváci si ho budú môcť na obrazovkách Jednotky pozrieť už 7. septembra o 22.05 h.