S vyhrážkami od Kočnera sa stretol v minulosti aj ďalší človek z médií

S vyhrážkami od Kočnera sa stretol v minulosti aj ďalší človek z médií Reprofoto Na pranieri

Zavraždený novinár Ján Kuciak nebol jediný, ktorému sa vyhrážal Marian Kočner, ktorého médiá spájajú s vraždou novinára.


Kočner, ktorý je vo väzbe pre podozrenie z falšovania zmeniek voči televízii Markíza, sa v minulosti vyhrážal aj bývalému programovému riaditeľovi RTVS a niekdajšiemu šéfovi spravodajstva Markízy Tiborovi Búzovi.

Informáciu o vyhrážkach zverejnil bývalý šéf RTVS a predtým Markízy Václav Mika, ktorý kandiduje na primátora Bratislavy.

„Ešte počas môjho pôsobenia v Markíze nás Kočner opakovane obviňoval z manipulácie spravodajstva pri téme pezinskej skládky a neskôr sa mi vyhrážal pre rozhovor s vtedajším generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom. Dokonca sa v tom čase tento človek vyhrážal aj likvidáciou jednému z mojich najbližších kolegov, práve pre túto kauzu,“ napísal Mika ma faceboku.

Denníku N povedal, že išlo o šéfa centra spravodajstva a publicistiky Tibora Búzu.

Ten povedal, že spory sa začali, keď relácia Paľba v TV Markíza pred desiatimi rokmi v reportáži o pezinskej skládke zverejnila stanovisko generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Ten v roku 2008 vyhlásil, že budovanie skládky je v súlade so zákonom. Za skládkou boli ľudia blízki pezinskému Smeru aj Kočnerovi.
„Marian Kočner mi telefonoval a snažil sa zastaviť reportáž. Vôbec som to neriešil, ani som nemal prečo,“ povedal Búza, ktorý teraz podľa Denníka N kamarátsky radí Mikovi v jeho primátorskej kampani. Druhý konflikt podľa Búzu nastal, keď

Markíza odvysielala rozhovor s Dobroslavom Trnkom, keď odchádzal z funkcie a prišiel si na generálnu prokuratúru po svoje veci. V pamätnom rozhovore Trnka urážal poslancov Petra Zajaca, Igora Matoviča alebo Ondreja Dostála. „Títo ľudia sa tu pregrcávajú a pretúlavajú,“ povedal vtedy Trnka.

T. Búza Foto: RTVS

 

Podľa Búzu je zrejmé, že Trnka bol počas rozhovoru pod vplyvom alkoholu. Kočner mu vtedy podľa neho nevolal, ale od dvoch alebo troch ľudí počul, že rozširuje, že v Markíze video v strižni úmyselne spomalili, aby Trnka vyzeral, že horšie artikuluje. Žiadne takéto úpravy nahrávky sa však nerobili a Trnkovi to vtedy osobne vysvetľoval aj šéf spravodajstva Lukáš Diko. Búza hovorí, že potom mu jemu veľmi blízky človek povedal, že mu Kočner odkázal, že nedopadne dobre. „Bolo to dosť nepríjemné konštatovanie. Vraj bol ale vtedy pripitý. Povedal to aj preto, aby sa mi to donieslo,“ cituje Búzu Denník N.

Mika na facebooku spomínal Kočnera po tom ako sa začala šíriť fotografia, na ktorej je spolu s inými ľuďmi v podniku spolu s Marianom Kočnerom. „Spomínaná fotka pochádza z konca roka 2005. Z podujatia, na ktorom som sa zúčastnil ako generálny riaditeľ rádia Expres a bolo to na pozvanie manažéra Adriany Sklenaříkovej. Prekvapuje ma, že niekto po 13 rokoch operuje s takou starou fotkou a snaží sa ma skompromitovať,“ napísal na facebooku Mika.

Kočner sa v minulosti vyhrážal aj redaktorovi Adamovi Valčekovi zo SME a nepriamo aj Monike Tódovej z Denníka N.

Odporúčame aj: Marian Kočner zastrašuje ďalšieho novinára, upozorňuje šéfredaktorka SME

Tibor Búza od roku 1995 do roku 1998 pôsobil v Slovenskom rozhlase najskôr ako redaktor a potom ako šéfredaktor spravodajstva v regionálnom štúdiu Košice. V rokoch 1998 – 2000 bol šéfom spravodajstva a publicistiky STV. V rokoch 2000 - 2006 bol programový a výkonný riaditeľ Rádia Expres. Od roku 2006 riadil program v TV Markíza. Do RTVS prišiel spolu s Václavom Mikom v roku 2012.