Ďalší otvorený list z RTVS: Nikto na nás nevyvíja nátlak Reprofoto RTVS

Ďalší otvorený list z RTVS: Nikto na nás nevyvíja nátlak

13.04.2018 20:09 | TV | mk

Po liste 60 redaktorov a editorov, ktorí upozorňujú na to, že v RTVS je ohrozená nezávislosť, dnes bol zverejnený ďalší otvorení list inej skupiny redaktorov, editorov a moderátorov RTVS.

Pod listom sú podpísaní napríklad moderátori Ľuboš Bajaník, Janette Štefániková, Martina Jančeková či dlhoročný zahraničný redaktor Tibor Macák. List podpísala aj moderátorka Dámskeho klubu Iveta Malachovská či redaktor Juraj Jedinák. „Týmto listom chceme širokú verejnosť ubezpečiť, že pracujeme v slobodnej atmosfére a že na nás nikto nevyvíja nátlak. Chceme zdôrazniť, že za obsahom listu si stojíme a že nebol sformulovaný nikým z vedenia spravodajstva RTVS. Je to náš list,“ píšu v liste a odmietajú informácie niektorých médií, že list sformuloval ich šéf Vahram Chuguryan.

Na napätú situáciu v RTVS reagovali už aj medzinárodné novinárske organizácie IPI či organizácia Reportéri bez hraníc, ktorá je obzvlášť znepokojená ohrozením redakčnej nezávislosti RTVS.

Otvorený list z 13. apríla:

Vážení poslucháči a diváci,

obraciame sa na Vás ako profesionáli, ktorí sú hrdí na to, že môžu pracovať v RTVS. Doteraz sme mlčali, ale v situácii, v ktorej zaznievajú pochybnosti o tom, či pracujeme slobodne, sa už musíme ozvať. Ubezpečujeme nielen Vás, ale aj domáce a medzinárodné novinárske organizácie, že pracujeme slobodne a bez nátlaku.
Nechceme vťahovať verejnosť do interných záležitostí, ktoré nesúvisia s ohrozením slobody slova. Ak by bola ohrozená naša sloboda, alebo ak by sme cítili pokusy o manipuláciu, boli by sme prví, ktorí by sa ozvali. Môžeme Vám garantovať, že vysielame čestne, objektívne a stále máme na zreteli záväzok, ktorý máme voči Vám, našim divákom a poslucháčom, ako inštitúcia verejnej služby.
Zároveň si vážime aj kritický, ale konštruktívny pohľad na skvalitnenie našej práce. A máme záujem o ňom v RTVS diskutovať.

Tibor Macák, zahraničná redakcia RTVS, Rádia Slovensko, medzinárodný tajomník Asociácie európskych novinárov AEJ
Ľubomír Bajaník, moderátor RTVS
Ľuboš Kasala, Zelená vlna
Iveta Malachovská, moderátorka
Rasťo Očenáš, hudobný redaktor RTVS, Rádia Slovensko
Alena Haňová, redaktorka Radio Slovakia International (RSI)
Jozefína Mikleová, RSI
Kristína Hanáková, RSI
Ladislava Hudzovičová, RSI
Jelena Vrábelová, RSI
Tatiana Žitníková, RSI
Dagmar Mozolová, redaktorka RTVS
Ľuboš Černák, programový manažér RTVS, Rádio Slovensko
Gariela Angibaud, moderátorka RTVS, Rádio Slovensko
Peter Kollárik, redaktor a tímlíder krátkych správ RTVS, Rádia Slovensko

Podľa poroty je komik Cosby vinný za znásilnenie

Súdna porota dnes uznala amerického komika Billa Cosbyho vinným z omámenia a znásilnenia Andrey Constandovej v roku 2004. 12-členná porota sa rozhodovala dva dni. 80-ročnému Cosbymu hrozí až desať rokov väzenia za každý z troch bodov obžaloby.

Kočner vyhral prvý spor s Markízou o miliónové zmenky

Podnikateľ Marián Kočner a jeho firma Správa a inkaso zmeniek vyhrali prvý zo série sporov o miliónové zmenky, ktoré žiada zaplatiť od bývalého riaditeľa Markízy Pavla Ruska, presnejšie 8,3 milióna, ktoré ak nebude mať Pavol Rusko musí zaplatiť televízia Markíza.

EK navrhla vytvorenie kódexu proti dezinformáciám

Európska komisia dnes v rámci boja proti falošným správam na internete navrhla vytvorenie únijného kódexu pre nakladanie s dezinformáciami.

Telekom uvádza na trh nové paušály ÁNO: ponúknu viac dát v najlepšej 4G sieti, aj výrazné výhody pre Magenta 1 členov

Slovak Telekom štartuje v piatok 27. apríla 2018 predaj nových paušálov ÁNO. Podľa výšky programu získa zákazník neobmedzené volania, neobmedzené SMS a MMS, aj veľké balíky dát. Odlišný bude celkový prístup k portfóliu – zákazník využíva služby z jedného balíka doma i v krajinách EÚ.

Prehovoril otec zavraždeného novinára Jozef Kuciak: Za útokom vidím „našich ľudí“

Otec zavraždeného novinára Jozef Kuciak včera s manželkou v Bratislave prebral Cenu transparentnosti za odvážnu investigatívnu prácu a odhaľovanie korupcie, ktorú jeho synovi Jánovi Kuciakovi in memoriam udelila americká ambasáda.

Pluska.sk pochovala policajta, ten však vtedy ležal v nemocnici

V ranných hodinách došlo pri Galante k zrážke policajného auta s autobusom, pri nehode zahynul jeden policajt a druhý bol ťažko zranený, informovala o nehode ráno na facebooku polícia.

Eva Mihočková má vlastnú diskusnú reláciu Otvorene

Bývalá redaktorka Slovenskej televízie a neskôr týždenníka Plus 7 dní Eva Mihočková je opäť na obraze.

Konštruktéra Madsena odsúdili za vraždu novinárky na doživotie

V Dánsku bol dnes k doživotnému trestu väzenia odsúdený konštruktér Peter Madsen, ktorý bol uznaný vinným, že na svojej ponorke vlani v auguste mučil a potom zavraždil švédsku novinárku Kim Wallovú.

Slovensko kleslo v rebríčku Slobody tlače, pre vraždu novinára, aj správanie sa Fica či Rezníka

Miera slobody tlače sa na Slovensku za posledný rok výrazne znížila, vyplýva to z každoročnej správy medzinárodnej mimovládnej organizácie Reportéri bez hraníc (RSF).

Český premiér žaluje Nový Čas o milión eur

Podnikateľovi a českému premiérovi Andrejovi Babišovi sa nepáči rozhovor Nového Času s bývalým príslušníkom ŠtB Jánom Sarkocym, ktorý v ňom tvrdil, že Babiš bol agentom ŠtB a za svoje udavačské správy poberal nemalé peniaze.