Rezník odmietol výhrady novinárov z normalizácie

Rezník odmietol výhrady novinárov z normalizácie Reprofoto tv.NRSR

Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník dnes odmietol výhrady novinárov, ktorí v otvorenom liste kritizovali pomery v RTVS. Vedenie obvinili z normalizácie.

 

"Chcem vyhlásiť, že redakčná práca je slobodná. Žiadna politická moc nezasahovala do vysielania. Kým tam budem, tak to nebude ani žiadna iná moc, nie len politická," povedal Rezník pred poslancami parlamentného výboru pre kultúru a médiá, ktorý do programu dnešného rokovania dodatočne zaradil rokovanie o situácii v RTVS.

Rezník sa ohradil aj voči výčitkám o normalizácii vo verejnoprávnej inštitúcii. "Som citlivý na slovo normalizácia. Ja som normalizáciu zažil. Normalizácia je, keď ako dieťa stojíte doma a neznámi ľudia vám vyhadzujú knižky z knižnice," povedal Rezník s odkazom na obdobie komunizmu v 70. a 80. rokoch v Československu. Dodal, že už predchádzajúce vedenie RTVS pristúpilo k prepúšťaniu a že v rokoch 2013 až 2017 odišlo z tohto média 145 redaktorov.

Šéf RTVS počas viac ako dvojhodinového rokovania odmietol, že inštitúcia nepredĺžila zmluvy niekoľkých externým redaktorom za to, že v apríli spolu s ďalšími kolegami podpísali otvorený list, ktorým sa ohradili proti pomerom v redakcii spravodajstva. "Nikdy som nepostihoval za názor," povedal Rezník. Dodal, že na jednu zo spomínaných redaktoriek si sťažovali jej nadriadení.

Parlamentný výbor uznesením vyzval RTVS k zlepšeniu komunikácie s verejnosťou. Jedna z opozičných poslankýň nepresadila návrh na uskutočnenie poslaneckého prieskumu v RTVS.

Bývalý minister kultúry Marek Maďarič na rokovaní povedal, že nie je dobrou vizitkou, keď z RTVS odchádzajú alebo musia odísť skúsení pracovníci. Rezníkovi tiež vytkol skutočnosť, že na vedúce posty v spravodajstve sa dostali ľudia, ktorí predtým pôsobili na postoch hovorcov politikov.