Hrnko nepriamo kritizuje, že v ankete Najväčší Slovák sa ocitol Ján Kuciak

Hrnko nepriamo kritizuje, že v ankete Najväčší Slovák sa ocitol Ján Kuciak Foto: FB Anton Hrnko

Do debaty o tom, kto má a kto nemá byť v rebríčku ankety Najväčší Slovák sa zapojil aj podpredseda SNS Anton Hrnko.

Na facebooku zverejnil status, kde kritizuje, že v ankete sa neobjavil M. Hurban, Daxner, Francisci, Rastislav Koceľ a ďalší. „Ale veľmi vysoko sa tam objavili ľudia, s prepáčením, ktorí sa stali obeťami svojich zamestnávateľov, dávajúci im podpisovať toxické články bez toho, aby ich vôbec informovali, žeby to mohlo mať na nich negatívne až fatálne dôsledky,“ napísal Hrnko.
Hrnko síce nemenuje, koho tým myslí, ale zo súčasných novinárov sa v ankete a na vyššej priečke ocitol len jediný novinár a to zavraždený Ján Kuciak.

Viac: Kompletný zoznam ankety Najväčší Slovák: Je v ňom Fico, Sagan, Adela, Mečiar či Štúr

Hrnko sa rozčuľuje nad tým, ktoré osobností sú a ktoré nie sú v ankete, no rebríček je zostavený podľa toho, ako hlasovali ľudia.

Ján Kuciak získal in memoriam viacero cien na Slovensku aj v zahraničí, medzi nimi nemeckú mediálnu cenu či Bielu vranu. Keď cenu v Nemecku preberal otec zavraždeného novinára, úctu slovenskému novinárovi potleskom prejavila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Hrnkovi sa nepáči ani prítomnosť Jánošíka v ankete. „Pán Rezník, žiadam Vás, aby ste zo zoznamu vylúčili Juraja Jánošíka, ktorý bol riadnym súdom odsúdený aj za vraždu domanižského farára a nikdy nebol rehabilitovaný!“ Podľa pravidiel súťaže nominovať nie je možné osobu, ktorá bola právoplatne odsúdená za vojnové zločiny, zločiny voči ľudskosti, vraždu alebo vlastizradu a nebola rehabilitovaná.

Odporúčame aj: Gombitová nechce byť Najväčší Slovák. Štatút s tým však neráta

Jánošík spáchal viacero zločinov a obesený bol aj za vraždu, no nepotvrdilo sa, že by bol zodpovedný za spomínanú vraždu. „Farár z Domaniže na koni vyšiel na vrch Suchá, kde ho stretla Jánošíkova družina. Jeden z jej členov ho tam zabil,“ povedal pre TASR miestny historik František Koval.

„Jánošík však na mieste vraždy nebol, boli to iní členovia jeho družiny. Jánošíkovi to však pri súde veľmi priťažilo. Mali málo dôkazov, aby ho mohli zavesiť na hák, vražda farára však už dôvodom bola i napriek tomu, že sa nikdy nedokázalo, že pri nej bol aj Jánošík," doplnil Koval.
Jánošík poprel vraždu farára z Domaniže. „Duchovného údajne postrelil Turiak-Huncaga zo Staškova s Plavčíkom z Dunajova, zatiaľ čo zbojnícky kapitán pil vodu zo studničky. Ako pôvodcu smrteľnej rany uvádza Jánošík prvého z menovaných,“ píše historyweb.sk.

Zo súťaže po tlaku verejnosti, viacerých organizácií aj operátorov vedenie RTVS vylúčilo Jozefa Tisa.

RTVS sa rozhodla zbojníckeho kapitána v ankete ponechať. „Jánošík pôsobil začiatkom 18. storočia, v období, kedy neexistovali súdy v podobe akú poznáme dnes,“ odpísala pre Denník N PR manažérka RTVS Silvia Turnerová.

„Podľa dostupných informácií sa Jánošík k vražde nepriznal pod ľahkým, ani ťažkým mučením, a odborníci sa zhodujú, že za vraždu bol odsúdený nespravodlivo. Keďže bol súdený inštitúciami, ktoré už neexistujú, jeho oficiálna rehabilitácia či očistenie nie je reálne možné. Je možné však hovoriť o symbolickej rehabilitácii v pamäti a vedomí ľudí,“ dodala Turnerová.


Zaujíma Vás zákulisie médií? Sledujte nás aj na našom facebooku.