Čo pozerať toto leto? Černobyľ, návrat Black Mirror či seriálová Hlava 22

Čo pozerať toto leto? Černobyľ, návrat Black Mirror či seriálová Hlava 22 Foto: HBO

Letné dni lákajú von, no poriadnu dávku seriálových noviniek si na tento mesiac pripravili aj najznámejšie streamovacie služby. Niektoré z nich by ste naozaj mali vidieť. Medzi klasickou zábavou a napätím sa totiž dajú nájsť aj seriály dokumentujúce udalosti, na ktoré by sa nikdy nemalo zabudnúť.


Černobyľ (5 x 60 Min) - HBO GO

Na zmienky o novom americko-britskom seriáli o najväčšej jadrovej katastrofe v dejinách ľudstva z 26. apríla 1986 ste už asi narazili aj v prípade, že si HBO GO zatiaľ nepredplácate.

Seriál sa začína haváriou reaktoru a divák sa od prvej minúty stáva svedkom tragických osudov zamestnancov elektrárne, nič netušiacich hasičov a ďalších stoviek ľudí, ktorí položili svoje životy, aby zachránili zvyšok Európy pred ničivou rádioaktivitou. Náročná dráma si neberie žiadnu servítku, či už po scenáristickej alebo vizuálnej stránke a určite ju bude čakať nejedno ocenenie za najlepší kostým a make-up.

K udalosti, ktorá zasiahla aj bývalé Československo a na území dnešnej Ukrajiny poznačila zdravie niekoľkých generácií, sa po štarte minisérie vrátili viaceré naše weby a denníky. Po zhliadnutí všetkých piatich častí teda takmer určite pocítite potrebu zamieriť na Wikipédiu alebo iné zdroje a naštudovať si o Černobyľskej tragédii ešte viac.

Black Mirror (5. séria) - Netflix

Príbehy v tomto antologickom science-fiction seriáli sú síce úplne fiktívne, no narážajú na otázky, ktoré si v modernej spoločnosti kladieme neustále.

Trávime na sociálnych sieťach tak veľa času, že strácame kontakt s realitou? Existuje virtuálny posmrtný život? Čo by sa stalo, ak by rodičia mali vypínač na to, čo ich deti vidia a počujú? Tieto technologické bájky sa málokedy končia pozitívne, v čom spočíva hlavné čaro seriálu.

Prvá séria Black Mirror vznikala na britskej pôde pod taktovkou Charlieho Brookera, no vďaka veľkej diváckej popularite sa seriálu rýchlo chytili producenti Netflixu a do scenárov naliali nemalé peniaze, čo sa odráža na kvalitnom hereckom obsadení. Napríklad v tejto sérii si zahrá aj predstaviteľ Sherlockovho ústredného protivníka Moriartyho, Andrew Scott, ale aj známa popová speváčka Miley Cyrus.

V piatej sérii sú potvrdené tri epizódy a ak si udržia doterajšiu kvalitu, bez preháňania by každá z nich mohla byť samostatným celovečerným filmom. Koniec-koncov, autori si to vlani vyskúšali s unikátnym interaktívnym špeciálom Bandersnatch, kde o ďalších krokoch (a konci) hlavného hrdinu rozhodoval sám divák.

True Detective (3. séria) - HBO GO

Milovníci detektívok si prídu na svoje s návratom populárneho Temného prípadu. S každou sériou sa v ňom otvorí nový desivý prípad z prostredia Spojených štátov, ktorý preskúma nielen veľké spoločenské témy, ale načrie aj do vnútorného sveta hlavných postáv z radov vyšetrovateľov.

Aktuálnu tretiu sériu s oskarovým Mahershalom Alim si teda môžete pustiť, aj ak ste nevideli prvú sériu z louisianského vidieku s Matthewom McConaugheym alebo druhú z industriálnej Kalifornie s Colinom Farrellom. A že sa je na čo dívať! Seriál je pretkaný pochmúrnou atmosférou a pohnutými osudmi hlavných hrdinov, ktorí toho majú v živote dosť aj mimo svojej práce.

Hlava 22 (1. séria) - HBO GO

Román Hlava XXII od Josepha Hellera o osudoch amerického kapitána Yossariana na talianskom fronte počas druhej svetovej vojny asi poznáte. Seriálové spracovanie verne popisuje absurditu vojny a armádnej byrokracie. Okrem vyšperkovaného humoru sa divák môže tešiť aj na skutočne dychberúce scény z vojnového ťaženia.

Že do tohto diela išlo HBO naplno, dokazuje aj fantastické herecké obsadenie, keď sa v jednej z úloh vedľa Christophera Abbota objaví aj Hugh Laurie (Dr. House) a George Clooney. Ten, mimochodom, niektoré z epizód aj sám režíroval a zastrešil pod producentskou taktovkou.

Prvé ohlasy od divákov na filmových fórach tento riskantný šesťdielny počin hodnotia mimoriadne pozitívne.

Good Omens - Amazon Prime Video

Z knižnej predlohy Dobré znamenia vychádza aj britská miniséria Good Omens, ktorej sa ujala streamovacia služba Amazon Prime Video. To sa odrazilo aj na veľkovýpravnosti seriálu, ktorého sa scenáristicky ujal jeden z autorov populárnej predlohy, Neil Gaiman.

Pripravte sa teda na poriadnu dávku fantasy a nadprirodzených javov okorenených britským humorom. Anjel Azirafal (Michael Sheen) a démon Crowley (David Tennant) musia spojiť svoje sily a zabrániť koncu civilizácie v ohnivom Armagedone, ktorý spustili ich nadriadení v nebe a pekle. Problémom je, že kľúčom k záchrane sveta je syn vládca pekiel, ktorý sa im stratil na Zemi.

Hoci Amazon Prime Video v našich končinách nie je taký rozšírený ako HBO GO či Netflix, aj pri ňom ale môžete využiť bezplatný prvý mesiac ako bonus pre nových divákov. Z ponuky tejto streamovacej služby si potom budete môcť vybrať aj iné seriály či dokumenty.

So SWANom vám neujde ani jedna epizóda

Či už sa rozhodnete pre napínavý dokument, zábavnú fantastik alebo seriálový zážitok, najlepšie si ho vychutnáte v tom najvyššom rozlíšení s tým najrýchlejším internetom.

Užite si letné seriály naplno s vysokorýchlostným LTE internetom TO.doma už od 9,99€ mesačne. Pri objednávke cez e-shop vám dáme prvé dva mesiace ZADARMO.