Úmrtie 38-ročnej učiteľky, ktoré RTVS spojila s očkovaním, nemá súvis s očkovaním proti covidu, ukázala pitva

Úmrtie 38-ročnej učiteľky, ktoré RTVS spojila s očkovaním, nemá súvis s očkovaním proti covidu, ukázala pitva Reprofoto RTVS

Úmrtie 38-ročnej učiteľky, ktorá zomrela v nemocnici v Košiciach, nemá súvis s očkovaním proti covidu. Oznámil to dnes Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou na základe pitvy.

"Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, pracovisko súdneho lekárstva a patologickej anatómie v Košiciach (ďalej len „úrad“) vykonal pitvu 38-ročnej pacientky, ktorá zomrela v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach. Po vyhodnotení predchorobia, relatívne dlhšieho obdobia po očkovaní a záverov vykonanej pitvy úrad konštatuje, že úmrtie nemožno dávať do súvisu s očkovaním proti ochoreniu COVID-19, oznámil dnes úrad.  Úmrtie podľa jeho stanoviska  nastalo na podklade viacerých chorobných zmien, ktorých pôvod vznikol ešte pred samotným očkovaním.

V čase, keď sa na Slovensku rozbehlo vo veľkom očkovanie vakcínou AstraZeneca, RTVS odvysielala v hlavných správach zavádzajúcu reportáž, ktorou emotívnym spôsobom spochybnila bezpečnosť očkovania.

Podrobnosti: Reportáž RTVS o úmrtí po AstraZenece je zavádzajúca, redaktorky zmanipulovali vyjadrenie mŕtvej učiteľky

Aj keď redaktorka v reportáži povedala, že „priama súvislosť s očkovacou látkou nie je potvrdená“, spôsob, akým reportáž redakcia RTVS pripravila, navodzovala dojem, ako keby vakcína AstraZeneca bola príčinou úmrtia pomerne mladej učiteľky.  Reportáž mala obrovskú odozvu na sociálnych sieťach a prebrali ju mnohé ďalšie médiá. Spôsobila, že mnoho ľudí sa odhlásilo z očkovania alebo si očkovanie rozmysleli.

Odporúčame aj: Za reportáž o smrti učiteľky po očkovaní dostali redaktorky RTVS od šéfa pochvalu

Redaktorky Miroslava Ščobíková a Martina Beňačková vychádzali pri spojení s vakcínou len z vyjadrenia zroneného otca, pričom zmanipulovali vyjadrenie učiteľky, nahraté ešte pred smrťou. Príznaky, ktoré učiteľka popísala skupine 30-tich ľudí, pripísali len jej. Zároveň redaktorka nepriznala konflikt záujmov, bola totiž blízkou priateľkou zosnulej učiteľky. 

Vedenie RTVS sa doposiaľ ze reportáž neospravedlnilo. V stanovisku sa za reportáž postavilo, s tým, že pre negatívne reakcie dalo reportáž posúdiť etickej komisii v RTVS. Tá reportáž posudzovala už pred dvoma dňami, doposiaľ verdikt nie je známy.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv naďalej trvá na odporúčaní pokračovať v očkovaní vakcínou AstraZeneca. Pokračovať v očkovaní AstrZenecou odporúčala dnes aj WHO a Európska lieková agentúra.

Viac: Vakcína AstraZeneca je bezpečná, riziko zrazenín nezvyšuje, uviedla EMA