Rada bude riešiť trapas Markízy s povodňovým kameňom

Rada bude riešiť trapas Markízy s povodňovým kameňom

Televízii Markíza hrozí za manipuláciu s kameňom počas spravodajstva sankcia.

 

 

Začiatkom júna Markíza odvysielala reportáž o záplavách v Bratislave, kde redaktor na tzv. teste kameňom ukazoval, ako stúpa hladina Dunaja. Pozornejší diváci si všimli, že medzi prvou a druhou reportážou bol kameň posunutý. Redaktor Michal Hečko sa za to neskôr ospravedlnil.

foto: topky.skOdporúčam: Markíza priznala trapas s povodňovým kameňom


Na radu prišlo niekoľko sťažností na reportáž s názvom Dunaj si zopakuje rok 2002. Či došlo k porušeniu zákona bude v utorok na svojom zasadnutí posudzovať Rada pre vysielanie a retransmisiu.

Posun kameňa považovali diváci v sťažnostiach za šírenie paniky, hrubé zavádzanie divákov a verejnosti, klamstvo v priamom prenose. Jeden divák dokonca žiada odobratie licencie televízii za hrubú manipuláciu.

Podľa zákona "vysielateľ je povinný zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politicko-publicistických programov."

"Informovanie o rýchlosti stúpania hladiny Dunaja podľa našej mienky možno považovať za zavádzajúce. Myslíme si, že presnosť, ako jedna zo základných kritérií objektivity, nebola v posudzovanom príspevku dodržaná a divák mohol byť odvysielanými informáciami o vodnom stave na bratislavskom nábreží uvedený do omylu," píše sa v pracovnom materiály Kancelárie rady. O tom, či televízia porušila alebo neporušia zákon, rozhodnú členovia rady v utorok.