Po nie veľmi vľúdnych odkazoch sa Markíza a UPC nakoniec dohodli

Po nie veľmi vľúdnych odkazoch sa Markíza a UPC nakoniec dohodli Ilustr. foto: Markíza

Markíza pred niekoľkými dňami oznámila, že od 1. júla v ponuka UPC nebude. UPC na to reagovala, že verí, že sa správaním rodinnej televízie bude zaoberať Protimonopolný úrad SR. Dnes je už všetko inak.

Spoločnosti dnes oznámili, že sa dohodli. „Spoločnosť Markíza - Slovakia (Markíza) a spoločnosť UPC Broadband Slovakia (UPC) spoločne dosiahli dohodu ohľadne podmienok distribúcie staníc Markízy v ďalšom období,“ oznámil pre Omediach.com zástupca televízie. Stanice Markíza, Dajto a Doma tak aj naďalej ostávajú v ponuke operátora UPC a podľa stanoviska televízie k ním pribudne aj Markíza Krimi.
 
„Rokovania boli náročné pre obe strany, no dosiahli sme vzájomne prijateľnú dohodu,“ povedal generálny riaditeľ skupiny Markíza Matthias Settele. „Môžem potvrdiť, že sme s vysielateľom TV Markíza podpísali viacročnú zmluvu. Všetky stanice (Markíza, Doma, Dajto, Nova International, Nova Sport1 a Nova Sport2) ostávajú v našej TV ponuke naďalej tak ako doteraz,“ povedal pre Omediach.com hovorca UPC Jaroslav Kolár.

Presne pred týždňom vo štvrtok Markíza oznámila, že s účinnosťou od 1. júla 2023 vyprší rámcová zmluva s UPC a od toho dňa mala UPC stratiť právo distribuovať televízne stanice skupiny Markíza a poskytovať súvisiace doplnkové služby. Televízia vo verejnom vyhlásení vyzývala UPC, aby pokračovali v rokovaniach a „nenechali svojich 134-tisíc zákazníkov bez prístupu ku kanálom skupiny Markíza.“

Podrobnosti: Markíza hrozí, že zákazníci UPC jej programy od 1. júla nenaladia

„Spoločnosť UPC pokračuje v rokovaniach s vysielateľom TV Markíza o novej zmluve. Zo strany Markízy ide o bezprecedentný nátlak (nielen mediálny), nasledujúci len 2 dni po zaslaní zmluvy na podpis, v ktorých neakceptovala žiadne z našich pripomienok,“ povedal vtedy pre Omediach.com hovorca UPC Jaroslav Kolár. „Prijatie požiadavky Markízy o 35% medziročné zvýšenie platieb za jej stanice by znamenalo výrazné zvýšenie cien pre zákazníkov, čomu sa snažíme zabrániť. K tomu tlak na vyradenie českých staníc a požiadavka zakázať divákom preskakovanie reklám v archíve, potvrdzujú záujem Markízy zvyšovať svoje zisky na úkor zákazníkov a ísť proti záujmom slovenských divákov,“ povedal Kolár. Zároveň dodal, že UPC verí, že sa takýmto správaním “rodinnej televízie” budú zaoberať príslušné orgány, najmä Protimonopolný úrad.

Markíza odmietala, že by neprávom či neúmerne navyšovala poplatky za svoje televízne stanice. „Poplatky za naše kanály vychádzajú z ich hodnoty. Zároveň sme partnerov dlhodobo a priebežne informovali a informujeme o postupnom zvyšovaní cien, až kým nedosiahneme férovú trhovú odplatu, odzrkadľujúcu prínos našich staníc pre ponuku operátorov. Zároveň im poskytujeme možnosť uzatvárať s nami dlhodobé kontrakty a pripraviť pre ich zákazníkov balíčky a služby, ktoré je možné ponúkať na dlhšie obdobie,“ povedal vtedy Settele.

Aké sú podmienky dohody, či UPC akceptovala požadované navýšenie ceny, ani jedna zo strán nekonkretizovala.