Lekár na kameru Markízy vysvetľoval, ako berie "dary", aj od chudobných

Lekár na kameru Markízy vysvetľoval, ako berie "dary", aj od chudobných

Posledné dni vyšli na povrch prípady známych lekárov, ktorí brali úplatky - šéf detskej urológie bol zadržaný priamo s peniazmi, kardiológ Viliam Fischer mal podľa policajtov zobrať okrem troch tisícok aj dve kačky.

 


Televízia Markíza priniesla v Televíznych novinách vyjadrenie všeobecný lekára Petra Liptáka, ktorý v prijímaní "darov" od pacientov nevidí problém a sám ich priamo na kameru priznal.

 


„Ja to robím tak, že od svojich pacientov prijímam dary," povedal v rozhovore pre redaktorku Markízy Barboru Demešovú lekár, ktorý je, ako povedala, celebritou všeobecného lekárstva. Na takýchto „daroch" príjme každý rok 5 tisíc eur. A sú aj iné, nefinančné, jedna pacientka mu napríklad dala kolekciu obrazov. To, že berie takéto dary, vysvetľuje tým, že zdravotníctvo funguje neefektívne a poisťovne posielajú lekárom málo peňazí. „Život nás tlačí k tomu, že musím prijať akúkoľvek pomoc, aj finančnú."

Lekár bez problémov odpovedal aj to, že väčšinou takéto dary berie od chudobných ľudí a nemá s tým problém. „Nie je mi to vôbec nepríjemné, pretože ja tie peniaze potrebujem." To, že tí ľudia už raz za ponúknutú službu zaplatili formou odvodov do systému a lekári požadujú platbu ešte raz, nepovažuje za problém. Na otázku redaktorky, či je podľa neho v poriadku, ak si tie peniaze berie lekár znova, formou úplatku, lekár povedal: "V tomto prípade je to v poriadku, lebo oni síce zaplatili, ale oni k lekárovi nedorazili." A keď niekto nemá peniaze, tak má podľa neho smolu. Pričom on by to úplatok nenazýval.

Reportáž, hneď po odvysielaní vyvolala u ľudí pobúrenie a tisícky rozhorčených reakcií.

Aktualizácia 10. februára: Lekár Lipták označil reportáž o úplatkoch za mediálnu manipuláciu Markízy