Prokuratúra aj polícia preverí vyjadrenia lekára na Markíze o prijímaní darov

Reprofoto Markíza Reprofoto Markíza

Rozhovor s lekárom vo večerných správach Markízy a v ďalších médiách, ktorý vyvolal množstvo pobúrených reakcií, zaujal aj prokuratúru ak políciu.

 


„Generálny prokurátor Jaromír Čižnár ešte včera večer (9. februára 2015) vydal pokyn špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi na preverenie výrokov MUDr. Petra L., z ktorých vyplynulo podozrenie z korupčného správania, pričom už polícia a prokuratúra koná v tejto veci," píše sa v stanovisku prokuratúry.

 

Prípadom sa bude zaoberať aj polícia. "Polícia sa vyjadreniami všeobecného lekára k darom od pacientov začala zaoberať okamžite po ich zverejnení z úradnej povinnosti. Bližšie informácie k postupu polície vzhľadom na vykonávané úkony nie je možné poskytnúť," informuje RTVS.

Na lekára dnes podali trestné oznámenie aj traja politici: Daniel Lipšic, Ľubomír Galko a Igor Matovič. Dôvodom je podozrenie z brania úplatku.

Podrobnosti: Lekár na kameru Markízy vysvetľoval, ako berie "dary", aj od chudobných

„Ja to robím tak, že od svojich pacientov prijímam dary," povedal v rozhovore pre redaktorku Markízy lekár. Na takýchto „daroch" príjme každý rok 5 tisíc eur. To, že berie takéto dary, vysvetľuje tým, že zdravotníctvo funguje neefektívne a poisťovne posielajú lekárom málo peňazí. „Život nás tlačí k tomu, že musím prijať akúkoľvek pomoc, aj finančnú." Lekár v posledných dňoch dal podobné vyjadrenia o daroch aj pre iné médiá Nový Čas, JOJ, Denník N.

Rozhovor na Markíze považuje lekár za zmanipulovaný.

"Odsudzujeme každé branie a tiež vynucovanie si úplatku. Takéto nezákonné postupy pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti za protihodnotu považujeme za neetické a nemorálne," napísala v stanovisku podľa TASR Odborná Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva, kde je lekár riaditeľom sekretariátu.

Od Liptákových slov sa podľa TASR dištancovalo i Prezídium Slovenskej lekárskej komory (SLK). Zároveň dalo podnet Kontrolnému výboru SLK vo veci podozrenia z porušenia Etického kódexu zdravotníckeho pracovníka a Deontologického kódexu SLK.