Markíza dostala pokutu 12 tisíc za zobrazenie krutej násilnej smrti cez deň

Markíza dostala pokutu 12 tisíc za zobrazenie krutej násilnej smrti cez deň

Televízie majú prísne obmedzenia nielen na vysielanie sexuálnych scén, ale aj násilie.

 

 


Podľa zákona program, ktorý zobrazuje násilie na živých bytostiach, najmä zobrazenie krutého ubližovania alebo krutej násilnej smrti človeka bez pocitov ľútosti, zobrazenie týraných osôb alebo zobrazenie prejavov osôb a skupín s patologickými normami správania, je určený len pre osoby staršie ako 18 rokov a môže sa vysielať až po 22 hodine.

Markíza v lete minulého roka mala v programovej ponuke seriál Myšlienky vraha, ktorý vysielala približne o 16 hodine po poludní, program bol označený ako nevhodný pre vekovú skupinu maloletých do 12 rokov. Podľa licenčnej rady televízia zaradením programu do denného vysielania označením touto vekovou skupinou porušila zákon. Program totiž obsahoval detailné a naturalistické zobrazenie násilných aktov, preto mal byť označený ako nevhodný a neprípustný pri dvoch dieloch pre maloletých divákov do 15 rokov. Pri ďalších dvoch dieloch obsahoval zobrazenie násilia na živých bytostiach, najmä zobrazenie krutej násilnej smrti človeka bez pocitov ľútosti, preto mal byť označený ako nevhodný a neprípustný pre maloletých divákov do 18 rokov, rozhodla rada, ktorá dala televízii pokutu 12 tisíc eur.

Odporúčame aj: Ďalšie rozhodnutia rady z posledného zasadnutia

Ďalších 6 tisíc eur dostala Markíza za reláciu Veštiareň na TV Doma, za to, že vydanie relácie v lete obsahovalo neúplné a nepresné informácie o charaktere ponúkanej služby a jej účinkoch.