Televízia zavesila do múzea obraz z Ikea. Premúdrelí znalci ho odhadli na milióny

Televízia zavesila do múzea obraz z Ikea. Premúdrelí znalci ho odhadli na milióny Reprofoto

Ako ľahko sa dá nachytať snobských znalcov umenia.

 


V Múzeu moderného umenia v holandskom meste Arnhem, kde sú vystavované unikátne diela súčasného umenia, umiestnil Boris Lange z Lifehunters TV tuctový obraz z obchodnej siete Ikea. S tým, že si chcú otestovať, či „ľudia zbadajú rozdiel medzi obrazom za 10 eur a umeleckým dielom z múzea."

 

 

Okoloidúcich návštevníkov ale aj znalcov umenia sa Lange pýtal, čo si o obraze vymysleného slávneho autora s menom Ike Andrews myslia. "Je to moderné, tvorivé detailné spracovanie... Je to neuveriteľné. Autor má skutočne zmysel pre detail... Má to skutočne krásneho ducha od umelca, ktorý dokáže dať do diela všetky emócie...," predbiehali sa návtevníci. Dokonca niektorým bolo meno umelca aj jeho diela povedomé. Zaujímavé boli odhady ceny: za dielo by dali 200 tisíc, 660 tisíc. "Keby som to mohol kúpiť za dva a pol milióna, kúpil by som to. Keď to stojí viac, tak je to už drahé," povedal jeden z nich.

Zaujímavé sú reakcie po odhalení.

Reportáž digitálnej TV Lifehunters, ktorá sa špecializuje na výrobu virálnych vídeí, si všimli viaceré zahraničné médiá, aj idnes.cz.