Rádiožurnál RTVS pri Bérešovi zabudol na lekársku správu, exmanželku aj na neprítomného Bezáka a Kňažka

Rádiožurnál RTVS pri Bérešovi zabudol na lekársku správu, exmanželku aj na neprítomného Bezáka a Kňažka Reprofoto TA3

Imrich Béreš v pondelok ohlásil, že spúšťa petičnú akciu za svoju kandidatúru na prezidenta.


Po boku Béreša mali na tlačovej besede pôvodne stáť herec a bývalý politik Milan Kňažko a bývalý arcibiskup Róbert Bezák. Plány Béreša však narušila údajná lekárska správa, ktorú zverejnil cez víkend Denník N, podľa nej Béreš pred 15 rokmi údajne zbil manželku tak, že musela vyhľadať pomoc zdravotníkov. „Fyzicky ju napadol, visela cez zábradlie balkóna, má veľké hematómy na stehnách, dolných končatinách, exoriacia na rukách, škrtil ju,“ cituje Nko z údajnej lekárskej správy.

Táto informácia spôsobila, že Bereš pozmenil pôvodné plány s tlačovou besedou a na začiatku oznámil, že očakáva otázky súvisiace so súkromím a aj preto ohlásená dvojica Bezák a Kňažko na tlačovú besedu neprišli. „Som moju bývalú manželku nenapadol, čo nakoniec potvrdila aj ona sama vo svojom vyhlásení,“ povedal na Béreš.
Informácie o tom, že Knažko a Bezák po zmene situácie neprišli a že sa objavila informácia o lekárskej správe, ku ktorej sa vyjadril Bereš aj jeho exmanželka, priniesla väčšina spravodajských médií.
Rádiožurnál RTVS akokeby žil v inej realite. O lekárskej správe, exmanželke, Bezákovi a Kňažkovi neodvysielal v žiadnom zo svojich troch vydaní ani zmienku.

Rádiožurnál o 18:00 vyzeral takto:

Redaktorka: O kandidatúre v budúcoročných prezidentských voľbách reálne uvažuje aj bankár, Imrich Béreš. O priazeň voličov sa chce uchádzať ako občiansky kandidát bez podpory politických strán.

Imrich Béreš: Som dal súhlas s tým, aby bola spustená petícia na podporu mojej prípadnej kandidatúre na prezidenta. Hoci vnútorne som pripravený vstúpiť na jeseň tohto roku do volebnej súťaže, definitívne rozhodnutie však prijmem až na základe výsledkov petície.

Redaktorka: V 90. rokoch bol riaditeľom protokolu v kancelárii prezidenta Michala Kováča, neskôr poslancom parlamentu za stranu ANO Pavla Ruska, v roku 2003 sa mandátu vzdal, odišiel do predstavenstva Prvej stavebnej poisťovne, kde pôsobí dodnes.

Zmienka o údajnej lekárskej správe či neprítomnosti Kňažka a Bezáka nebola ani vo vydaní o 12:00 a ani o 22:00 hodine.

Odporúčame aj: Béreš pravdepodobne kandidovať nebude

Prečo o zásadnej informácii, kvôli ktorej  Béreš zmenil plány s tlačovou besedou, Rádiožurnál neinformoval, som sa pýtala šéfky rozhlasového spravodajstva Petry Stano Maťašovskej, šéfa spravodajstva a publicistiky RTVS Vahrama Chuguryana aj hovorkyne RTVS. „Tejto téme sme sa širšie venovali v analytickej relácii K veci po Rádiožurnále,“ reagovala pre Omédiách.com hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

V publicistickej relácii K veci, na ktorú sa odvoláva hovorkyňa, sa redaktor síce venoval aj petičnej akcii Béreša, ale jasná informácia o Bezákovi, Kňažkovi a exmanželke ani v tejto relácii nebola. V tejto súvislosti odznela len zmienka v hodnotení pozvaného komentátora Trendu Mariána Leška: „Podľa môjho názoru jeho kandidatúru veľmi sťažuje to, čo vyšlo nedávno najavo a to, že mal problémy v súkromnom živote, ktoré riešil spôsobom, ktorý nie je ľahko prehliadnuteľný.“