Bývalá šéfka rozhlasového spravodajstva Stano-Maťašovská má v RTVS na starosti volebné vysielanie

Bývalá šéfka rozhlasového spravodajstva Stano-Maťašovská má v RTVS na starosti volebné vysielanie Foto: UNB

Petra Stano Maťašovská po kauze kontroverzných inštrukcií pre krátke správy z funkcie riaditeľky rozhlasového spravodajstva a publicistiky v polovici októbra odišla.


Podala rezignáciu a šéf RTVS Jaroslav Rezník jej rezignáciu prijal. Za inštrukcie dostala napomenutie.

Stano-Maťšovská ostala zamestnankyňou RTVS. Na otázku Omediach.com, akú pozíciu bude zastávať, RTVS neodpovedala.

Stano Maťašovská povedie rozhlasové vysielanie ku komunálnym voľbám, ktoré budú 10. novembra, informuje web Aktuality.sk, pre ktorý to potvrdila hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková. „Ako projektová manažérka má okrem iného v rozhlase na starosti organizačno-technické a produkčné zabezpečenie realizácie komunálnych volieb bez akéhokoľvek dosahu na obsah," povedal hovorkyňa pre Aktuality.sk.

RTVS zverejnila pred dvoma týždňami k predvolebnému vysielaniu tlačovú správu, kde vymenovala všetkých zodpovedných za vysielanie. Stano-Maťašovskú tam nespomínala.

Viac: Na RTVS začína predvolebné vysielanie

Stano Maťašovská stála za viacerými kontroverznými vyjadreniami. Osudné sa jej stali zásady pre Krátke správy, v ktorých odporúčala obmedziť opozíciu, necitovať súkromné médiá či nevysielať informácie o chystaných protestoch v Krátkych správach. Pobúrená opozícia žiadala jej odvolanie a hovorila aj o potrebe zvolať kvôli tomu mimoriadnu schôdzu parlamentu.

Podrobnosti: Nové pravidlá šéfky spravodajstva rozhlasu: zakazuje citovať niektoré médiá, obmedzuje informácie o opozícii a protestoch

Stano-Maťašovská sa stala šéfkou rozhlasového spravodajstva v roku 2017, od vtedy sa zviditeľnila viacerými kontroverznými výrokmi. Kritických redaktorov volala kričiacou menšinou či nemala problém s dezinformačnými webmi, o ktorých povedala: „Verejnoprávne médium by malo prinášať spektrum názorov, lebo my vysielame pre všetkých občanov… Preto v rozhlase pozývame čo najviac ľudí, aby si poslucháč vybral, čomu verí.“ Stano Maťašovská bola presvedčená, že ak RTVS nebude takýmto ľuďom dávať priestor „docielime, že si ich naši diváci a poslucháči budú vyhľadávať v alternatívnych médiách.“