RTVS potvrdila pravosť kontroverzného dokumentu, padlo napomenutie

RTVS potvrdila pravosť kontroverzného dokumentu, padlo napomenutie

Na blogu Omediach.com sme dnes zverejnili komentár o dokumente Krátke správy – inštrukcie pre redaktorov RTVS, v ktorom kritizujeme vedenie spravodajstva RTVS, za to, že zakazuje citovať niektoré médiá, obmedzuje informácie o opozícii a protestoch.

 Vo vlastnostiach dokumentu je ako autorka uvedená šéfka spravodajstva a publicistiky Petra Stano Maťašovská. Autenticitu dokumentu pre Omediach.com potvrdili tri na sebe nezávislé zdroje blízke RTVS.

RTVS dnes popoludní potvrdila pravosť interného dokumentu. Šéfke rozhlasového spravodajstva Petre Stano Maťašovskej udelili napomenutie. „RTVS nesúhlasí s interpretáciou zverejneného materiálu, ktorá je vytrhnutá z kontextu a nezodpovedá realite prípravy a obsahu spravodajstva Slovenského rozhlasu,“ napísala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková. „Zverejnený materiál sa týka len formátu vysielania krátkych agentúrnych správ, ktoré majú špecifický charakter a Slovenský rozhlas ich vysiela na oveľa kratšej ploche ako ostatné spravodajské a publicistické relácie. Ich opakujúci sa, krátky, len niekoľkominútový časový rozsah neumožňuje venovať sa podrobnejšie jednotlivým témam, na čo sú určené ďalšie spravodajské formáty,“ píše Rusnáková.

Viac: Celé stanovisko RTVS

V komentári na blogu sme uviedli, že ide o formát Krátke správy, ktorého význam by sme však narozdiel od RTVS nepodceňovali, keďže Krátke správy vysiela rozhlas počas dňa každú hodinu. Zároveň sme celý text dokumentu bez zásahu zverejnili aj na webe Omediach.com: Interný dokument RTVS: Krátke spravodajstvo – pripomenutie zásad

Na zverejnený dokument dnes reagovala opozícia spoločnou tlačovou besedou, kde vyzvala vedenie RTVS, aby odvolal Petru Stano Maťašovskú. Text zásad kritizuje aj bývalý minister kultúry Marek Maďarič, či bývalý šéf RTVS Vácav Mika, ktorý v súčasnosti kandiduje na primátora Bratislavy.

"Je to škandál, bezprecedentná cenzúra a návrat ku komunizmu. Takýto dokument nebol ani v čase mečiarizmu. Je to konanie v rozpore s princípmi tvorby spravodajstva verejnoprávneho média," povedala Lucia Ďuriš Nicholsonová zo SaS,
Za cenzúru to označil aj poslanec Miroslav Beblavý (Spolu). "Toto je nielen brutálna cenzúra, ale aj porušovanie zákona o RTVS a ďalší krok na ceste k maďarským "verejnoprávnym" médiám. Chválabohu, na Slovensku bez Orbána je to na okamžité odvolanie osoby, ktorá tento pokyn vydala,“ napísal Beblavý.

Dokument kritizuje aj Boris Kollár zo Sme rodina a Veronika Remišová z OľaNO. „Vzhľadom na informácie o tvrdej cenzúre opozície v RTVS, je na mieste požadovať zvolanie mimoriadnej schôdze NRSR. Nie je normálne, aby verejnoprávna RTVS cenzurovala a “posudzovala” návrhy zákonov opozičných strán!, napísal na facebooku Peter Pčolinský zo Sme rodina.

Odporúčame aj: Stano Maťašovská nie je jediná autorka kontroverzných zásad v RTVS, pomáhal jej pravdepodobne aj ďalší šéf

"Mrzí ma, že verejnoprávna inštitúcia podľahla politickým tlakom, ktorým sme počas môjho vedenia vzdorovali. Kvôli viacerým ,opatreniam', ktorými RTVS dnes obmedzuje svojich spravodajcov ma opakovanie atakovali politici," povedal Václav Mika a pre Aktuality.sk poskytol úryvok z listu z, ktorý mu ako vtedajšiemu šéfovi RTVS napísal ako premiér Robert Fico v júli 2016: „Skutočne nechápeme, prečo verejnoprávny rozhlas robí aktívne reklamu na podujatie opozičných strán a toto podujatie propaguje doslovne ako "protivládne"... postup verejnoprávneho rozhlasu, žiaľ, opätovne potvrdil naše výhrady k neprofesionálnemu a politicky tendenčnému prístupu redakcie..."

Bývalý minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) pre Aktuality.sk povedal, že ak je to naozaj dokument RTVS, tak pravidlo, ktoré hovorí o neinformovaní o opozičných návrhoch predtým, ako prejdú do druhého čítania," ide o veľké porušenie zásad verejnoprávnosti.

"Neviem síce, ako sa správne prechyľuje prvé z priezvisk pani Stano Maťašovskej, ale jedna z jej inštrukcií mi silno pripomína správanie sa koaličného valca v parlamente. Myslím konkrétne tú o nezaraďovaní správ o návrhoch zákonov a noviel z dielne opozičných poslancov. Presne takto totiž k opozičným návrhom pristupujú poslanci vládnej koalície. Ak niečo navrhuje opozícia, tak je to určite zlé, nekvalitné a nesystémové a netreba sa tým zaoberať. Až mám podozrenie, že to iba odpísala z nejakého Manuálu pre koaličných poslancov," povedal pre Omediach.com Ondrej Dostal z OKS, ktotr je v parlamente za poslanecký klub SaS.