RTVS už má náhradu za Petru Stano Maťašovskú

RTVS už má náhradu za Petru Stano Maťašovskú Reprofoto RTVS

Po rezignácií Petry Stano Maťašovskej má rozhlasové spravodajstvo nové vedenie.

 Po kauze s kontroverznými inštrukciami pre redaktorov a editorov krátkych správ SRo v pondelok večer Petra Stano Maťašovská rezignovala na svoju funkciu šéfky odboru rozhlasového spravodajstva a aktuálnej publicistiky.

Poverený vedením jej funkcie je Vahram Chuguryan, riaditeľ sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS. Tímlídrom, ktorý bude riešiť dennú operatívu, je dlhoročný redaktor a moderátor Rádiožurnálu Slovenského rozhlasu Oto Görner, povedala pre Omédiách.com hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková. Informáciu priniesol aj Denník N.

Podrobnosti: Petra Stano Maťašovská končí vo funkcii šéfky rozhlasového spravodajstva RTVS

Stano Maťašovská rezignovala po kritike jej inštrukciách pre tvorbu krátkych správ.

Stano Maťašovská nebola jednou autorkou kontroverzného dokumentu, podľa informácií Omédiách.com sa na ňom podieľal aj Juraj Rybanský, šéf informačných okruhov Slovenského rozhlasu. V inštrukciách sa napríklad píše: V správach sa vyhýbame avízam, resp. pozvánkam na pripravované podujatia, obzvlášť, ak ide o protestné pochody, zhromaždenia a podobne. Avíza podujatí v krátkom spravodajstve vo všeobecnosti patria len do rubriky „Dnes očakávame“ v rannom vydaní Rádiožurnálu. Aj tam treba zvážiť avizovanie tlačových konferencií podľa závažnosti očakávaného obsahu.

"Áno, formulácia nebola šťastná (a nebola ani moja), ale týkala sa iba veľmi špecifického prípadu - preberania agentúrnych správ o návrhoch zákonov pred prvým čítaním v parlamente v Krátkych správach čítaných hlásateľmi," napísala na faacebooku Stano Maťašovská.

Viacerí zamestnanci ako aj opozícia žiadali vyvodiť zodpovednosť za prijatý materiál.

Na otázku, aké opatrenia prijalo vedenie RTVS v súvislosti s touto kauzou, hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková povedala: „Išlo o záležitosť rozhlasového spravodajstva, za ktorú RTVS vyvodila dôsledky, rovnako ako bývalá vedúca Odboru rozhlasového spravodajstva a aktuálnej publicistiky Petra Stano Maťašovská na dobrovoľnej báze.“