Našla sa autorka rozhovoru s Janou Vaľovou: Šéfka ma uistila, že je to moja posledná špinavá práca

Našla sa autorka rozhovoru s Janou Vaľovou: Šéfka ma uistila, že je to moja posledná špinavá práca Foto Madam Eva/Omediach.com

Oceňujem redaktorku, že síce neskoro, ale že sa ozvala a ešte takto verejne a popísala, ako k rozhovoru došlo.

Niekoľko dní som pátrala po autorke rozhovor v Madam Eva s Janou Vaľovou. Dnes sa sama ozvala s tým, že dáva výpoveď a k rozhovoru bola donútená.


Rozhovor s jednou z najkontroverznejších osôb komunálnych volieb vyšiel v poslednom čísle lifestylového magazínu Madam Eva pred voľbami. Redaktorka dala Jane Vaľovej priestor aby sa pochválila, ako zvláda skĺbiť rolu matky a političky, či poslankyne a primátorky. Fotograf ju nafotil na streche ako modelku. Článok vyzeral jednoznačne ako PR článok, problémom bolo, že nebol tak označený, a bol podpísaný vymysleným menom Silvia Petríková.

Vo štvrtok som na to upozornila na blogu.

Podrobnosti: Jana Vaľová na streche a redaktorka, ktorá sa stratila

Riaditeľ vydavateľstva Michal Teplica ani nová šéfredaktorka časopisu Eva Blahutová neodpovedali na moje otázky, či ide o platený PR článok ani to či, je meno autorky pravé.
Autorka sa našla a nevolá sa Silvia Petríková ale Silvia Gašparcová. "Áno, ja som Silvia Petríková," napísala na blogu, v ktorom tvrdí, že k rozhovoru bola donútená a aj o tom, ako sa zmenila atmosféra, v časopise po tom, ako v lete časopis Madam Eva prešiel spod vydavateľstva Ringier Axel Spriner SK pod vydavateľstvo Penty News and Media Holding.

“Prešiel asi mesiac a šéfredaktorka nám predostrela povinnú jazdu – rozhovor. Primátorka Humenného, Jana Vaľová. Všetci sme boli pobúrení, všetky redaktorky Madam EVY. Špinavú prácu som mala urobiť urobiť ja. Nesúhlasila som, oponovala som, ale asi chabo. Šéfka prikázala jasne, mala som ju urobiť ja. Bolo to presne v dobe, keď v našej redakcii vládla stiesnená atmosféra. Takmer ako v Humennom,“ píše Gašparcová. Ďalej popisuje, že s tým mala problém. „Dva týždne som nosila v hlave Vaľovú, snívalo sa mi o nej, rozmýšľala som, že podám výpoveď…. A šéfka ma uistila, že je to moja posledná špinavá práca.“ Našla si informácie, že Vaľová je bývalá veštica, že je zároveň poslankyňou strany Smer a na youtube si vypočula jej príhovor Humenčanom, kde sa pani primátorke plietol jazyk. „A urobila som rozhovor, a pod článok som napísala Silvia Petríková…"

Teraz ľutuje, že ten rozhovor neodmietla. "Hlavne po všetkých tých informáciách, ktoré sa vynorili v posledných týždňoch. Táto neblahá udalosť je ale pre mňa v niečom dobrá. Dnes už viem, že nabudúce budem principiálna a tresnem si päsťou,“ napísala novinárka, ktorá podáva vo vydavateľstve výpoveď.

Zároveň ešte napísala, že v redakčnom ovzduší sa už začalo šíriť meno novej adeptky na podobný rozhovor. "Z politických kruhov, ako inak. Nebudem tu spomínať jej meno, pretože informácie nemám potvrdené... Ale je celkom pravdepodobné, že si o nej čoskoro prečítate príjemný, pozitívne ladený rozhovor. Tipujem, že nie v Madam EVA. Pretože dúfam, že moje kolegyne povedia (aj po mojich skúsenostiach) dôrazné NIE.“

Vo vydavateľstve News and Media Holding to nie je zďaleka prvý článok, ktorý vyzerá ako skrytá reklama.

Písala som o nich už viackrát. Napríklad tu:
Denník Penty opäť neupozornil na konflikt záujmov
Denník Plus Jeden deň bojuje za slaninu Penty z Humenného
O majiteľovi len to najlepšie - takto vyzerá žurnalistika v Plus jeden deň
Fico je s rozhovorom s novým šéfom Plus 7 dní mimoriadne spokojný, má byť prečo

Oceňujem redaktorku, že síce neskoro, ale že sa ozvala a ešte takto verejne a popísala, ako k rozhovoru došlo. Podobných prípadov skrytých promočlánkov je žiaľ v slovenských médiách stále viac a viac.
Prácou novinára je písať pravdivo o tom, čo sa deje. Žiaľ, novinári na Slovensku sa stále častejšie stávajú nástrojom obchodných oddelení vydavateľstiev. Je to aj dôsledok toho, že médiá vlastnia firmy, ktoré nikdy novinárčinu nemali vo svojom DNA, a nedokážu postaviť stenu medzi obchodné oddelenie a redakciu. V prípade Penty to jeden z majiteľ krátko po kúpe médií aj priamo vyslovil, keď povedal. "To, že médiá vlastníme, nám dáva istotu, že pre kohokoľvek bude horšie nás iracionálne napádať. To iracionálne by som podčiarkol.“

Podrobnosti: Penta si z novinárov urobila atómový kufrík

Vaľovú a Pentu, ktorá vlastní vydavateľstvo NMH, spája ešte jedno - nevraživosť k veľkopodnikateľovi z Humenného Molnárovi. o spore písal v minulosti aj týždenník Plus 7 dní, kde kritizoval rivala Penty.

V novinách bežne vychádzajú platené články, no noviny majú povinnosť označiť ich ako PR článok, Inzercia, Komerčný článok.

Prečo to však niektoré médiá nerobia?

Klientom sa páči, ak článok, rozhovor vyzerá ako autentický, redakčný. Spokojné sú aj obchodné oddelenia médií, lebo kým za bežný PR článok si vezmú XY eur, tak za takýto - schovaný za podpis redaktora - aj trojnásobok či viac. Niekedy to je aj za iné plnenie, napríklad, ak je potrebné urobiť dobrý obraz pre firmy či partnerov majiteľa.