HBO prinesie seriál Rod draka, predchádza deju Hry o tróny (VIDEO)

HBO prinesie seriál Rod draka, predchádza deju Hry o tróny (VIDEO) Foto: HBO

Dlho očakávaný prequel k celosvetovo úspešnej televíznej adaptácii fantasy ságy Hra o tróny v nedeľu uvedie stanica HBO a streamovacia služba HBO Max. Desaťdielny seriál s názvom Rod draka bude pojednávať o udalostiach, ktoré Hre o tróny predchádzali. Vychádza z knihy Oheň a krv amerického spisovateľa Georgea R. Martina, ktorý sa podieľal na nakrúcaní seriálu. 

Dej Rodu draka sa odohráva v Siedmich kráľovstvách mýtickej ríše Západozemia približne dvesto rokov pred udalosťami Hry o tróny, preslávenej spormi medzi niekoľkými šľachtickými rodmi, ktorí sa dostali k moci po smrti posledného panovníka z rodu Targaryenov. Väčšina známych mien tu však ustupuje do úzadia. Nový seriál sa takmer výhradne zameriava na rod Targaryenov a udalosti, ktoré vedú k občianskej vojne medzi jeho členmi súperiacimi o Železný trón.

Hlavnými postavami nového seriálu sú láskavý, ale neúspešný kráľ Viserys, v podaní Paddyho Considineho, a jeho mladší brat Daemon. Ctižiadostivého princa, ktorý je jedným z následníkov trónu, stvárnil herec Matt Smith známy z televízneho seriálu Pán času (v origináli Doctor Who), kde si zahral hlavnú postavu "doktora", alebo z Koruny (The Crown), kde ho diváci mohli vidieť ako britského princa Charlesa.

O moc nad celým Západozemím bude súperiť aj Viserysova dcéra Rhaenyra, ktorú si najskôr zahrá Milly Alcocková a potom jej staršiu verziu stvárni Emma D’Arcy. Princezná zabojuje o nadvládu nad celým kontinentom aj napriek tomu, že ženu si na tróne neprajú zástancovia tradičných poriadkov. V centre diania bude aj pobočník kráľa, vypočítavý a ambiciózny Otto Hightower, a jeho dcéra Alicent. Medzitým budú členovia rodov Starkov, Velaryonov, Lannisterov a Baratheonov kuť pikle proti Targaryenom.

Hlavnými tvorcami seriálu sú okrem Martina producent Ryan Condal a filmár Miguel Sapochnik, ktorý režíroval niekoľko z najviac obľúbených a oceňovaných dielov Hry o tróny. Vracia sa aj skladateľ Ramin Djawadi, rovnako ako nezameniteľné prvky jeho znelky z prvého seriálu o Západozemí.

Nový seriál je prvý z radu prequelov, ktorými chce HBO nadviazať na celosvetový úspech Hry o tróny, ktorým získala veľkú priazeň divákov aj kritikov. Podľa serveru TorrentFreak bola Hra o tróny od roku 2012 do roku 2019 pirátsky najsťahovanejším seriálom v histórii. Záverečný diel, ktorý vyvolal veľmi rozporuplné reakcie, videlo v USA pri premiérovom vysielaní 19,3 milióna divákov, čo je rekord celého seriálu. Hra o tróny je tiež seriál s najväčším počtom ocenení všetkých čias, okrem iného získal 59 televíznych cien Emmy.

Rod draka bude súperiť o pozornosť divákov s fantasy seriálom Pán prsteňov: Prstene moci, ktorý od 2. septembra začne vysielať streamovacia služba Amazon Prime Video.