Bankár: Nová mena Facebooku by mohla podkopať schopnosti ECB

Bankár: Nová mena Facebooku by mohla podkopať schopnosti ECB Reprofoto TV Facebook

Digitálna mena, ktorú chystá americká internetová spoločnosť Facebook, by mohla podkopať schopnosť Európskej centrálnej banky (ECB) nastavovať menovú politiku.

 

Uviedol to dnes člen Výkonnej rady ECB Yves Mersch. Facebook, ktorý prevádzkuje najväčšiu internetovú sociálnu sieť na svete, predstavil plán na vytvorenie digitálnej meny s názvom libra tento rok v júli.

Nová mena Facebooku by mala začať fungovať v budúcom roku. Podľa Merscha by za určitých okolností mohla obmedziť kontrolu ECB nad eurom, ovplyvniť fungovanie menovej politiky a podkopať medzinárodnú úlohu jednotnej európskej meny.

Agentúra Reuters v auguste s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou informovala, že protimonopolné úrady Európskej únie sa rozhodli plán Facebooku na vytvorenie novej digitálnej meny preskúmať. Podľa zdrojov sa regulátori zamerajú hlavne na spôsob nakladania s údajmi o spotrebiteľoch, ktorí budú novú menu používať.

Prístup Facebooku k ochrane súkromia sa vlani dostal do centra pozornosti po správe, že analytická spoločnosť Cambridge Analytica neoprávnene získala informácie o desiatkach miliónov užívateľov jeho siete a využila ich mimo iného pri vývoji softvérových nástrojov na podporu volebnej kampane Donalda Trumpa.

Mersch dnes upozornil, že novú digitálnu menu libra plánujú zaviesť "úplne rovnakí ľudia, ktorí museli pred zákonodarcami v Spojených štátoch a v Európskej únii vysvetľovať ohrozenie našej demokracie plynúce z ich nakladania s osobnými údajmi".

Libra bude podobne ako najznámejšia digitálna mena Bitcoin založená na technológii blockchain. Ide o druh decentralizovanej databázy, ktorá uchováva neustále sa rozširujúci počet záznamov, ktoré sú chránené proti neoprávnenému zásahu. Facebook v júni uisťoval, že k údajom o transakciách s novou menou nebude mať prístup.