KORONAVÍRUS: Množia sa podvodné e-shopy s ochrannými rúškami. Banka radí, ako neprísť o peniaze

KORONAVÍRUS: Množia sa podvodné e-shopy s ochrannými rúškami. Banka radí, ako neprísť o peniaze Ilustr. foto SLSP

Slovenská sporiteľňa zaznamenala zvýšený počet sťažností klientov, ktorí sa stali obeťou internetových podvodníkov.

 

Tí lákajú peniaze od ľudí prostredníctvom falošných e-shopov. Obchody najčastejšie predávajú ochranné rúška či respirátory, dezinfekciu ale aj ďalší tovar. Súčasne banka aj naďalej upozorňuje klientov na podvodné e-maily, ktorými sa hackeri snažia získať prístupové heslá k elektronickému bankovníctvu klientov ako aj k číslam ich platobných kariet.

Tiež na falošnú webstránku, ktorá vzbudzuje dojem, že ide o skutočnú prihlasovaciu stránku do Georgea od Slovenskej sporiteľne. 

„Aktivita podvodníkov v online priestore sa v aktuálnej kríze čoraz viac zintenzívňuje. Preto klientom odporúčame, aby boli obozretní a dávali si pozor a nebezpečné e-shopy, v ktorých nakupujú. Súčasne im radíme, aby pri nakupovaní online uprednostnili platbu kartou na internete pred prevodom peňazí na účet. Sú tak chránení pre prípad nedodania tovaru,“ vysvetľuje Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne.

 

Päť tipov ako bezpečne nakupovať na internete:

Ak v e-shope nakupujete po prvý krát, skúste obchodníka kontaktovať (napríklad ohľadom dostupnosti či parametrov produktu) e-mailom alebo telefonicky ešte pred nákupom. Seriózne e-shopy s klientmi komunikujú. Ak kontakt na obchodníka na webstránke nenájdete, zbystrite pozornosť.

Prečítajte si recenzie. Aktuálne je možné vyhľadať si recenzie na obchodníkov veľmi jednoducho cez sociálne site či internetové vyhľadávače. Súčasne už existujú aj webstránky, ktoré na podvodné e-shopy upozorňujú.
Samozrejmosťou je, že klient by mal nakupovať iba v zabezpečených e-shopoch. Znamená to, že v adresnom riadku by mala byť ikona zámočku a certifikát https.

Nakupovať odporúčame iba zo zabezpečených sietí, teda nevyužívať verejné wifi siete.

Pravidelne si sledujte obraty v Georgeovi prípade push notifikácie, v prípade neoprávnenej platby obratom kontaktujte call centrum banky.