Martinus: 10 najlepších kníh pre tínedžerov

Martinus: 10 najlepších kníh pre tínedžerov Foto: Martinus

Dobrodružstvo, napätie a iné svety. O čom najradšej čítajú tínedžeri? Kolekciu zostavila Jana Šlinská z Martinusu.

 

André Aciman - Daj mi tvoje meno
Zoznámte sa s Eliom a Oliverom - mladíkmi, ktorých netradičný príbeh lásky, odohrávajúci sa v podmanivej atmosfére talianskej riviéry, vás chytí za srdce. Množstvo emócii, ktoré vo vás tento príbeh zanechá, budete v sebe niesť ešte dlho po zatvorení knižky. Text sa stal predlohou na filmový scenár, ktorý bol v tomto roku ocenený Oscarom.

Alice Broadway - Tinta
Lyrická fantasy s orwellovskými prvkami sa vám dostane pod kožu. V Saintstone neexistujú žiadne tajomstvá. Každý člen spoločenstva má svoje úspechy aj pády zaznamenané na pokožke. Niektoré znaky sú prejavom čestnosti a lojálnosti, iné celému svetu vykričia, kto je zlodej a zradca. Leora nachádza po smrti svojho otca útechu v nepredstaviteľnom príbehu, ktorý rozprávajú otcovia tetovania. Až kým na šiji neobjaví v tinte znak, ktorý je dôkazom najstrašlivejších zločinov, aké v Saintstone poznajú. Leorin život sa razom ocitne v nebezpečenstve.

Becky Albertalli - Ja, Simon... proti pravidlám Homo sapiens
Simon vie o Blueovi toto: je to fakt zábavný, nenormálne múdry, no aj trochu plachý chalan. Simon však vôbec netuší, KTO vlastne Blue je. Chodia pritom do tej istej školy a už mesiace si vymieňajú e-maily, v ktorých si píšu tie najintímnejšie tajomstvá. Potom sa jeden z mailov dostane do nesprávnych rúk a Simonov svet je zrazu hore nohami.

Odporúčame aj: Martinus: Najlepšie knihy roka 2018

John Green - Všade samé korytnačky
Šestnásťročná Aza Holmesová nikdy nemala v úmysle riešiť záhadný prípad zmiznutia miliardára Russella Picketta. Lenže keď sa jej najlepšia kamoška Daisy Ramirezová dozvie, že v hre je odmena stotisíc dolárov, s nadšením sa vrhne do vyšetrovania. Spisovateľ John Green, autor bestsellera Na vine sú hviezdy, s drsnou úprimnosťou rozpráva svoj doteraz najosobnejší príbeh o láske, vytrvalosti a sile ozajstného priateľstva.

Anne Nesbet - Oblak a veľryba
Noah Keller má celkom normálny život, až kým ho jedného dňa rodičia nevyzdvihnú pred školou a neodvezú rovno na letisko. Povedia mu, že v skutočnosti sa nevolá Noah a nemal v marci jedenásť rokov. Nemôže sa ich spýtať ani prečo, lebo klásť otázky je proti novozavedeným pravidlám. Špionážny román, ktorý vás zavedie do Berlína pred pádom železnom opony.

Cecelia Ahern - Chybná (Jedna chyba zničí všetko)
Cecelia Ahern, autorka bestsellerov S láskou Rosie a P. S. Milujem ťa, prichádza tentoraz s knihou o sedemnásťročnom dievčati, ktoré spoločnosť odsúdi ako Chybnú. Cecelia Ahern vo svojom strhujúcom young adult debute prináša príbeh zo sveta, kde bezchybnosť je normou a jeden chybný krok vedie k zavrhnutiu a trestu.

Neal Shusterman - Kosec
Vo svete budúcnosti už neexistujú vojny, choroby ani hlad – ľuďom sa podarilo zbaviť všetkého utrpenia a dokonca zvíťaziť aj nad smrťou. Jediní, kto má právo ukončiť niečí život, sú „kosci" – ich úlohou je zaistiť, že nedôjde k preľudneniu. Žatva, alebo pravidelné prerieďovanie populácie, so sebou nesie veľkú moc, no aj zodpovednosť, osamelosť a odriekanie. Dvaja tínedžeri sa budú musieť naučiť „umeniu zabíjať".

Patrick Ness - Naším nebom bol oceán
Nový prekrásne ilustrovaný román Patricka Nessa je variáciou na Bielu veľrybu. Príbeh je síce vyrozprávaný hore nohami, ale v duchu dnes už kultového románu Sedem minút po polnoci, ktorým Ness dobyl srdcia miliónov čitateľov na celom svete. Príbeh je o hneve, nenávisti a našej potrebe bojovať až do úplného konca, keď už neostáva nič iné len česť a smrť.

Ondrej Sokol - Ako som vozil Nórov
Táto kniha nerieši vážne problémy sveta a nehrá sa ani na veľkú literatúru. No práve tým je výnimočná. Za ľahkým jazykom bez servítky a za obyčajným príbehom sa skrývajú zábavné opisy, vypointované historky a trochu nečakane aj obraz dvoch národov - Nórov a Slovákov. Jedna z najoddychovejších knižiek roka.

Peter Popluhár - Kde všade som (ne)zomrel
Séria autobiografických tragikomických poviedok cynického hypochondra Petra Popluhára, ktorý sa na svojich cestách po Afrike, Ázii a Amerike dostáva do katastrofálnych situácií, stretáva protivných ľudí a bojuje s kadejakými pliagami vrátane extrémnych črevných infekcií či ťažkej malárie.