Putin: Ak je nemožné rap zastaviť, musíme ho kontrolovať

Znepokojený narastajúcou popularitou rapu medzi ruskou mládežou prezident Vladimir Putin vyhlásil, že chce, aby úrady prišli so spôsobmi, ako populárnu hudbu, najmä rap, kontrolovať, namiesto toho, aby túto produkciu zakazovali, napísala agentúra AP. Putin to uviedol pri sobotňajšej schôdzke so svojimi kultúrnymi poradcami v Petrohrade.

"Ak je nemožné to zastaviť, musíme to riadiť a kontrolovať," povedal šéf Kremľa. Dodal, že pokusy zakázať určitým umelcom vystupovať, budú mať opačný efekt a naopak zvýšia ich popularitu.

Putin tiež poznamenal, že "rap je založený na troch pilieroch: sexe, drogách a proteste". Znepokojujú ho najmä drogové témy, ktoré v rapu prevládajú. "To je cesta smerom k degradácii národa," dodal.

Ruskí raperi a rockoví muzikanti sa v posledných dňoch čoraz častejšie sťažovali na rušenie svojich koncertov a šikanovanie zo strany úradov. Sťažnosti sa objavili najmä po súde s populárnym raperom a kritikom režimu Huskym, ktorý si mal za svoj improvizovaný výstup na streche auta odsedieť 12 dní vo väzení. Raper nakoniec vyviazol bez trestu.