Gottov repertoár tvorilo okolo 2000 piesní v mnohých jazykoch, vrátane jidiš

Najviac piesní pre Karla Gotta zložil Karel Svoboda.

 

Jeho diskografiu tvorili tri stovky albumov, vydaných v tuzemsku aj v zahraničí. Prvú LP Spieva Karel Gott vyšla v roku 1965 v Supraphone, ktorý rok nato vydal aj Gottovu prvú platňu v angličtine The Golden Voice of Prague (Zlatý hlas z Prahy). Prvý singel v nemčine Weisst du wohin potom vyšiel v roku 1967 u nemeckej firmy Polydor, ktorá prvá Gottovu LP s názvom Die Goldene Stimme aus Prag (Zlatý hlas z Prahy) vydala v roku 1968. Spevákove platne vyšli aj u ďalších zahraničných firiem, napríklad v USA u Paramount Pictures.

Posledným Gottovým albumom sa stala minuloročná doska Tá pravá, ktorá je mixom popovej klasiky a štandardov, ktoré chcel natočiť už skôr. Jedinou českú skladbu na ňu napísal Marek Ztracený. Pri príležitosti spevákových osemdesiatin potom tento rok vyšli dve veľké kolekcie jeho piesní, ktoré zmapovali bezmála šesť dekád jeho kariéry. Prvá je komplet Najväčšie hity 1964-2019, ktorý vyšiel na štyroch CD, druhý má potom podobu 15CD-boxu pod názvom Single - 300 piesní z rokov 1962 - 2019.

PIESNE:

Supraphon eviduje na 1300 nahrávok Gottových piesní. Podľa stránok fanúšikov tvorilo jeho repertoár cez 2500 piesní, vrátane rôznych verzií jednej piesne a vrátane tiež asi dvoch stoviek duetov, ktoré naspieval napríklad s Helenou Vondráčkovou, Evou Pilarovou, Luciou Bílou alebo Evou Urbanovou. Zhruba tretinu spevákovho repertoáru potom tvorili songy v nemčine, Gott ale spieval aj anglicky, taliansky, španielsky, latinsky, rusky, slovensky, maďarsky a dokonca aj v jidiš.

PREDAJNOSŤ:

V tuzemsku a v zahraničí, vrátane napríklad Británie, Japonska, USA či Kanady, sa podľa Gottových internetových stránok predalo okolo 30 miliónov zvukových nosičov. Najpredávanejším zahraničným albumom (asi 4,5 milióna nosičov) sa stalo LP Karel Gott (1977) naspievané v ruštine. Najpredávanejším albumom v Česku (asi 1,56 milióna nosičov) sú potom Vianoce v zlatej Prahe (prvýkrát vydané v roku 1969), za ktoré Gott dostal multiplatinovú dosku Supraphonu (2004).

FILMY:

Spevák si "zahral" role aj roličky v niekoľkých českých filmoch, okrem iného v Kdyby tisíc klarinetů (1964), Slasti otca vlasti (1969), Hrubeš a Mareš sú kamaráti do dažďa (2005) či Nestyda (2008). Hlavnú úlohu moderného strakonického Dudáka vytvoril vo filmovom muzikáli Hviezda padá nahor (1974), zahral si ale aj v rozprávkach Z pekla šťastie 2 (2001) a Keď draka bolí hlava (2018). Budúci rok na jar bude mať v kinách premiéru celovečerný dokumentárny film o Gottovi, ktorý natočila režisérka Olga Malířová Špátová.

KNIHY:

Prvý biografiu Říkám to písní s ním spísal už v roku 1968 Jiří Štaidl. Neskôr vyšli napríklad knihy Jak to vidí Gott (1992), Když milenky pláčou... - Devět žen Karla Gotta (1999), Posel dobrých zpráv aneb Já žil, jak jsem žil... (2004), Karel Gott - Legenda (2009), Karel Gott - 70 osobností o Zlatém slavíkovi (2009) nebo Karel Gott - Zlatý hlas z Prahy (2009; v němčině Die goldene Stimme aus Prag). V posledných mesiacoch svojho života spevák dokončoval svoju autobiografiu, ktorá by mala vyjsť na jar budúceho roka.

NIEKTORÉ PRVENSTVO A ZAUJÍMAVOSTI KARIÉRY:

V roku 1960 prvýkrát účinkoval v televízii, v programe k 15. výročiu oslobodenia Československa. V roku 1961 absolvoval s jazzovým orchestrom Československého rozhlasu prvý zahraničný zájazd do Poľska. V roku 1962 nahral duet s Vlastou Průchovou Až nám bude dvakrát tolik - prvú Gottovu gramoplatňu. V roku 1969 absolvoval prvý z viac než 50 samostatných turné po Nemecku; ten istý rok získal prvú Zlatú platňu Polydor za album Die Goldene Stimme aus Prag. V roku 1983 vyšiel album ... a to mám rád, na ktorom Gott otextoval svoju prvú (a poslednú) pieseň. Pri príležitosti spevákových tohtoročných 80. narodenín vyšiel tento rok v júli Gottov portrét na pamätnej eurobankovke s nominálnou hodnotou nula euro v limitovanom a číslovanom množstve 5000 kusov. Bankovka stála 50 korún a záujemcovia ju vykúpili zhruba za štyri hodiny.