Kiska píše Ficovi: Dlho sme sa nestretli, tak ti píšem otvorený list

Bývalý prezident Andrej Kiska dnes na facebooku zverejnil otvorený list, ktorý adresoval Robertovi Ficovi.

AHOJ ROBERT,

Vojdeš do dejín ako človek, ktorý umožnil zlu ovládnuť našu krajinu. Chcem ti otvorene povedať, že za 12 rokov vládnutia si mal všetky možnosti ho zastaviť. To zlo ovládlo aj teba, šíriš ho všade okolo. V každom vyjadrení, na každej tlačovke, v každom videu.
Ak v tebe ešte niečo ľudské zostalo, skús pochopiť, že moc ťa zničila. Nezvládol si to. Nevieš sa jej vzdať. Nedokážeš ľudsky povedať – prepáčte, je mi to ľúto. Nemáš žiadnu pokoru, nevieš skloniť hlavu. Skús si to priznať.

Myslíš si, že si silný a všetci sa ťa stále boja. Už nie, už dávno nie. Never ľuďom, ktorí žijú z tvojej moci a stále ti to hovoria. Tým ide len o seba, už dávno nie o teba. Sú dávno za vodou. Všetci tvoji kamaráti sú rozprávkovo bohatí a šťastní. Využili a zneužili ťa. Je jasné, že sa postarajú aj o teba. Šťastie ti však nikdy nekúpia.
Vieš, Ján Kuciak a Martina Kušnírová boli mladí ľudia. Mali všetko pred sebou a niekto ich chladnokrvne zabil. Mali rodičov, súrodencov, kamarátov a kolegov. Všetkým chýbajú a všetci chcú, aby vrahovia boli potrestaní. Chcú aby bol potrestaný systém, ktorý týmto gaunerom umožnil fungovať. Systém, ktorý im dával pocit beztrestnosti a všemocnosti. Systém, ktorý si ty vybudoval.

Jeden z vrahov spomínal na súde tvoje meno a mená: Kaliňák, Glváč, Bödör, Gašpar, Počiatek. Kočner sa vraj tváril, že vás pozná a kryjete ho. Ak by ste konali, Ján Kuciak a Martina Kušnírová mohli asi žiť. Mali ste v rukách políciu, ktorá odmietla Jána Kuciaka chrániť, aj keď o to žiadal. Mali ste SIS, ktorá snáď Kočnera roky poznala. Naopak, celý systém ste zneužívali proti každému, kto vás kritizoval. A umožnili ľuďom ako Kočner mať pocit, že môžu všetko a že sa im nikdy nestane nič.
Bödör s Kočnerom ťa volali šéf, prečítal som si to vo zverejnených esemeskách. Nevedel som, že sa s Kočnerom poznáte. Asi preto písal v motákoch z väzenia, aby jeho kamaráti kontaktovali RF. Polícia a NAKA roky pracovala na objednávku a riešili ste, ako sa udržať pri moci a kryli ste gaunerov.

Úprimne – chceš, aby boli potrestaní vinníci vraždy? Aj politickí vinníci? Tak nájdi odvahu a povedz, že si urobil chybu a mali ste tých gaunerov zastaviť skôr. A nechaj si aj ten milión eur.

Ty vieš najlepšie, kedy prišiel začiatok tvojho konca. Bol som pri tom. Spolu s viac ako 1 miliónom ľudí. Bolo to v druhom kole prezidentských volieb 29.3.2014. Odvtedy sa ti všetko rúca. Pomaly, postupne, ale definitívne. Bol som pri každom tvojom páde a neúspechu. A môžeš si byť istý, že 29.2.2020 v deň parlamentných volieb budem znova pri tom. Spolu so všetkými slušnými ľuďmi. Verím, že to bude definitívny koniec zla, ktoré ovláda naše Slovensko.

V celom liste som ti tykal, lebo sme si dávno potykali. Ale už to nechcem. Odteraz ti budem znova vykať.

PÁN FICO,
máte v srdci hroznú nenávisť voči iným. Verím, že odpustenie neočakávate od Jankových a Martininých rodičov. To skutočne od nich nechcite. A od nás ostatných tiež nikdy neočakávajte, že zabudneme. Nie, nezabudneme a vo voľbách vás porazím a vrátime Slovensko naspäť všetkým slušným ľuďom.