Turecko prepustilo z väzby rakúskeho novinára, nesmie však opustiť krajinu

Turecko prepustilo z väzby rakúskeho novinára, nesmie však opustiť krajinu Ilustr. foto Omediach.com

V Turecku bol na Štedrý deň prepustený z väzenia rakúsky novinár, ktorého tamojšia prokuratúra viní z členstva v teroristickej organizácii.

 

Dvadsaťdeväťročný Max Zirngast, ktorý všetky obvinenia odmieta, nesmie opustiť Turecko a musí sa pravidelne hlásiť tamojšej polícii. Súd s ním má začať 11. apríla. Informovali o tom rakúske médiá.

Rakúskeho ľavicového novinára Zirngasta zatkla turecká polícia v septembri spolu s dvoma Turkami kvôli "členstve v ozbrojenej teroristickej organizácii". Tamojšie úrady ich vinia z väzieb na zakázanú Tureckú komunistickú stranu, za čo im hrozí až desať rokov väzenia.

Zirngast študoval filozofiu a politológiu na viedenskej univerzite a v roku 2015 odišiel do Turecka pokračovať v štúdiách na Technickej univerzite Blízkeho východu v Ankare. Písal pre rôzne médiá turecké i zahraničné, vrátane radikálne ľavicových. Vo svojich článkoch bol kritický voči tureckej vláde, uviedol dnes rakúsky denník Der Standard.

Zatknutie Zirngasta kritizoval aj rakúsky kancelár Sebastian Kurz, ktorý vyzval na okamžité prepustenie novinára.

Podľa tureckej platformy pre nezávislú žurnalistiku P24 je v súčasnej dobe v tureckom väzení najmenej 170 novinárov a pracovníkov médií, ktorí sú buď vo väzbe, alebo si už odpykávajú trest. Turecká prokuratúra obviňuje novinárov, ale napríklad aj opozičných politikov často z podpory teroristickej organizácie. Podľa ochrancov ľudských práv využíva režim tieto obvinenia na umlčanie svojich kritikov.

Tresty vynášajú turecké súdy nad kritikmi režimu kvôli údajnej "podpore teroristickej organizácie" či kvôli "teroristickej propagande", najmä kvôli väzbám daných osôb na separatistickú Stranu kurdských pracujúcich (PKK) alebo na hnutie duchovného Fethullah Gülena. Ten žije v USA a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ho dlhodobo viní zo snahy zvrhnúť jeho vládu.