Kočnera obvinili z objednávky vraždy Kuciaka a Kušnírovej (VIDEO)

Kočnera obvinili z objednávky vraždy Kuciaka a Kušnírovej (VIDEO) Foto: RTVS

Mariána Kočnera obvinili z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej bola zavraždená aj Martina Kušnírová.


Informáciu priniesol web Hospodárskych novín a potom web Denníka N aj polícia, ktorá však nemenuje objednávateľa. "V prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej nastal zásadný posun. Vyšetrovateľ protizločineckej jednotky obvinil objednávateľa vraždy," napísala polícia.

Úrad špeciálneho prokuratúra na tlačovej besede informáciu potvrdil. Z vraždy Kuciaka a Kušnírovej boli doposiaľ obvinení štyria ľudia. Podľa polície ide o vykonávateľa nájomnej vraždy Tomáša Szabóa, druhotnú objednavateľku zločinu Alenu Zsuzsovú, vodiča, ktorý Szabóa viezol, Miroslava Marčeka a sprostredkovateľa Zoltána Andruskóa. Zsuzsová je v médiách označovaná za osobu blízku Kočnerovi.

Prípad Kočnera bude pripojený k prípadu Szabóa. O obvinení bol Kočner informovaný dnes, povedal prokurátor.

Odporúčame aj: Ste zlý človek, ktorého niekto úkoluje, povedal Kočner Kuciakovi v nahrávke

 

S vraždou Kuciaka je však už dlho spájaný. Kočner je od vlaňajšieho júna vo väzbe kvôli obvineniu v kauze falšovania zmeniek.
Kočner sa telefonicky vyhrážal Kuciakovi 5. septembra 2017, niekoľko mesiacov pred vraždou. Kuciak aj redakcia na to vtedy upozorňovali, nikto s tým však nič nerobil.

"Vy ste veľmi osobný, ste zlý človek, ktorého niekto úkoluje, a verte mi, že prídem na to, kto vás úkoluje," hovorí v nahrávke Kočner, načo Kuciak obvinenia odmieta.

Podnikateľ potom Kuciaka uisťuje, že sa mu bude "osobne venovať", rovnako ako jeho matke, otcovi a súrodencom. "Akonáhle zistím nejakú špinu, nejaké prešľapy u vás, u celej vašej rodiny,... každý má niečo za nechtami, buďte si istý, že to zverejním rovnako ako vy, ale aj s dôkazmi, bez dôkazov nie, len s dôkazmi, takže budem, pán Kuciak, hľadať," hovorí Kočner v nahrávke.

Odporúčame aj: Kočner zastrašoval Kuciaka, upozorňoval šéfredaktor Aktuality.sk už v roku 2017

O dva dni neskôr Kuciak vo veci podal trestné oznámenie na generálnej prokuratúre. Až po Kuciakovu vražde z 21. februára 2018 sa príslušné orgány začali prípadom zaoberať a nenašli dôvod na začatie trestného stíhania. "Verbálny prejav podozrivého Mariána Kočnera voči Jánovi Kuciak je možné hodnotiť ako spoločensky nevhodný, ale nenaplnil znaky skutkovej podstaty prečinu nebezpečného vyhrážania," uzavrela napokon záležitosť vlani v apríli bratislavská okresná prokuratúra.

Prinesieme ďalšie informácie.