Kuciakov brat považuje 15 ročný trest pre jedného z obvinených za nízky

Kuciakov brat považuje 15 ročný trest pre jedného z obvinených za nízky Reprofoto Aktuality

Napriek sprísneniu trestu väzenia na 15 z pôvodne navrhovaných desiatich rokov je súdom schválená dohoda o vine a treste pre sprostredkovateľa minuloročnej vraždy novinára Jána Kuciaka výhodná. Novinárom to povedal prokurátor Vladimír Turan, ktorý s obvineným Zoltánom Andruskóm pre výhrady súdu dohodol počas dnešného pojednávania prísnejší trest.

Andruskó priznal vinu a spolupracoval s políciou pri vyšetrovaní vraždy Kuciaka. Aj vďaka tomu súd v prípade Andruskóa súhlasil s mimoriadnym znížením trestu.

"Pri zločine úkladnej vraždy zákon (v prísnejšie sadzbe) predpokladá odňatia slobody na 25 rokov alebo na doživotie. Každý trest a ešte k tomu v takejto zvlášť medializovanej veci, ktorý začína nejakým číslom, je výhodný. On (Andruskó) bol odsúdený pod zákonnú trestnú sadzbu, ktorú trestný zákon za bežných podmienok pripúšťa," upozornil novinárov Turan.

Podrobnosti: Sprostredkovateľ Kuciakovej vraždy si odsedí 15 rokov

Podľa neho prokuratúra pôvodne pre Andruskóa navrhovala desaťročný trest, lebo muž čelí stíhaniu aj v ďalších kauzách. Podľa médií je Andruskó podozrivý v daňovej kauze a tiež z prípravy vrážd dvoch elitných prokurátorov a advokáta Daniela Lipšica. "Viem, že ten (desaťročný) trest sa javil ako neprimerane nízky. Bolo to všetko v rámci zákona. Nemohli sme mu ukladať taký trest, ktorý by nám potom znemožnil ďalšiu spoluprácu s ním," povedal Turan. Dodal, že jemu osobne sa v minulosti len raz stalo, že súd neschválil návrh dohody o vine a treste s obvineným v pôvodne navrhovanej podobe.

Kuciakov brat Jozef označil trest pre Andruskóa za nízky, vyjadril ale spokojnosť s tým, že prvý páchateľ bol potrestaný. "10 rokov za všetko to zlo, čo spôsobil, bolo veľmi veľmi málo. 15 rokov je veľmi málo. Nemôžeme vyhrať, pretože to, čo sme stratili, nám už nič nevráti," napísal na sociálnej sieti brat zavraždeného novinára.

Proti schválenej dohode o vine a treste sa nemožno odvolať. Prokuratúra chce Andruskóa využiť v januári budúceho roka ako svedka v súdnom pojednávaní s ďalšími štyrmi obžalovanými za vraždu Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Rodiny Kuciaka ani Kušnírovej sa pojednávania s Andruskóm nezúčastnili.

Andruskóova obhajkyňa Lívia Kňažíková tvrdila, že jeho klienta nebolo potrebné príliš prehovárať, aby s vyšším trestom súhlasil. "Bolo to prekvapenie, pretože počítal s tým, čo bolo uvedené v (pôvodnej) dohode o vine a treste," povedala advokátka.

Právny zástupca matky zastrelenej Kušnírová Roman Kvasnica povedal, že pre rodičov zavraždeného dieťaťa nie je dostatočný žiadny trest. Za "milé prekvapenie" označil postoj súdu, ktorý pôvodne navrhovaný trest pre Andruskóa označil za nespravodlivo nízky.