Končím v Trende, bol som prepustený kvôli buričstvu, napísal odchádzajúci redaktor

Končím v Trende, bol som prepustený kvôli buričstvu, napísal odchádzajúci redaktor Reprofoto TV Trend

„Dnes končím v Trende. Je to škoda, pracovalo sa mi tam dobre. Na druhej strane, nedokázal som sa nečinne prizerať tomu, ako sa tam ničia základné princípy novinárčiny. A tak som sa voči tomu ozýval. Prišla reakcia. Bol som prepustený kvôli buričstvu (to sú skutočné slová). V podstate som na to hrdý. No to neznamená, že skloním hlavu a pokorne odídem,“ napísal dnes na facebooku redaktor Peter Kapitán.

Kapitán patrí medzi mnohých redaktorov Trendu, ktorí boli v posledných týždňoch buď prepustení, alebo dali znechutene výpoveď. Približne osem ľudí dostalo výpoveď, oficiálne kvôli šetreniu v čase pandémie. Výpoveď dostali v čase, keď firma na ich miesta oslovovala nových ľudí. Približne rovnaký počet redaktorov dali výpoveď, dôvod komentovať nechceli. Podľa informácií Omediach.com okrem zásahov zo strany majiteľa, mnohým vadil aj spôsob riadenia redakcie.

Veľká časť z prepustených boli tí, ktorí sa ozvali proti zverejneniu kontroverzného čínskeho inzerátu alebo zásahom zhora.

Podrobnosti: Penta čistí redakciu Trendu, zbavila sa ľudí, ktorí sa ozvali proti zásahom zhora

„Myslím si, že čas, kedy zamestnanec robil na panskom a mal byť rád, že môže firme slúžiť, sú už dávno preč. Firma je pre zamestnanca rovnako dôležitá, ako zamestnanec pre firmu. Jedno bez druhého nefunguje, a preto nie je fér, ak firma pri jednaní so zamestnancom porušuje pravidlá. A čo je horšie, zákony. Preto som sa rozhodol, že sa budem voči nespravodlivému a neférovému vyhadzovu brániť. Aby bolo jasné, že nie je hanba postaviť sa za svoje práva a bojovať, hoci aj s omnoho silnejším protivníkom,“ napísal Peter Kapitán.

Požiadali sme o vyjadrenie riaditeľa vydavateľstva News and Media Holding Michala Teplicu aj šéfredaktora Trendu Tomáša Škřivánka.