Penta čistí redakciu Trendu, zbavila sa ľudí, ktorí sa ozvali proti zásahom zhora

Penta čistí redakciu Trendu, zbavila sa ľudí, ktorí sa ozvali proti zásahom zhora Reprofoto Trend

Penta si s nákazou koronavírusu vyčistila redakciu od kritických a "neposlušných" redaktorov.

Minulý štvrtok 9:47 prišla redaktorom Trendu správa, aby sa dostavili na 11:00 do redakcie. Väčšina redakcie kvôli nákaze pracuje z domu, niektorí aj spoza hraníc. Mnohí sa nedokázali tak rýchlo dostaviť do redakcie, aby si vypočuli správu, že viacerí končia.

Podrobnosti: Vydavateľstvo Penty prepúšťa, v Trende končí 8 ľudí vrátane zástupkyne šéfredaktora

Vedenie Trendu im oznámilo, že prepúšťa z redakcie približne 8 ľudí. Na zozname sú nielen dlhoroční redaktori, ktorých články patrili medzi najzásadnejšie, ale hlavne tí, ktorí posledné týždne kritizovali zvláštne praktiky vedenia aj vydavateľstva Penty News and Media Holding, ktoré šli po ruke záujmom majiteľa a inzerentov.

Vzbura proti kontroverznému inzerátu Čínskej ambasády

Minulý rok vyšiel na stránkach Trendu inzerát, ktorý pomáhal šíriť dezinformácie Číny

Začiatkom marca mal byt zverejnený ďalší podobný inzerát čínskej ambasády, tentokrát o šírení paniky z nákazy koronavírusom a o tom, ako čínska vláda perfektne zvláda epidémiu a že vlastne o nič nejde. Veľká časť redakcie sa proti publikovaniu inzerátu postavila. Podľa nich text inzerátu obsahoval hrubo zavádzajúce a lživé tvrdenia a od vedenia žiadali, aby ho odmietli zverejniť. Inzerát po tlaku redaktorov v Trende nevyšiel.

Článok o konci šéfa Kauflandu sa stratil

Ďalšie napätie medzi vedením a redakciou vzniklo, keď zmizol článok o tom, že v Kauflande po troch týždňoch skončil nový šéf. Článok vyšiel na webe 18. marca, no po niekoľkých hodinách z neho zmizol. Redaktori sa dozvedeli, že po telefonáte z firmy vedeniu vydavateľstva ho šéfovia redakcie stiahli. Redaktori vedeniu adresovali list, v ktorom napísali, že je podľa nich neprípustné, aby sa po jednom telefonáte z firmy, o ktorej sa píše, stiahol článok či zmenila fotka pri článku. V liste vyslovili aj vážne znepokojenie nad tým, že si šéfredaktor Tomáš Škřivánek nestojí za svojim tímom ale za obchodnými plánmi vydavateľstva a že sa im nepáči pracovať v časopise, ktorý riadia inzerenti a nie šéfredaktor. Zároveň požiadali, aby článok v pôvodnej verzii publikovali, a aj písomnú garanciu, že vydavateľ nebude zasahovať do obsahu týždenníka.

Článok vedenie opäť zverejnilo, no garancie nezasahovania do obsahu sa redaktori zjavne nedočkali. Namiesto toho dostali hlavní kritici o pár dní výpoveď - medzi nimi zástupkyňa šéfredaktora Eva Mihočková či Peter Kapitán. Z 13 redaktorov, ktorí sa podpísali pod list vedeniu, dostalo výpoveď päť ľudí. Ďalšie dve redaktorky, ktoré list podpísali, sa rozhodli odísť samé.

Vedenie pri výpovediach síce argumentovalo potrebou redukovať náklady o 25 percent, je to ale zjavne len naoko, keďže do Trendu sa práve prijímajú noví redaktori. A vedenie odmietlo návrh prepúšťaných, že kvôli redukcii nákladov sú ochotní ísť s platom dole.

Vedenie Trendu ide po ruke Pente

Sklamanie u viacerých redaktorov vyvolal aj komentár zástupcu šéfredaktora Ronalda Ižipa s názvom Slovensko netrápi lex Haščák, v ktorom neskrývane obhajoval záujmy majiteľa vydavateľstva Penty, či postup šéfredaktora Tomáša Škřivánka, ktorý po skončení služby vydávajúceho editora vymenil kritický článok o palgiátorstve majiteľa Penty za agentúrnu správu.

Podrobonosti: Trend zmazal pôvodný článok o svojom majiteľovi – plagiátorovi. Článok sme pre vás zachránili (FOTO)

Vo vydavateľstve Pente jednoducho využili situáciu a zbavili sa nepohodlných ľudí, ktorí sa dožadovali redakčnej slobody a nezávislosti od záujmov majiteľa a inzerentov. Minulý rok Penta zmenila vedenie Trendu, teraz čistí aj redakciu. 

Pokúšame sa získať vyjadrenie šéfa vydavateľstva aj šéfredaktora Trendu.

*Autorka článku v minulosti pracovala vo vydavateľstve Trendu

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku.