Odborný časopis skúmal, čo sa skrýva za zvláštnou chôdzou Putina

Odborný časopis skúmal, čo sa skrýva za zvláštnou chôdzou Putina Reprofoto

Má Putin Parkinsona alebo postoj pištoľníka?

Odborný časopis British Medical Journal (BMJ)dnes zverejnil výsledky správy, ktorá skúmala osobitnú chôdzu ruského prezidenta Vladimira Putina s kývajúcou sa ľavou rukou a takmer nehybnou pravicou.

Britský lekársky časopis tradične k Vianociam vydáva špeciálne vydanie sa serióznymi štúdiami na neobvyklé či nečakané témy.

Tím neurológov z Portugalska, Talianska a Holandska, špecializujúcich sa na poruchy hybnosti, sa tentoraz venoval Putinovi, jeho premiérovi Dmitrijovi Medvedevovi a trom ďalším vysoko postaveným predstaviteľom so zmieneným zvláštnym spôsobom chôdze.

"Prvá vec, ktorá človeka napadne, je Parkinsonova choroba," myslia si lekári po prezretí záberov ruského vodcu na serveri YouTube s vysvetlením, že kývanie jednou rukou je jedným z raných známok tejto choroby. Avšak hypotézu vylučujú vzhľadom k absencii ďalších príznakov, ako je chvenie rúk či zlá koordinácia končatín.

Videá, ktoré naopak preukazujú značnú obratnosť Vladimira Putina, držiteľa čierneho pásu v Džudo, vedú k úplne inej hypotéze: Putinovo držanie tela pravdepodobne sformoval intenzívny výcvik v KGB, alebo počas vojenskej služby. Výsledkom je zvláštne chôdza, ktorú experti označujú ako "kroky pištoľníka".

Aby si odborníci tézu overili, získali výcvikovú príručku KGB, podľa ktorej by adepti výcviku mali mať pravicu počas chôdze pritlačenú k hrudi, aby v prípade nutnosti, tvárou v tvár nepriateľovi, mohli tasiť zbraň v zlomku sekundy.

"Našli sme aj ďalšie príklady čo najmenšieho hojdania ruky určené pre držanie zbrane. Tiež kovboji vo filmoch o Divokom západe majú často pohyb pravej paže obmedzený na minimum," dodávajú.

"Štúdia je nezvyčajná, ale podáva serióznu správu," povedal agentúre AFP Bastiaan Bloem z fakultného zdravotníckeho strediska Radboud v Holandsku, ktorý výskum viedol.

Iní pozorovatelia v minulosti zvažovali prenatálne ťažkosti, detskú obrnu, mozgovú mŕtvicu, alebo ochrnutie spôsobené pôrodníckym kliešťami.

Tieto hypotézy Putin zmietol ukážkami sily a mobility svojej pravej paže a ruky, a nevykazuje ani žiadne známky degeneratívneho ochorenia, aké by sa vyskytovali v prípade Parkinsona, argumentuje Bloem.

Výskumníci pripúšťajú, že u premiéra Medvedeva nie je celkom jasné, či jeho "pištoľnícky postoj" je výsledkom vojenského výcviku, alebo skôr ide o "mimikry", napodobňovanie šéfa a prispôsobovanie sa nadriadenému.