Košický Deň Európy v znamení eurovolieb a 15 rokov nášho členstva v EÚ

01.05.2019 10:15 | Tlačové správy | TS

Aj tento rok oslávime Deň Európy v Košiciach. Jeho témou budú nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu a 15 rokov členstva Slovenska v EÚ. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku v spolupráci s mestom Košice a Zastúpením Európskej komisie na Slovensku pripravili bohatý celodenný program pre Košičanov a návštevníkov mesta v piatok 3. mája.

V súvislosti s blížiacimi sa voľbami do Európskeho parlamentu Dionýz Hochel, poverený riadením Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku, uviedol, že „Slovensko je súčasťou Európskej únie od roku 2004. Odvtedy sa konali voľby do Európskeho parlamentu už trikrát. Chceme, aby Európa a eurovoľby boli pre občanov Slovenska atraktívne a aby sa nezopakovala 13-percentná volebná účasť, ktorá nás zaradila na poslednú priečku európskeho rebríčka. V nadchádzajúcich európskych voľbách - 25. mája - budeme rozhodovať o tom, v akej Európe budeme žiť.“

„Slovensko je už 15 rokov súčasťou EÚ. Výhody a garancie, ktoré nám Únia prináša, si už mnohí ani neuvedomujeme. Pričom sú súčasťou nášho každodenného života. Občania, niekedy právom, inokedy pod vplyvom zavádzajúcich dezinformačných kampaní, živo reagujú na problémy, výzvy, ktorým Európa čelí. Aj preto máme záujem, aby sa široká slovenská verejnosť bola súčasťou debaty o Únii a o jej budúcnosti. Budovanie a zlepšovanie Európskej únie je proces, do ktorého chceme, môžeme a budeme prispievať, keďže ide aj o našu slovenskú budúcnosť“, konštatoval štátny tajomník MZVEZ SR František Ružička.

Zámerom osláv Dňa Európy v Košiciach je debatovať so širokou verejnosťou o tom, čo pre nás znamená členstvo v EÚ a o čom sa v európskych voľbách rozhoduje.

Štátny tajomník MZVEZ SR František Ružička bude diskutovať spolu so študentmi stredných škôl z východného Slovenska, ako aj so zástupcami akademickej obce, mimovládnych organizácií, médií, samosprávy a verejnosti v priestoroch Košického kultúrneho centra v rámci verejného podujatia pod názvom Budúcnosť EÚ očami mladých. V paneli moderovanom Martinom Strižincom bude spolu s mladými debatovať o eurovoľbách, budúcnosti európskeho projektu, a v neposlednom rade aj o význame občanov na ovplyvňovaní priorít a politík EÚ. Diskusia je ďalšou zo série podujatí rezortu diplomacie pod názvom #MYSMEEÚ, ktorý bol ako súčasť Národného konventu o EÚ slávnostne spustený „kick-off“ podujatím na Bratislavskom hrade minulý rok a pokračoval v ďalších 7 mestách.

Za prínos k osvete o EÚ medzi slovenskou mládežou odovzdá štátny tajomník MZVEZ SR František Ružička spolu s predstaviteľom kancelárie EP Dionýzom Hochelom ocenenia dvom stredným školám zapojeným do programu Ambasádorská škola Európskeho parlamentu.

Súčasťou košického Dňa Európy budú aj workshopy na témy eurovolieb, demokracie a rozvoja kritického myslenia, súťaže či kvízy, kde bude možné získať informácie o eurovoľbách, ale aj vyskúšať si znalosti o EÚ. Na pódiu sa v rámci programu „Deň košických škôl“ predstavia so svojimi prezentáciami košické školy a menších divákov zaujme zábavno-vzdelávací program Kúzelná Fyzika. Hudobným vrcholom celého dňa budú koncerty známych kapiel Helenine Oči a Polemic.

Košický deň Európy je súčasťou roadshow „Tentoraz idem voliť - Doma v EÚ“ po 17 okresných a krajských mestách na Slovensku. Turné po slovenských regiónoch je vlajkovou aktivitou zameranou na informovanie o eurovoľbách a EÚ.

Program počas košického Dňa Európy:

9:00 - Otvorenie košického Dňa Európy: primátor mesta Košice Jaroslav Polaček, poverený riaditeľ Kancelárie EP na Slovensku Dionýz Hochel, vedúci Zastúpenia EK na Slovensku Ladislav Miko, Dolná brána, Košice

13:00 - 14:00 - Workshopy pre študentov o EÚ a eurovoľbách, Kasárne/Kulturpark

14:00 - 15:45 - Diskusia so študentmi „Budúcnosť EÚ očami mladých“ a udelenie ocenenia dvom stredným školám zapojeným do programu Európskeho parlamentu Ambasádorská škola, Kasárne/Kulturpark

15:45 - 16:15 - fototermín so študentmi + brífing pre médiá, Kasárne/Kulturpark

16:15 - 16:45 - peší presun z Kulturparku na Hlavné námestie k Dolnej bráne

16:45 - 17:30 - Diskusia s občanmi o EÚ a eurovoľbách so štátnym tajomníkom MZVEZ SR Františkom Ružičkom, povereným riaditeľom KEP Dionýzom Hochelom, vedúcim zastúpenia ZEK Ladislavom Mikom a dobrovoľníčkou iniciatívy Tenrorazidemvolit.sk Luciou Becovou, Hexa stan na Hlavnej ulici

17:30 - 18:15 - Čo ponúka EÚ v oblasti vedy, školstva a kultúry - diskusia s generálnym riaditeľom Spoločného výskumného centra EK Vladimírom Šuchom, poslankyňou EP Monikou Smolkovou a dobrovoľníčkou iniciatívy Tenrorazidemvolit.sk Luciou Becovou, Hexa stan na Hlavnej ulici

19:15 - Príhovory: primátor mesta Košice Jaroslav Polaček, štátny tajomník MZVEZ SR František Ružička, poverený riaditeľ Kancelárie EP na Slovensku Dionýz Hochel, vedúci Zastúpenia EK na Slovensku Ladislav Miko, Dolná brána

Článok vznikol na základe spolupráce Omediach.com a Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku.

Škoda Auto Slovensko má nového šéfa marketingu

Od júla 2020 nastáva zmena v top manažmente spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko.

Domček deduška Večerníčka zrekonštruujú a premiestnia (VIDEO)

Očakávaná obnova a rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky známeho domčeka deduška Večerníčka sa začala 6. júla 2020.

O2 poľudštilo svoju zákaznícku linku. Od prvého momentu sa s vami bude rozprávať zamestnanec linky a nie automat (VIDEO)

O2 sa rozhodlo radikálne zmeniť zážitok, s akým sa zákazník najčastejšie stretáva pri volaní na zákaznícke linky. Preto v týchto dňoch pristúpilo k vypnutiu prednahratých hlášok, ktoré slúžili na navigovanie zákazníka a prináša priame spojenie so zamestnancom zákazníckej linky  už od začiatku hovoru. Zákazník tak po novom nebude musieť počúvať vopred nahraté dlhé zoznamy možností ani zadávať žiadne čísla v menu, ale hneď po vytočení čísla 949 je privítaný a spojený s najbližším voľným asistentom.

Začal proces, v ktorom herec Depp žaluje bulvárny denník

S čiernou šatkou zakrývajúcou ústa a nos dnes prišiel na súd v Londýne hrdina Pirátov z Karibiku a hollywoodsky herec Johnny Depp.

VÚB banka má novú kampaň s Petrou Polnišovou aj Evou Večerovou (VIDEO)

VÚB banka začiatkom júla spustila novú kampaň s názvom „Čo je v rodine to sa počíta“, ktorá sa odohráva v prostredí rodiny a susedov.

EÚ musí bojovať s nenávisťou na internete spoločne, povedala podpredsedníčka EK

Európska únia potrebuje záväzné spoločné pravidlá, ktoré by prinútili internetové sociálne siete aktívne bojovať proti nenávistným prejavom a zároveň rešpektovať slobodu prejavu.

Špeciálna verzia festivalu – Nádych s Atmosférou – bude a až trikrát

Výnimočné situácie si žiadajú výnimočné riešenia. Preto sa organizátori festivalu Atmosféra, ktorý sa koná v prekrásnom prostredí viníc neďaleko Hontianskych Nemiec, rozhodli priniesť festival k návštevníkom aj tento rok – avšak v komornejšej verzii s dôrazom na bezpečnosť. Miniséria podujatí Nádych s Atmosférou ovládne atmosférickú lúku v auguste 2020 dokonca trikrát!

RTVS prinesie seriálový hit Babylon Berlín (VIDEO)

Od pondelka 6. júla sa na obrazovky RTVS vráti populárny výpravný seriálový hit z dielne HBO - Babylon Berlín. RTVS odvysiela vždy dva diely za sebou každý pondelok o 22:00 na Dvojke.

Kníhkupecká sieť Panta Rhei má nového šéfa

Od 1. júla 2020 došlo k zmene vo vedení v spoločnosti Panta Rhei.

Automatické hlášky nahradili asistenti a asistentky, ohlasuje O2 v reklame (VIDEO)

O2 sa rozhodla zmeniť komunikáciu so zákazníkmi.