Košický Deň Európy v znamení eurovolieb a 15 rokov nášho členstva v EÚ

01.05.2019 10:15 | Tlačové správy | TS

Aj tento rok oslávime Deň Európy v Košiciach. Jeho témou budú nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu a 15 rokov členstva Slovenska v EÚ. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku v spolupráci s mestom Košice a Zastúpením Európskej komisie na Slovensku pripravili bohatý celodenný program pre Košičanov a návštevníkov mesta v piatok 3. mája.

V súvislosti s blížiacimi sa voľbami do Európskeho parlamentu Dionýz Hochel, poverený riadením Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku, uviedol, že „Slovensko je súčasťou Európskej únie od roku 2004. Odvtedy sa konali voľby do Európskeho parlamentu už trikrát. Chceme, aby Európa a eurovoľby boli pre občanov Slovenska atraktívne a aby sa nezopakovala 13-percentná volebná účasť, ktorá nás zaradila na poslednú priečku európskeho rebríčka. V nadchádzajúcich európskych voľbách - 25. mája - budeme rozhodovať o tom, v akej Európe budeme žiť.“

„Slovensko je už 15 rokov súčasťou EÚ. Výhody a garancie, ktoré nám Únia prináša, si už mnohí ani neuvedomujeme. Pričom sú súčasťou nášho každodenného života. Občania, niekedy právom, inokedy pod vplyvom zavádzajúcich dezinformačných kampaní, živo reagujú na problémy, výzvy, ktorým Európa čelí. Aj preto máme záujem, aby sa široká slovenská verejnosť bola súčasťou debaty o Únii a o jej budúcnosti. Budovanie a zlepšovanie Európskej únie je proces, do ktorého chceme, môžeme a budeme prispievať, keďže ide aj o našu slovenskú budúcnosť“, konštatoval štátny tajomník MZVEZ SR František Ružička.

Zámerom osláv Dňa Európy v Košiciach je debatovať so širokou verejnosťou o tom, čo pre nás znamená členstvo v EÚ a o čom sa v európskych voľbách rozhoduje.

Štátny tajomník MZVEZ SR František Ružička bude diskutovať spolu so študentmi stredných škôl z východného Slovenska, ako aj so zástupcami akademickej obce, mimovládnych organizácií, médií, samosprávy a verejnosti v priestoroch Košického kultúrneho centra v rámci verejného podujatia pod názvom Budúcnosť EÚ očami mladých. V paneli moderovanom Martinom Strižincom bude spolu s mladými debatovať o eurovoľbách, budúcnosti európskeho projektu, a v neposlednom rade aj o význame občanov na ovplyvňovaní priorít a politík EÚ. Diskusia je ďalšou zo série podujatí rezortu diplomacie pod názvom #MYSMEEÚ, ktorý bol ako súčasť Národného konventu o EÚ slávnostne spustený „kick-off“ podujatím na Bratislavskom hrade minulý rok a pokračoval v ďalších 7 mestách.

Za prínos k osvete o EÚ medzi slovenskou mládežou odovzdá štátny tajomník MZVEZ SR František Ružička spolu s predstaviteľom kancelárie EP Dionýzom Hochelom ocenenia dvom stredným školám zapojeným do programu Ambasádorská škola Európskeho parlamentu.

Súčasťou košického Dňa Európy budú aj workshopy na témy eurovolieb, demokracie a rozvoja kritického myslenia, súťaže či kvízy, kde bude možné získať informácie o eurovoľbách, ale aj vyskúšať si znalosti o EÚ. Na pódiu sa v rámci programu „Deň košických škôl“ predstavia so svojimi prezentáciami košické školy a menších divákov zaujme zábavno-vzdelávací program Kúzelná Fyzika. Hudobným vrcholom celého dňa budú koncerty známych kapiel Helenine Oči a Polemic.

Košický deň Európy je súčasťou roadshow „Tentoraz idem voliť - Doma v EÚ“ po 17 okresných a krajských mestách na Slovensku. Turné po slovenských regiónoch je vlajkovou aktivitou zameranou na informovanie o eurovoľbách a EÚ.

Program počas košického Dňa Európy:

9:00 - Otvorenie košického Dňa Európy: primátor mesta Košice Jaroslav Polaček, poverený riaditeľ Kancelárie EP na Slovensku Dionýz Hochel, vedúci Zastúpenia EK na Slovensku Ladislav Miko, Dolná brána, Košice

13:00 - 14:00 - Workshopy pre študentov o EÚ a eurovoľbách, Kasárne/Kulturpark

14:00 - 15:45 - Diskusia so študentmi „Budúcnosť EÚ očami mladých“ a udelenie ocenenia dvom stredným školám zapojeným do programu Európskeho parlamentu Ambasádorská škola, Kasárne/Kulturpark

15:45 - 16:15 - fototermín so študentmi + brífing pre médiá, Kasárne/Kulturpark

16:15 - 16:45 - peší presun z Kulturparku na Hlavné námestie k Dolnej bráne

16:45 - 17:30 - Diskusia s občanmi o EÚ a eurovoľbách so štátnym tajomníkom MZVEZ SR Františkom Ružičkom, povereným riaditeľom KEP Dionýzom Hochelom, vedúcim zastúpenia ZEK Ladislavom Mikom a dobrovoľníčkou iniciatívy Tenrorazidemvolit.sk Luciou Becovou, Hexa stan na Hlavnej ulici

17:30 - 18:15 - Čo ponúka EÚ v oblasti vedy, školstva a kultúry - diskusia s generálnym riaditeľom Spoločného výskumného centra EK Vladimírom Šuchom, poslankyňou EP Monikou Smolkovou a dobrovoľníčkou iniciatívy Tenrorazidemvolit.sk Luciou Becovou, Hexa stan na Hlavnej ulici

19:15 - Príhovory: primátor mesta Košice Jaroslav Polaček, štátny tajomník MZVEZ SR František Ružička, poverený riaditeľ Kancelárie EP na Slovensku Dionýz Hochel, vedúci Zastúpenia EK na Slovensku Ladislav Miko, Dolná brána

Článok vznikol na základe spolupráce Omediach.com a Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku.

Film Amnestie pripomenie najväčšiu väzenskú vzburu v Československu (VIDEO)

1. Film Amnestie pripomenie najväčšiu väzenskú vzburu v Československu (VIDEO)

Najväčšiu vzburu vo väzenskej histórii bývalého Československa stvárni pripravovaný film Amnestie režiséra Jonáša Karáska.

2. V aplikácii O2 Extra výhody najazdili vodiči takmer milión kilometrov a dostali za odmenu 2000 GB dát

Operátor O2 začiatkom apríla odštartoval v rámci svojej iniciatívy Dátuj zodpovedne kampaň Nebuď pirát, ktorej cieľom bolo upozorniť širokú verejnosť na nebezpečenstvo používania telefónov za volantom.

Cenu MTV za najlepší film získal film Avengers: Endgame (VIDEO)

3. Cenu MTV za najlepší film získal film Avengers: Endgame (VIDEO)

Hlavným víťazom tohtoročných filmových a televíznych cien stanice MTV sa stal superhrdinský epos Avengers: Endgame.

Redaktor Trendu je novým analytikom VÚB banky

4. Redaktor Trendu je novým analytikom VÚB banky

Redaktor Trendu nastúpil do VÚB banky, je novým členom analytického tímu banky.

NAKA robila domové prehliadky, ide o prípad sledovania novinárov (FOTO)

5. NAKA robila domové prehliadky, ide o prípad sledovania novinárov (FOTO)

Policajti NAKA dnes zasahovali v troch mestách. Zo zásahu zverejnili fotografie.

Slovensko má jedinečnú luxusnú knihu Harmónia veľkého sveta (VIDEO)

6. Slovensko má jedinečnú luxusnú knihu Harmónia veľkého sveta (VIDEO)

Pozrite si VIDEÁ, ako vyzerá jedna z najkrajších kníh 17.storočia, ktorá práve vyšla v exkluzívnom prevedení v slovenčine. Navyše vyšla ako moderné faksimile, čiže verná kópia originálu z roku 1661, doplnená o slovenský preklad latinského výkladu.

Vzniká nový film o Václavovi Havlovi, Olgu stvárni Anna Geislerová

7. Vzniká nový film o Václavovi Havlovi, Olgu stvárni Anna Geislerová

Na výročie okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy sa začne natáčať film Havel.

Ivan Zach úplne ovládol televíznu skupinu Prima

8. Ivan Zach úplne ovládol televíznu skupinu Prima

Televizní skupinu Prima zcela ovládl Ivan Zach. Jeho firma THR Media koupila 75 procent v polovičním vlastníkovi Primy Denemo Media od Vladimíra Komára. V Denemo Media má přitom zbývající čtvrtinový podíl Zachova skupina GES, která zároveň už vlastní druhou polovinu Primy.

Asociácia vydavateľov tlače sa mení

9. Asociácia vydavateľov tlače sa mení

Minulý týždeň v stredu sa uskutočnilo valné zhromaždenie Asociácie vydavateľov tlače (AVT), na ktorom bola prijatá zmena stanov.

Jaromír Soukup rozbehol vlastný e-shop

10. Jaromír Soukup rozbehol vlastný e-shop

Ředitel TV Barrandov a předseda představenstva mediálního domu Empresa Media Jaromír Soukup spustil vlastní internetový obchod.