Košický Deň Európy v znamení eurovolieb a 15 rokov nášho členstva v EÚ

01.05.2019 10:15 | Tlačové správy | TS

Aj tento rok oslávime Deň Európy v Košiciach. Jeho témou budú nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu a 15 rokov členstva Slovenska v EÚ. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku v spolupráci s mestom Košice a Zastúpením Európskej komisie na Slovensku pripravili bohatý celodenný program pre Košičanov a návštevníkov mesta v piatok 3. mája.

V súvislosti s blížiacimi sa voľbami do Európskeho parlamentu Dionýz Hochel, poverený riadením Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku, uviedol, že „Slovensko je súčasťou Európskej únie od roku 2004. Odvtedy sa konali voľby do Európskeho parlamentu už trikrát. Chceme, aby Európa a eurovoľby boli pre občanov Slovenska atraktívne a aby sa nezopakovala 13-percentná volebná účasť, ktorá nás zaradila na poslednú priečku európskeho rebríčka. V nadchádzajúcich európskych voľbách - 25. mája - budeme rozhodovať o tom, v akej Európe budeme žiť.“

„Slovensko je už 15 rokov súčasťou EÚ. Výhody a garancie, ktoré nám Únia prináša, si už mnohí ani neuvedomujeme. Pričom sú súčasťou nášho každodenného života. Občania, niekedy právom, inokedy pod vplyvom zavádzajúcich dezinformačných kampaní, živo reagujú na problémy, výzvy, ktorým Európa čelí. Aj preto máme záujem, aby sa široká slovenská verejnosť bola súčasťou debaty o Únii a o jej budúcnosti. Budovanie a zlepšovanie Európskej únie je proces, do ktorého chceme, môžeme a budeme prispievať, keďže ide aj o našu slovenskú budúcnosť“, konštatoval štátny tajomník MZVEZ SR František Ružička.

Zámerom osláv Dňa Európy v Košiciach je debatovať so širokou verejnosťou o tom, čo pre nás znamená členstvo v EÚ a o čom sa v európskych voľbách rozhoduje.

Štátny tajomník MZVEZ SR František Ružička bude diskutovať spolu so študentmi stredných škôl z východného Slovenska, ako aj so zástupcami akademickej obce, mimovládnych organizácií, médií, samosprávy a verejnosti v priestoroch Košického kultúrneho centra v rámci verejného podujatia pod názvom Budúcnosť EÚ očami mladých. V paneli moderovanom Martinom Strižincom bude spolu s mladými debatovať o eurovoľbách, budúcnosti európskeho projektu, a v neposlednom rade aj o význame občanov na ovplyvňovaní priorít a politík EÚ. Diskusia je ďalšou zo série podujatí rezortu diplomacie pod názvom #MYSMEEÚ, ktorý bol ako súčasť Národného konventu o EÚ slávnostne spustený „kick-off“ podujatím na Bratislavskom hrade minulý rok a pokračoval v ďalších 7 mestách.

Za prínos k osvete o EÚ medzi slovenskou mládežou odovzdá štátny tajomník MZVEZ SR František Ružička spolu s predstaviteľom kancelárie EP Dionýzom Hochelom ocenenia dvom stredným školám zapojeným do programu Ambasádorská škola Európskeho parlamentu.

Súčasťou košického Dňa Európy budú aj workshopy na témy eurovolieb, demokracie a rozvoja kritického myslenia, súťaže či kvízy, kde bude možné získať informácie o eurovoľbách, ale aj vyskúšať si znalosti o EÚ. Na pódiu sa v rámci programu „Deň košických škôl“ predstavia so svojimi prezentáciami košické školy a menších divákov zaujme zábavno-vzdelávací program Kúzelná Fyzika. Hudobným vrcholom celého dňa budú koncerty známych kapiel Helenine Oči a Polemic.

Košický deň Európy je súčasťou roadshow „Tentoraz idem voliť - Doma v EÚ“ po 17 okresných a krajských mestách na Slovensku. Turné po slovenských regiónoch je vlajkovou aktivitou zameranou na informovanie o eurovoľbách a EÚ.

Program počas košického Dňa Európy:

9:00 - Otvorenie košického Dňa Európy: primátor mesta Košice Jaroslav Polaček, poverený riaditeľ Kancelárie EP na Slovensku Dionýz Hochel, vedúci Zastúpenia EK na Slovensku Ladislav Miko, Dolná brána, Košice

13:00 - 14:00 - Workshopy pre študentov o EÚ a eurovoľbách, Kasárne/Kulturpark

14:00 - 15:45 - Diskusia so študentmi „Budúcnosť EÚ očami mladých“ a udelenie ocenenia dvom stredným školám zapojeným do programu Európskeho parlamentu Ambasádorská škola, Kasárne/Kulturpark

15:45 - 16:15 - fototermín so študentmi + brífing pre médiá, Kasárne/Kulturpark

16:15 - 16:45 - peší presun z Kulturparku na Hlavné námestie k Dolnej bráne

16:45 - 17:30 - Diskusia s občanmi o EÚ a eurovoľbách so štátnym tajomníkom MZVEZ SR Františkom Ružičkom, povereným riaditeľom KEP Dionýzom Hochelom, vedúcim zastúpenia ZEK Ladislavom Mikom a dobrovoľníčkou iniciatívy Tenrorazidemvolit.sk Luciou Becovou, Hexa stan na Hlavnej ulici

17:30 - 18:15 - Čo ponúka EÚ v oblasti vedy, školstva a kultúry - diskusia s generálnym riaditeľom Spoločného výskumného centra EK Vladimírom Šuchom, poslankyňou EP Monikou Smolkovou a dobrovoľníčkou iniciatívy Tenrorazidemvolit.sk Luciou Becovou, Hexa stan na Hlavnej ulici

19:15 - Príhovory: primátor mesta Košice Jaroslav Polaček, štátny tajomník MZVEZ SR František Ružička, poverený riaditeľ Kancelárie EP na Slovensku Dionýz Hochel, vedúci Zastúpenia EK na Slovensku Ladislav Miko, Dolná brána

Článok vznikol na základe spolupráce Omediach.com a Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku.

Volebné štúdiá v televíziách budú až v nedeľu (VIDEO)

1. Volebné štúdiá v televíziách budú až v nedeľu (VIDEO)

Prvé povolebné diskusie po voľbách do Európskeho parlamentu nie sú v sobotu, ako tradične po rôznych voľbách, ale až v nedeľu, keď sa končia voľby vo všetkých štátoch EU.

Prieskum: Dezinformácie na českých weboch pred eurovoľbami nepribudli

2. Prieskum: Dezinformácie na českých weboch pred eurovoľbami nepribudli

Dezinformací na českých webech v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu kvůli volbám přes původní obavy výrazně nepřibylo. Oznámil to dnes Pražský institut bezpečnostních studií na základě svého průzkumu.

Leonardo da Vinci, akého ste ešte nevideli

3. Leonardo da Vinci, akého ste ešte nevideli

Pred päťsto rokmi, presne 2. mája 1519, zomrel maliar, sochár, architekt, prírodovedec, hudobník, spisovateľ, vynálezca a konštruktér Leonardo da Vinci. Dokonalá renesančná osobnosť, ktorá mala ruky umelca a myseľ vedca. Leonardo nám zanechal rozsiahle dielo, a to veľká časť jeho výtvarných prác a vedeckých rozpráv bola zničená.

Firma Nike stiahla nový model topánok po sťažnosti domorodcov z Panamy

4. Firma Nike stiahla nový model topánok po sťažnosti domorodcov z Panamy

Americká firma Nike stiahla nový model športových topánok, ktorý sa mal začať predávať budúci mesiac.

5. Ako je to s kvalitou nášho piva? Odborníci a spotrebitelia sú za jedno - kvalita sa zlepšuje

Na Slovensku máme kvalitné pivo. Potvrdzujú to nielen milovníci piva, ale aj odborníci, ktorí tento týždeň v rámci 13. ročníka degustačnej súťaže Slovenská pivná korunka hodnotia slovenské pivá. V nedávnom prieskume agentúry Kantar navyše tri štvrtiny slovenských pivárov potvrdili, že kultúra pitia piva sa u nás zlepšuje.

ČR sa musí ospravedlniť za Zemanov výrok v TV Barrandov

6. ČR sa musí ospravedlniť za Zemanov výrok v TV Barrandov

Český stát se musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o jeho bývalém poradci Zdeňkovi Šarapatkovi, rozhodl dnes Obvodní soud pro Prahu 1. Zeman v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost.

Víťazi ceny Podnikové médium roka 2018 sú známi

7. Víťazi ceny Podnikové médium roka 2018 sú známi

Klub podnikových médií vyhlásil výsledky 16. ročníka súťaže Podnikové Médium Roka 2018. Do súťaže sa zapojili firmy, podniky, agentúry, štátne aj mimovládne organizácie, mestá a obce.

8. Vyhlásenie LGBTI organizácií: Vyzývame Petra Pellegriniho, aby urýchlene riešil situáciu v slovenskej kultúre

23. mája 2019 predložilo MK do medzirezortného pripomienkového konania úplne nový zákon o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Ministerstvo ním chce zakotviť nové pravidlá poskytovania dotácií do budúcnosti. Udialo sa tak bez akejkoľvek konzultácie, poza chrbát dotknutých subjektov a to nás utvrdzuje v tom, že snaha ministerky Laššákovej o dialóg je neúprimná a hraná.

Odhaliť falošné správy vám pomôžu tri jednoduché otázky

9. Odhaliť falošné správy vám pomôžu tri jednoduché otázky

Mnoho ľudí napomáha šíreniu dezinformácií a manipulácií nechtiac, len pod vplyvom emócií či povrchnosti. Nechajú sa strhnúť emtívnou fotkou, titulkom, či vymysleným textom.

Podrobnosti, ako budú zverejňované výsledky volieb do Európskeho parlamentu

10. Podrobnosti, ako budú zverejňované výsledky volieb do Európskeho parlamentu

Voľby do Európskeho parlamentu sa konajú v štátoch EU priebežne od 23. do 26. mája. Na Slovensku budú 25. mája. Výsledky budú zverejňované postupne v jednotlivých krajinách ale aj v EP.