Za ľudskosť hrali utečenci zo Sýrie, menšiny, cudzinci i väčšina

Za ľudskosť hrali utečenci zo Sýrie, menšiny, cudzinci i väčšina

Ako bolo osem Sýrčanov z Gabčíkova na tradičnom turnaji v malom futbale.


Hráme za ľudskosť bolo mottom 8. ročníka Turnaja Bratislavskej ligy v malom futbale (BLMF) proti rasizmu, ktorý sa konal v nedeľu 18.10. 2015 v športovom areáli Pavla Gleska na Račianskej ulici v Bratislave (Mladá Garda).
Aktuálny ročník bol venovaný solidarite s utečencami. Turnaj zorganizovali Inštitút pre medzikultúrny dialóg a BLMF v rámci kampane Šport spája, rôzne farby jedna hra a celoeurópskej iniciatívy akčné týždne FARE. Listom pozdravil účastníkov aj prezident SR Andrej Kiska. Na otvorení sa zúčasnili aj Samuel Marec za Výzvu k ľudskosti či Peter Devínsky zo Slovenskej humanitnej rady. Na turnaji sa predstavilo približne 150 hráčov v 16-tich tímoch.

Na úvod turnaja zahrali live krásnu pieseň o rodine futbalisti z mužstva Chalani z chatrče, ktorí na zápolenia pricestovali až z Moldavy nad Bodvou. Nechýbal tím Mládeže ulice, aftických študentov FC Lions, Different Colours united, legendy BLMF a ďalší (na záver prinášame kompletný zoznam účastníkov).

Zahrať si futbal a spoznať Slovákov prišlo okrem tímov z Čile a Argentíny aj osem Sýrčanov žijúcich dočasne v Gabčíkove. Pri slávnostnom otvorení turnaja zožali potlesk na znak spolupatričnosti od ostatných účastníkov: „Chceli sme si zahrať so Slovákmi a spoznať sa," hovorí 23-ročný Amar. Pred vojnou žil v sýrskom meste Kamishli na severe pri Turecku. V regióne, ktorý obýva zväčša kurdská menšina, nevidel viac svoju budúcnosť. „Mojím snom je žiť vo Viedni, dva roky tam už býva môj brat," povedal Amar. Pred vojnou študoval v Damasku telesnú výchovu.

Cesta za snom sa mu ale skomplikovala. Je jedným z 500 ľudí, ktorých Slovensko dočasne prijalo z preplneného utečeneckého tábora v rakúskom Traiskirchene. Chlapci zo Sýrie, ktorí účinkovali v dvoch tímoch – v tíme Bratislavského samosprávneho kraja a vo výbere Hviezd s utečencami, sa s turnajom rozlúčili po tesnej prehre v osemfinále.

„Tento rok je výnimočný tým, že otázka tolerancie je aktuálnejšia ako kedykoľvek predtým," povedal Michal Zálešák, jeden zo spoluorganizátorov turnaja a spoluzakladateľ kampane Šport spája , rôzne farby, jedna hra. Podľa jeho slov chceli týmto gestom ukázať utečencom priateľskú tvár. „Počas vojny na Balkáne sme si ani nevšimli, že tu máme nejakých utečencov, teraz sa šíri strach, možno nevedomosť," dodáva Zálešák.

Presviedčať migrantov z Gabčíkova nemuseli. „Keby mohli, prišlo by ich aj tridsať,"dopĺňa ďalší z organizátorov Sergej Danilov. Pre utečencov v spolupráci so Slovenskou humanitnou radou boli zabezpečené dresy, kopačky a odvoz z Gabčíkova do Bratislavy a naspäť. Počas celej akcie mohli účastníci prispieť dobrovoľnú sumu pre zaistené rodiny utečencov v Sečovciach.

„Inšpirovali sme sa Výzvou k ľudskosti. Aj my sme chceli prispieť k tomu, aby sa u nás utečenci cítili príjemnejšie," doplnil Danilov. Myšlienku k ľudskosti prišli v chladnom počasí podporiť aj známe tváre. Medzi nimi boli aj tanečník Ján Ďurovčík či bývalý futbalový reprezentant Szilárd Németh, ktorý pôsobil počas kariéry v elitných slovenských kluboch i v anglickej Premier League a dnes pôsobí ako skaut talentov Manchestru united pre náš región.

„Ťažko nájsť tie správne slová, čo sa v súčasnosti deje v Európe. Nevieme pochopiť, prečo tí ľudia utekajú zo svojich domovov," povedal bývalý reprezentačný kanonier. Rasizmus v slovenskom športe podľa neho nie je výnimočný. „Je to o kultúre krajiny. Hráč nemusí mať ani inú farbu pleti, stačí, ak príde do iného mesta a už počúva nadávky. Či už je to extraligový futbal alebo zápasy 17-ročných," povedal Németh, ktorý prejavil záujem prísť na turnaj aj v budúcnosti. Vyzdvihol priateľskú atmosféru a fair play hru.

Okrem výborného hovädzieho guláša bola v ponuke aj afgánska špecialita Mantu (mäsovo-zeleninové taštičky s dressingom), ktorú pripravil Azim Farhadi. Vyštudovaný novinár, ktorý tiež prišiel na Slovensko ako utečenec.

Výsledky:
1.AC Globus Juniors
2. Sunday Wolves
3. Uni liga
4. Different Colours United

Najlepší strelec: Viliam Rigo (Different Colours United)
Najlepší hráč: Jakub Hoffman (AC Globus Juniors)

Zoznam účastníkov:
AC Globus Juniors, Different Colours United, Legendy BLMF, Blue Dragons, Výber hviezd s utečencami, Bubis, Mataminas, Peliones, Uni Liga, Mládež Ulice, Chalani z chatrče, Maccabi Bratislava, Takurcitee.sk, Výber Bratislavského samosprávneho kraja, FC Lions, Sunday Wolves.